Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Dandelion, een heerlijk boutique hotel in de buurt van het Comomeer

Het Comomeer is een van de eerste Italiaanse bestemmingen die je tegenkomt als je via de Gotthardtunnel of Gotthardpas naar Italië rijdt. Voor ons is het altijd de eerste stop op Italiaanse bodem.

Zeker als onze vakantiebestemming nog een flink stuk verder zuidwaarts ligt, reserveren we hier vaak een hotel om te overnachten. Zo genieten we meteen de eerste nacht al van Italiaanse sferen, met een aperitivo en een diner aan het meer, en kunnen we de volgende dag uitgerust verder.

Als je ook graag een (tussen)stop maakt in Como, heeft Inge een fijne tip voor je. Ze mocht onlangs een nachtje proefslapen in het nieuwe Dandelion Hotel bij Como. De ideale plek om je vakantie meteen in stijl te beginnen (of stijlvol af te sluiten)!

Van boerderij naar boutique hotel

Inge: ‘Dandelion Como Suites & Park opende in augustus 2020 de deuren als boutique hotel, maar het gebouw gaat al veel langer mee. Al in de vijftiende eeuw werd er gesproken over een pand dat hier stond.

Waarschijnlijk was het eerst een klooster en werd het later een boerderij, waar de landeigenaren en boeren in verschillende gebouwen rondom de cortile, binnenplaats, woonden. In het voormalige woonhuis bevinden zich nu vijftien prachtige kamers, terwijl het ontbijt wordt geserveerd in de voormalige stal.

Later kwam het pand in handen van een joodse bankiersfamilie uit Milaan, die hier elk jaar van 5 mei tot 5 november verbleef. Volgens eigenaresse Aurora, die naast het gebouw opgroeide, weken ze nooit van dat ritme af.

Toen de familie op leeftijd was, startte men met de verkoop van de verschillende gebouwen. Dat was het eerste zaadje dat werd geplant voor de realisatie van Dandelion Como Suites & Park zoals het nu tot bloei is gekomen.

Zijde, een belangrijke economische pijler in Como

De man van Aurora en zijn familie hebben al een aantal decennia lang een setificio, een bedrijf waar zijde wordt gemaakt. Zijde is al eeuwenlang een belangrijke inkomstenbron voor het Comomeer en omstreken, zoals je ook in deze blog kunt lezen.

De geschiedenis gaat ver terug. Aan het einde van de vijftiende eeuw verplichtte Ludovico il Moro, de hertog van Milaan, de Milanese boeren om moerbeibomen te planten, om zo zijderupsen te kweken en de zijde-industrie enorm te laten groeien.

Ook in het huidige Dandelion Hotel werden zijderupsen gekweekt, op de zolderverdiepingen. De verkoop van de draden leverde de boeren extra verdiensten op in een seizoen waarin er op het land niet veel werd geoogst.

Toen dit pand in de verkoop werd gezet, grepen Aurora en haar man de kans om hier een sfeervol hotel te openen, zodat Italiëliefhebbers kunnen genieten van deze bijzondere plek. Want wat hebben ze er een uniek verblijf van gemaakt!

Hotel vol waardevolle herinneringen

Na de aankoop van de eerste gebouwen begon het echte werk. De oud-bewoners hadden veel van hun meubels en accessoires achtergelaten. Sommige stukken konden zo de prullenbak in, maar gelukkig heeft Aurora ook nog heel wat ‘waardevolle’ producten kunnen redden en deze hergebruikt voor de inrichting van het boutique hotel.

Zo zie je in de bar bijvoorbeeld een grote diversiteit aan theeserviezen, staat er in de ontbijtzaal een oude ladekast en vind je op verschillende plekken in het gebouw details die herinneren aan de vele functies en inwoners die deze gebouwen hebben gehad.

Unieke kamers met een herkenbare stijl

Bij de inrichting van de kamers heeft Aurora goed gekeken naar de mogelijkheden en beperkingen van de ruimtes. Elke kamer is uniek, maar tegelijkertijd is er ook heel duidelijk één stijl in terug te zien. Zo heeft iedere kamer een comfortabel bed, een ruime bank en een heerlijke badkamer.

Als je geluk hebt, kun je vanuit je kamer ook direct de tuin – of beter: het park dat achter het hotel ligt – inlopen. Volgens experts is de tuin door de historie en het soort beplanting haast een monument. Je kunt hier ‘s ochtends op je gemak wakker worden, met een boek neerstrijken op een van de ligstoelen of in een rustig hoekje wat yoga-oefeningen doen.

De kamers zijn allemaal erg ruim. Mocht je langer willen blijven en ook graag een keuken willen hebben, dan kun je een van de appartementen boeken die in de gebouwen tegenover de villa liggen.

In elk appartement geniet je van een ruime woonkamer, een fijne keuken en een slaapkamer met tweepersoonsbed én een slaapbank. Het is dus ook de ideale oplossing als je met je gezin op reis bent. Reis je met kleine kinderen, vraag dan ook gerust naar een kinderbed.

Dicht bij Como en het Comomeer

Als je echt even wil relaxen, kun je je de hele dag in en om Dandelion Como Suites & Park vermaken. Na een uitgebreid ontbijt met verse, huisgemaakte producten geniet je van een wandeling door het park.

Ook kun je het wandelpad volgen dat voor het hotel begint. Het werd tijdens de lockdown in het voorjaar van 2020 opgeknapt door het zogenaamde Green Team van Villa Guardia, het dorpje waarin het Dandelion Hotel ligt.

Wil je meer inspannende activiteiten ondernemen, dan kun je aan het personeel van Dandelion vragen om dat voor je te organiseren. Ga bijvoorbeeld mee met een chef-kok die alles van wildplukken weet, boek een tour met een e-bike of ga naar Como en geniet van het prachtige autovrije centrum van deze stad aan het Comomeer.

Koffie, thee, aperitivo en diner

Ben je toe aan een kopje koffie, een kop thee of een aperitivo, dan strijk je neer in de bar aan de parkzijde van het hotel. De thee wordt geschonken in een servies dat Aurora heeft geërfd van een van de vorige bewoners. De cocktails zijn eigentijds en smaken op deze locatie net iets beter dan in een gewone bar.

Het diner eet je bij mooi weer op de binnenplaats. Als het te fris is, worden de tafels gedekt onder de houten balken van de voormalige hooischuur. Tijdens mijn verblijf was het restaurant helaas gesloten, maar ik heb Aurora beloofd dat ik snel terugkom om te proeven.

Boek je vakantie bij Dandelion Como Suites & Park

Ook genieten van een verblijf bij Dandelion Como Suites & Park ? Je vindt het boutique hotel aan de Via Firenze 15 in Villa Guardia, een kleine tien kilometer ten zuiden van het Comomeer.

Het is de ideale plek voor een overnachting onderweg, maar het is ook een perfecte plek om langer te blijven en te genieten van de charme van het Comomeer. Je komt er heerlijk tot rust, wordt in de watten gelegd en geniet volop van de Italiaanse gastvrijheid.’

 

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *