Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Volg de Strada Balcone – van Diano Castello naar La Torretta

In Ligurië kun je de Strada Balcone volgen, een prachtige route langs zeven balconi, bijzondere uitkijkpunten waar je geniet van de allermooiste vergezichten. We namen je in deze blog al mee naar de eerste twee balconi op de route en in deze blog bezochten we de volgende drie balconi.

Jessica neemt je in dit artikel mee naar het laatste deel van de Strada Balcone, van Diano Castello, het zesde balcone op de route, naar La Torretta, het zevende en laatste uitkijkpunt.

Wijn proeven bij Poggio dei Gorlerli

Jessica: ‘Hoog in de bergen tussen Imperia en Diano Marina ligt Poggio dei Gorlerli. Vanuit de tuin kun je helemaal tot aan Cervo kijken, met de San Giovanni Battista als markant herkenningspunt. Ook Diano Castello is goed te zien.

Marco Rezzano, presidente van Enoteca Regionale della Liguria, vertelt ons hier meer over de wijnregio Ligurië. Want ook wat betreft de wijnproductie wordt deze regio gekarakteriseerd door het grote contrast tussen de kust en de bergen in het binnenland. Er zijn veel hoogteverschillen en ook heel veel verschillende microklimaten.

Vermentino, Pigato en Rossese di Dolceacqua

Bekende wijnen uit de regio Ligurië zijn onder meer de Moscatello di Taggia, de Picato en de Rossese di Dolceacqua. De eerste wijn die wij mogen proeven, is een Vermentino die is gemaakt aan de Bloemenrivièra.

Deze Vermentino-druif heeft geen extreem sterk karakter. Hij wordt geteeld in verschillende landen aan de Middellandse Zee, maar ook in Californië en Australië. De wijn die wij proeven heeft iets mineraligs dat typerend is voor witte wijn uit Ligurië.

Er zijn volgens Marco een paar mooie kleine wijngaarden die Vermentino produceren, maar de meeste wijnen die hij ons laat proeven, zijn gemaakt van de Pigato-druif, die Ligurië echt typeert en wat krachtiger is dan de Vermentino.

Omdat de Pigato het in hogere regionen beter doet dan de Vermentino, is hij uitermate geschikt voor de regio Ligurië. De Pigato die we als eerste proeven, is afkomstig van de Riviera di Ponente. Overigens komt de naam van deze druif van pighe, sproeten in het lokale dialect.

De bekendste rode wijnen van de regio Ligurië zijn Rossese en Granaccia. Een goede rode wijn moet volgens Marco niet te koud zijn: un calore che scalda come un abbraccio – een warmte die je net zo verwarmt als een omhelzing.

Diano Castello – het zesde uitkijkpunt op de Strada Balcone

De volgende dag bezoeken we het zesde uitkijkpunt van de Strada Balcone, Diano Castello, een van de borghi più belli d’Italia, de mooiste dorpjes van Italië. Eerder bewonderden we het ingenieuze ondergrondse wateropslagsysteem in dit middeleeuwse dorpje (zoals je in deze blog kunt lezen).

Nu richten we onze blik met name op de omgeving en proberen we zoveel mogelijk plekken te herkennen. Ondertussen bewonderen we ook het fresco tegenover de Chiesa di San Nicola, waarop te zien is hoe de Maritieme Republiek Genua in de dertiende eeuw zeemacht Pisa versloeg.

De kerk van Diano Castello is gemodelleerd naar het voorbeeld van de Chiesa di San Giovanni Battista in Cervo, de eerste barokke kerk in de regio. In de San Nicola liggen de relieken van Santa Rosalia, die hierheen werden gebracht door een bisschop uit de familie Doria.

Wijn proeven bij Azienda Agricola Ramoino

In Pontedassio liggen de duurzame wijngaarden van Azienda Agricola Ramoino (Via XX Settembre 8, Sarola). Het bedrijf, dat in de jaren vijftig werd opgericht, wordt nu gerund door Domenico Ramoino en zijn kinderen, de derde generatie. De vierde generatie speelt nog verstoppertje in de wijngaarden.

Het produceren van wijn zit deze familie echt in het bloed. Met traditie en passie die net zo diepgeworteld zitten als de wijnranken, produceren ze Vermentino, Pigato Pornassio en Rossese di Dolceacqua.

Domenico’s dochter Fabiana vertelt ons in de cantina over de verschillende wijnen en loopt vervolgens met ons mee naar het restaurant met terras. Onder het groene dak van wijnbladeren die over de pergola groeien, proeven we de wijnen die de familie zo zorgvuldig produceert en die regelmatig in de prijzen zijn gevallen.

Ook alle gerechten worden hier met liefde gemaakt, door moeder Elvira. In elke hap proeven we het motto van de familie: ‘C’è chi vive per mangiare e chi mangia per vivere, noi viviamo quando mangiamo’. Oftewel: ‘Sommige mensen leven om te eten, anderen eten om te leven, maar wij leven wanneer we eten.’

Zevenentwintig antipasti

Na de wijnproeverij schuiven we voor een late, ‘snelle’ lunch aan bij Agriturismo Nonni Devia (Via Roma 17, Lucinasco). We worden ontvangen alsof we bij familieleden op bezoek komen die we lang niet hebben gezien.

Als antipasti doppen we rauwe tuinbonen, is er (natuurlijk) eigen olijfolie, farinata en panissa (regionale gerechten die worden gemaakt met kikkererwten) en gefrituurde salieblaadjes.

Ma ci sono ventisette antipasti!’ roept de man van eigenaresse Christina als zij hem maant een beetje op te schieten (een aantal journalisten moet later die middag in Imperia de trein halen).

Tussendoor mogen we in de tuin de Egyptische knoflook en het waanzinnige uitzicht bewonderen. Als dessert krijgen we een variatie op de lokale stroscia (cake met olijfolie), met lavendel van Fernando, die we eerder op de Strada Balcone ontmoet hebben bij Petricor.

La Torretta – het laatste uitkijkpunt van de Strada Balcone

Het laatste balcone op de route is La Torretta. We hebben helaas niet zo lang de tijd om hier van het uitzicht te genieten, dat wordt opgesierd door wijnranken die in rechte rijen in de glooiende wijngaarden staan. Hier groeien waarschijnlijk Pigato-druiven, aangezien het veel te hoog is voor Vermentino.’

Volg de Strada Balcone langs de kust van Ligurië

Wil je de Strada Balcone volgen en genieten van alle mooie vergezichten? Er is een speciale website met tekst, foto’s en filmpjes over elk balcone. Niet alleen fijn voor de voorpret, met per balcone de bezienswaardigheden die je zeker niet mag missen, maar ook erg handig tijdens je bezoek. Met één klik zie je op de kaart waar je goed kunt eten en lekker kunt slapen.

Ook is er een digitale brochure met alle informatie, die je als pdf kunt downloaden om te genieten van al het moois en lekkers dat de Strada Balcone te bieden heeft.

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *