Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Diano Castello – een van de mooiste dorpjes van Ligurië

Diano Castello is een van de borghi più belli d’Italia, de mooiste dorpjes van Italië. Je vindt er dan ook veel fotogenieke hoekjes:

Het ligt vlak bij de kust van Ligurië, die tot in de elfde eeuw hevig werd geteisterd door piraten. De zeerovers hielden in bepaalde periodes zo bruut huis, dat het nodig was om de dorpjes direct aan zee te verlaten en hogerop een veiliger heenkomen te zoeken.

Dat was makkelijker gezegd dan gedaan. Je kunt je voorstellen dat het bijvoorbeeld lastiger was om voedsel te verbouwen en vaak had men op deze plekken geen directe toegang tot water.

Gelukkig vonden de inventieve dorpsbewoners daar iets op. Het was geen nieuwe ontdekking (de Grieken installeerden eeuwen eerder al eenzelfde systeem in Napels) maar de lone – de ondergrondse waterreservoirs – waren voor dit deel van Italië een primeur.

Nog altijd schuilt deze inventieve waterleiding onder de straten van Diano Castello. Boven dit onmisbare systeem, dat de bewoners in tijden van strijd, binnen de vier gesloten poorten, van veilig drinkwater moest voorzien, ligt het concentrische stratenplan van Diano Castello.

De mooiste, hoogstgelegen plek was uiteraard bestemd voor een kerk: de laat-romaanse Chiesa di San Giovanni Battista. Het is een stevig gebouw, opgetrokken uit flinke blokken steen, dat net zo onneembaar lijkt als Diana Castello ooit moet zijn geweest. Binnen tref je één donkere ruimte, met een prachtig houten plafond uit de vijftiende eeuw.

In de apsis bekijk je de resten van een fresco, met afbeeldingen van heiligen, de maanden van het jaar en mensen die aan het werk zijn op het land. Vanaf het bekiezelde piazza rondom de kerk heb je een prachtig uitzicht over de vallei.

We hebben geluk: de wijnstokken en olijfbomen worden nog nét beschenen door het avondrood. Een fenomenaal plaatje!

De inwoners van Diano Castello komen hier ook voor het uitzicht, maar niet meer voor de preek. De mis wordt tegenwoordig opgedragen in de Chiesa di San Nicolò di Bari, de beschermheilige van het dorp.

Het zal een slimme zet geweest zijn om Sint Nicolaas, de beschermheilige van (onder andere) zeelieden te kiezen als beschermheilige voor een dorp dat werd gebouwd om de aanvallen van piraten af te weren.

Architect Marvaldi, die eerder de San Giovanni Battista in Cervo bouwde, herhaalt in de San Nicola zijn meesterwerk op iets kleinere schaal, maar de gelijkenis is treffend: hetzelfde grondplan, dezelfde ornamenten en een altaar in de vorm van een schip.

In de zestiende en zeventiende eeuw verrezen er steeds meer adellijke palazzi in het dorp. De huizen, monumenten en kerken hebben geleden onder de enorm verwoestende aardbeving die de regio in 1887 trof, maar gelukkig staat veel nog overeind.

Diano Marina
Dichter bij zee ligt Diano Marina, dat vanaf de jaren vijftig, na de opening van de spoorlijn tussen Genua en Ventimiglia, een populaire badplaats is geworden. Diano Marina heeft een (zeker voor Italiaanse begrippen) ruim zandstrand, waar ook een stuk vrij strand te vinden is.

Hier is het na een wandeling door Diano Castello heerlijk bijkomen op je strandbedje, om de zon in de zee te zien zakken…

met dank aan Fabio Lamanna, Daniela Pelazza, Mauro Piccardi voor een aantal foto’s

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *