Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Volg de Strada Balcone – van Il Funtanin (bij Ventimiglia) naar de Curva del Marzocco (bij Coldirodi)

Langs de kust van Ligurië loopt de Strada Balcone, een route met zeven balconi, balkons, waar je geniet van de allermooiste uitzichten. De route kronkelt van Ventimiglia, vlak bij de Franse grens, verder langs de kust om net voor Cervo het achterland in te slaan.

Jessica volgde deze route en neemt je in een reeks van drie blogs mee langs de zeven uitkijkpunten van deze Strada Balcone en andere pareltjes op de route die je niet mag missen.

Pays Aimables – grensoverschrijdend project

Jessica: ‘De Strada Balcone maakt deel uit van Pays Aimables, een Europees project waarin Frankrijk en Italië samenwerken om slow toerisme te introduceren aan de Bloemenrivièra, in de Alpi Marittime en in het overige gedeelte van de Italiaanse en Franse Alpen.

Pays Aimables wil een wat fijnmaziger vorm van toerisme promoten, duurzamer en met meer aandacht voor kleine, lokale ondernemers en producenten. Dat is fijn voor die ondernemers, maar vooral fijn voor jou, want zo ontdek je de mooiste plekken en maak je op een kleinschalige manier kennis met alles wat dit gebied te bieden heeft.

En dat zijn geen vervelende dingen. Zoals elke regio in Italië, heeft Ligurië veel om trots op te zijn: olijfolie, wijn, bloemen, mooie oude dorpjes en zeker ook prachtige vergezichten, die aan de basis liggen van de spiksplinternieuwe Strada Balcone.

Er is een speciale website die met tekst, foto’s en filmpjes uitleg geeft over elk balcone. Niet alleen fijn voor de voorpret, met per balcone de bezienswaardigheden die je zeker niet mag missen, maar ook erg handig tijdens je bezoek. Met één klik zie je op de kaart waar je goed kunt eten en lekker kunt slapen.

Ook is er een digitale brochure met alle informatie, die je als pdf kunt downloaden om te genieten van al het moois en lekkers dat de Strada Balcone te bieden heeft.

Il Funtanin – het eerste balcone bij Ventimiglia

Het eerste balcone op de route is Il Funtanin, net buiten de stadspoort van Ventimiglia Alta. Je hebt er prachtig uitzicht over zee en de nieuwe haven van Ventimiglia, waar dure jachten dobberen.

Bij Antica Osteria Ü Funtanin (Piazzale Funtanin 1, Ventimiglia) genieten we van een kennismaking met de mensen achter Pays Aimables en een aantal andere journalisten, een verfijnde vismaaltijd en een mooie zonsondergang.

De volgende ochtend worden we wakker bij B&B La Terrazza dei Pelargoni, waar het is alsof je bij je nonni logeert. Het uitzicht vanaf het balkon van deze bed & breakfast maakt je meteen duidelijk dat je je aan de Riviera dei Fiori bevindt. We ontbijten op het balkon van de B&B, tussen zoveel bloemen en planten dat je bijna vergeet dat er ook nog zeezicht is.

Voor vertrek naar het volgende balcone maken we een wandeling door het historisch centrum van Ventimiglia, met een prachtige kathedraal. Aan de kathedraal is in verschillende tijden gebouwd en er zijn dan ook verschillende stijlen zichtbaar, maar de middeleeuwse romaanse stijl (te herkennen aan dikke muren en ronde bogen) voert de boventoon.

In de zeventiende eeuw is een aantal barokke altaren toegevoegd. De crypte was oorspronkelijk een kapel van de Longobarden uit de achtste eeuw. De latere kerk werd over die kapel heen gebouwd. Het baptisterium dat ooit tegenover de kapel stond, bevindt zich ook onder de huidige kerk.

De poort aan het Piazza Coletta stond er al in de tijd van de Romeinen. Een fontein hier is redelijk uniek (Ventimiglia ligt namelijk hoog), maar dankzij de nabijgelegen rivier klinkt hier toch altijd het geluid van klaterend water.

Curva del Marzocco – het tweede balcone bij Coldirodi

Vlak achter de poort kijk je uit tot aan de Franse Alpen, maar wij vertrekken precies de andere kant op, naar het tweede balcone aan de Ligurische kust: de Curva del Marzocco, bij Coldirodi, in de buurt van Sanremo. Dit is wellicht het ruigste balcone op de route. De omgeving is geliefd bij hikers en mountainbikers, die logeren bij een van de kleine agriturismo’s in de buurt.

We stoppen eerst in Coldirodi, voor een lunch met uitzicht bij Trattoria da Linda (Via Monte Ortigara). We genieten van een aantal heerlijke lokale gerechten, geserveerd mét prachtig uitzicht en verhalen over bloemen.

De kust tussen Ventimiglia en Sanremo staat vanwege de aanwezigheid van heel veel bloementelers namelijk bekend als de Riviera dei Fiori, de Bloemenrivièra. De bloemenindustrie bloeit hier sinds de jaren dertig van de vorige eeuw.

In de jaren zestig trokken veel inwoners van de regio Abruzzo naar de Bloemenrivièra, om te werken in de kassen. Zo heeft een groot gedeelte van de inwoners van Coldirodi (groot)ouders die oorspronkelijk uit Abruzzo komen.

Bloemen voor het Festival di Sanremo

We krijgen een workshop van Sabina di Mattia, bloemiste en volgens Alessandro Lanteri van de regionale bloementelersvereniging een local hero. Zij maakt namelijk de bloemstukken en boeketten voor het in Italië zo enorm geliefde en populaire Festival di Sanremo.

Het lijkt zo makkelijk bij Sabina, die met de soepelste bewegingen schijnbaar moeiteloos een prachtig boeket in elkaar draait. Ondertussen vertelt ze ons het een en ander over de geschiedenis van het boeket.

Zo vertelt ze dat er vroeger veel ‘groen’ werd toegevoegd aan bruidsboeketten, om voor minder geld toch met een vol en florissant boeket naar het altaar te kunnen lopen. Tegenwoordig is het groen vaak juist duurder dan de bloemen, maar is men er zo aan gewend dat het nooit meer verdwenen is.

De vintage-golf die momenteel heerst, heeft ook de Bloemenrivièra overspoeld; een hang naar de jaren vijftig overheerst. Zachte, poederachtige roze-tinten zijn populair en pioenrozen, ranonkels en mispels (familie van de roos) hebben een ware comeback gemaakt.

Kunst kijken in Coldirodi

Na onze bloemenbezigheden nemen we een kijkje in de kerk, met een façade in pasteltinten zoals je die in deze omgeving vaker ziet, en een eveneens voor deze regio typerend schipvormig altaar.

Helaas is de Pinacoteca Rambaldi gesloten als wij in Coldirodi zijn (het kleine museum is alleen in het weekend open). De bescheiden collectie van het museum is grotendeels bij elkaar verzameld door priester Paolo Stefano Rambaldi, die in zijn testament besloot dat er een museum geopend moest worden in zijn geboorteplaats.

Rambaldi was geen ongetalenteerd verzamelaar. De collectie bevat werken van renaissancekunstenaar Lorenzo di Credi (die samen met Leonardo da Vinci en Pietro Perugino bij Andrea del Verrocchio in de leer was), Jacopo Vignali en Anton Mengs.

Castellaro – het derde balcone

Door het centrum van Sanremo, waar de grandeur van weleer nog van de gebouwen straalt, rijden we naar het derde balcone op de route, Castellaro, waar we ons zullen onderdompelen in nog zo’n iconisch product van deze streek: de olijf. Maar daarover in een volgende blog meer!’

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *