Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Vlaamse passie en perfectie bij Albergo Diffuso Crispolti (Labro)

Een van de alberghi diffusi uit onze selectie droomplekken is van het Vlaamse echtpaar Anne en Ivan. Zij heten je welkom in een wel heel bijzonder, zelf gerestaureerd Italiaans dorpje. Siete i benvenuti! 

Albergo-Diffuso-Crispolti-2

Het dorpje Labro is rond 900 na Christus als rocca (vestingstad) ontstaan. Het kijkt aan de ene kant uit over La Valle Santa in Lazio en aan de andere kant over het door groen omringde Lago di Piediluco, in Umbrië.

Het dorp is sinds de dertiende eeuw zo goed als onveranderd gebleven. Het middeleeuwse centrum mag zich dan ook vanaf de jaren zestig officieel centro storico noemen, met als een van de pareltjes Albergo Diffuso Crispolti.

Albergo-Diffuso-Crispolti-10

Beroep wordt passie
De Vlaamse Ivan en Anne Van Mossevelde zijn de trotse eigenaren van Crispolti. In 1960 heeft Ivan van zijn beroep zijn passie gemaakt en heeft hij als architect de renovatie van het hele dorp op zich genomen. Labro is zodoende één mooi, homogeen geheel geworden.

Eenmaal door de historische toegangspoorten klim of daal je langs autovrije trappenstraatjes naar het centrum van Labro. Dit is de plek waar Crispolti uit twee patriciërswoningen is ontstaan. De prachtige binnentuin verbindt de twee palazzi met elkaar en maakt het geheel tot een adembenemend mooi plaatje.

Albergo-Diffuso-Crispolti-3 Albergo-Diffuso-Crispolti-7Albergo-Diffuso-Crispolti-5

Albergo diffuso Crispolti heeft een hoofdgebouw, het Palazzo Crispolti, waarin zich de standaardkamers en de junior suite bevinden. De prachtige ontbijt- en eetzaal met openhaard, een originele keuken met houtoven, de bibliotheek en de leeszaal met televisie zijn hier ook allemaal te vinden.

Albergo-Diffuso-Crispolti-1 Albergo-Diffuso-Crispolti-8

Na een rustgevende wandeling door de binnentuin kom je aan bij Palazzo Barbellini, waar een van de prachtige verblijven, La Casa dell’Architetto, zich bevindt. Deze woning heeft een uniek terras waarvandaan je de hele omgeving kunt bewonderen.

Ook de Suite Il Cortile en Casa Le Tre Porte horen bij dit gebouw en daarnaast zijn er verschillende privéwoningen in de directe omgeving beschikbaar. Keuze te over, dus boek nu een vakantie bij Albergo Diffuso Crispolti!

Albergo-Diffuso-Crispolti-4 Albergo-Diffuso-Crispolti-6

Het middelpunt van Italië
Labro ligt op twintig kilometer van Rieti, het geografisch middelpunt van Italië. Dagtripjes worden daardoor wel heel makkelijk gemaakt. Bezoek Rome, bekijk Rieti zelf, ontdek Perugia, Assisi, Orvieto, Spoleto, Todi, Gubbio en vele andere prachtplekken.

De kleine borghi in de omgeving zijn naast de steden ook echte aanraders. Bezoek in elk geval i borghi più belli d’Italia, de mooiste dorpjes van Italië, zoals Leonessa, Casteluccio di Norcia, Norcia, Arrone en Bevagna.

Rieti-middelpunt-Italiehet middelpunt van Italië in Rieti

Natuur-, sport- en kunstliefhebbers kunnen alle kanten op in de omgeving en voor le buone forchette (de smulpapen) is er in en om Labro een keur aan restaurants.

Een paar tips: Enoteca Il Boccondivino met zijn grandioze wijnkelder, Ristorante Arcoluna met heerlijke plaatselijke specialiteiten en, voor de fijnproevers, La Trota met welgeteld twee Michelinsterren. Je vindt dit sterrenrestaurant in de aanpalende gemeente Rivodutri.

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *