Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Het verraad van Julia

Rome, 2 voor Christus. De intelligente Griekse slavin Aigle is de steun en toeverlaat en de lerares van Julia, de dochter van keizer Augustus. Van heel dichtbij is ze betrokken bij de keizerlijke familie. Tussen Aigle en Julia groeit zelfs  een vriendschap, al is deze niet gelijkwaardig. Langzaam maar zeker ontstaan barsten in hun verstandhouding.

Dan, als Aigle ruim twintig jaar in dienst is, gebeurt het ondenkbare: Julia wordt door haar vader verbannen naar een eiland. Aigle wordt verteerd door schuldgevoel. Had zij dit kunnen voorkomen? Ze besluit te vechten voor datgene waarin ze gelooft.

Het-verraad-van-Julia-Brenda-Meuleman

Wij lazen deze roman op Ponza, de perfecte setting voor dit verhaal, maar ook als je gewoon thuis op de bank of in de tuin zit, zul je door Het verraad van Julia worden meegesleurd naar het Romeinse rijk. We delen alvast een fragment, waarmee Aigle haar verhaal begint:

‘In de kamer van Julia, die ik vanmiddag in mijn verwarring opzocht, begint het te schemeren. Hier kan ik ongestoord zitten.

Met haar toestemming heb ik er regelmatig gewerkt, mijn lessen voorbereid. Aan het grote aantal slaven binnen deze huishouding probeer ik na al die jaren nog steeds te ontsnappen. Overdag en ’s nachts, altijd mannen, vrouwen en kinderen om me heen. Ze vegen, poetsen, sjouwen, treden overal binnen en vertrekken babbelend naar andere delen van het huis.

Ik weet dat het een voorrecht is voor een slavin als ik om privéruimten te mogen gebruiken, maar zo heeft het nooit gevoeld. In elke ruimte van deze woning ben ik onvrij, al bieden de muren geborgenheid en geeft de aanwezigheid van wachters bescherming. Gelukkig kan ik lezen en schrijven, mijn vrijheden, hoewel nu onbelangrijk.

De gebeurtenissen van de afgelopen dagen houden me al nachtenlang wakker. Verschillende beelden doemen op: een heerser over het Romeinse rijk die zijn oordeel velt, zijn dochter in een stinkende cel en op een zeeschip, krakend in de wind. Mijn eigen betrokkenheid is onmiskenbaar. Ik heb schuld. Hoe heeft het zover kunnen komen?

Als kind was ik betrekkelijk vrolijk maar ik kon zomaar met mijn rug tegen de muur gaan zitten, onaanspreekbaar voor wie ook. Het waren geen vastomlijnde gedachten die in mij omgingen. Eerder een gevoel van angst, alsof die vreugde zonder aanleiding kon overgaan in iets anders, iets wat op de achtergrond al lang aanwezig was. Pas jaren later, net moeder geworden, begreep ik het. Het was de uitzichtloosheid waar ik niet tegen kon, het overgeleverd zijn aan de goede of kwade wil van één persoon, zonder mijn eigen weg te kunnen kiezen.

Het besef legt een donkere deken over mijn geheugen en voert mij naar de dag dat alles veranderde…’

Duik in Aigles verhaal en waan je met deze boeiende historische roman even in het oude Rome!

Het-verraad-van-Julia-Brenda-Meuleman

Het verraad van Julia | Brenda Meuleman | ISBN 9789026334092 | uitgeverij Ambo Anthos | bestel Het verraad van Julia via deze link bij bol.com | ook verkrijgbaar als e-book

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *