Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Een motortrip naar de Monti Aurunci, Sperlonga & Gaeta

Cosimo Spagnulo woont in Lazio. Samen met zijn Belgische collega Lieve Moors runt hij Insolita, met prachtige accommodaties in Italië. Samen gaan ze op zoek naar bijzondere plekken in Italië. Ze voorzien alle Italiëliefhebbers graag van informatie en advies.

In deze blog neemt Cosimo je mee naar een schitterend stukje Lazio, de Monti Aurunci, tussen Rome en Napels, met de kustplaatsen Sperlonga en Gaeta.

Cosimo: ‘Op een zonnige herfstdag besloten we met een groepje motorvrienden een uitstap te maken naar de Monti Aurunci, een bergachtig gebied in het zuiden van Lazio. Hoewel dit gebied bijna in mijn achtertuin ligt, was dit middelhoge gebergte, dat deel uitmaakt van de Antiappenino Laziale en hoogtes tot 1500 meter bereikt, voor mij en de meeste van mijn vrienden volstrekt onbekend terrein.

We vertrekken vanuit het kuststadje Formia. Al snel laten we de kustlijn achter ons, via talloze haarspeldbochten. Het panorama dat we onderweg kunnen bewonderen, is van een ongekende schoonheid. Tornante ( haarspeldbocht) na tornante wordt het steeds spectaculairder.

In één oogopslag kunnen we kijken van San Felice Circeo tot aan Capri met daartussen de eilanden Ponza, Ventotene en Ischia. Ongelooflijk als je weet dat deze plaatsen in werkelijkheid tientallen kilometers van elkaar verwijderd zijn. Che meraviglia! Volgens mij is dit een van de mooiste zichten op de Tyrreense kust.

De Monti Aurunci zijn niet alleen een schitterend uitkijkpunt op de kust tussen Lazio en Campanië, maar ook een prachtig natuurgebied. Het Parco Naturale dei Monti Aurunci is rijk aan beuken, steeneiken, zeldzame bloemen en orchideeën.

In het twintigduizend hectare tellende park kun je ook meerdere uitdagende trektochten doen. Op verschillende plekken zijn er goed uitgeruste bivak-en overnachtingsplaatsen aangelegd.

Hier strijken we neer om onze tenten op te zetten voor de eerste overnachting. Na een heerlijke barbecue duiken we moe maar voldaan in onze slaapzakken.

De volgende ochtend zetten we onze tocht voort terug richting kust om de pareltjes Itri, Sperlonga en Gaeta te bezoeken.

Itri – aan de voet van de Monti Aurunci
Onze eerste stopplaats is Itri, dit karakteristieke plaatsje aan de voet van de Monti Aurunci en op vijftien kilometer van de kust wordt in tweeën gedeeld door de rivier Pontone. Het oudste deel vormt een soort piramide van opeengestapelde huisjes rond het schitterende middeleeuwse kasteel.

Het meer moderne deel strekt zich uit in de vlakte, langs de Via Appia. Hier vind je verschillende resten van grafmonumenten en scheidingsmuren uit de Romeinse tijd.

De aanwezigheid van vele olijfgaarden maakt dat Itri een belangrijk centrum is voor de productie van een olijfolie van uitstekende kwaliteit, misschien minder bekend maar zeker zo smaakvol als de bekende olive di Gaeta.

We besluiten te lunchen bij Pizzeria Calypso, een goede lokale pizzeria recht tegenover het gemeentehuis. Sommigen bestellen hamburgers, anderen gaan voor de traditionele pizza.

Als de borden arriveren, kunnen we onze ogen niet geloven. De hamburgers zijn zo groot als ons bord en worden geserveerd met een lokaal artisanaal broodje (daarbij verzinken de fast food-exemplaren werkelijk in het niets). Ook de pizza’s zijn perfect.

Itri is trouwens een goede verblijfplaats om zowel de Monti Aurunci als de kust te ontdekken. Je kunt er via Insolita verblijven in de stijlvolle B&B La Piscina sul mare of in een kleinschalige residentie met comfortabele appartementen met zwembad, Tramonto d’Oro.

Sperlonga – pittoresk kustplaatsje
Na onze pranzo gaan we verder richting kust en komen aan in Sperlonga. Sperlonga was reeds in de tijd van de Romeinen een geliefde pleisterplaats. Vandaag de dag is het een tot de verbeelding sprekend kustplaatsje dat niet voor niets vergeleken wordt met Positano, het wereldberoemde plaatsje aan de Amalfitaanse kust.

De verhoogde positie ten opzicht van de zee, de nauwe straatjes met hier en daar een onverwacht pleintje en het uitzicht op de zee maken dit plaatsje erg aangenaam.

Links en rechts van de dorpskern en de Torre Saracena del Tuglia streken zich twee mooie zandstranden uit, de Riviera di Ponente en de Riviera di Levante. Deze stranden dragen al sinds jaren de Bandiera Blu, een keurmerk voor mooi en zuiver zwemwater.

In de jaren vijftig van de vorige eeuw werd in Sperlonga de archeologische site Villa e Grotta di Tiberio blootgelegd. De grot en de resten van de keizerlijke villa zijn zeker een bezoekje waard.

foto’s: Stefano Valeri

In het Archeologisch museum kun je vier grote beeldengroepen bewonderen die refereren aan de mythe van Odysseus. Niet voor niets wordt dit deel van de kust Riviera di Ulisse genoemd.

Gaeta
De laastste stopplaats op onze trip is Gaeta. Het op een schiereiland gelegen Gaeta heeft een glorieus verleden als repubblica marinare, maar is nu een rustige badplaats (en de marinebasis van de Verenigde Staten).

Binnen de oude stadsmuren is het karakter van een rustig, middeleeuws stadje met kronkelende straatjes en steegjes rond de haven behouden. De kathedraal uit 1106, die werd gerestaureerd in 1792, domineert het beeld. Er staat een kasteel, waarvan het oudste deel uit circa 1289 dateert.

In het Monte d’Orlando park zou het graf gelegen hebben van Caieta, de verpleegster van Aeneas, de mythische held van Troje en Rome. Naar haar is de stad vernoemd.

Hier sluiten we onze motor-trip af met de plaatselijke tiella. Deze hartige taart gevuld met groenten, salsiccia of zeevruchten is een plaatselijke delicatesse die we niet zomaar aan ons voorbij kunnen laten gaan.’

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *