Download gratis de Ciao tutti app!

Logeren in de lagune van Grado

In de lagune van Grado liggen tientallen eilandjes, onderbroken door kanalen, smalle riviertjes en kreken. Stilte en sereniteit zijn hier aan de orde van de dag, zo ondervond Elena. Ze ontdekte de lagune en bezocht enkele eilandjes plus een unieke albergo diffuso, een hotel dat verspreid ligt over de eilanden.

lagune-Grado (1) Watertaxi

Vroeger werden de eilanden in de lagune bewoond door vissers met hun families. Ze leefden in casoni, huisjes gemaakt van materialen uit de lagune, zoals leem en stro. De eerste casoni werden al gebouwd rond het jaar 450, door vluchtelingen van het vasteland.

De visserij was het enige waarmee men brood kon verdienen. De eilanders gingen slechts een aantal dagen per jaar naar Grado, bijvoorbeeld op de eerste zondag van juli voor Perdon di Barbana, een religieuze processie van de Gradesi naar het eiland Barbana waarbij om vergeving gevraagd wordt aan La Madonna di Barbana.

Barbana-GradoBarbana

Toen de visserij steeds minder opbracht, vond een migratie naar Grado plaats. Een groot gedeelte van de eilanden is nog altijd onbewoond, maar op Isola di Barbana wonen bijvoorbeeld nog enkele monniken.

Vandaag de dag is de laguna di Grado een toevluchtsoord voor rustliefhebbers. Ongerepte natuur, een grote diversiteit aan vogels en vooral diepe stilte. Ook groeit hier het plantje santonico, waar grappa della laguna van gemaakt wordt.

lagune-Grado

Met de komst van Ai Ciodi heeft Grado het eerste hotel van heel Europa dat verspreid over een lagune ligt. De oorspronkelijke casoni zijn opgeknapt, mét behoud van het originele karakter. Zodoende zijn er nu acht unieke plekken, verspreid over acht eilanden, met in totaal vijftig bedden. De huisjes zijn voorzien van alle comfort: airconditioning, tv, satelliet, verwarming en zonnepanelen. De entree is altijd op het westen geplaatst, om de huisjes te beschermen tegen de wind uit het oosten.

Laguna-Oro-resort-Grado (1) Laguna-Oro-resort-Grado (2)foto’s: Ai Ciodi

Natuurliefhebbers die graag ver van het stadslawaai zijn, in een prachtig kleurrijke omgeving, zijn hier aan het juiste adres. Ai Ciodi is uitermate geschikt voor milieubewuste toeristen die een speciale accommodatie zoeken.

Omdat elk eiland haar eigen bijzonderheden heeft, helpt een centrale receptie met het vaststellen van je wensen. Op basis daarvan wordt het eiland gekozen dat het best bij je past.

lagune-Grado (2)

Zo liggen Valle del Moro en Valle Panera Rio d’Ara op heel korte afstand van Grado en kun je vanaf Valle Ghebo Vacche en Valle Tirelli makkelijk zelf met de boot het water op. Ga bijvoorbeeld vissen of breng een bezoek aan Isola di Barbana.

Anfora

Praktische informatie
De casoni zijn geschikt voor gezelschappen van zes tot twaalf personen. Wil je meer weten over Ai Ciodi of meteen een plekje in de lagune reserveren? Dat kan via deze link.

Schrijf je (gratis) in voor de Ciao tutti nieuwsbrief

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *