Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Palazzo Belfiore – historische appartementen in hartje Florence

Palazzo-Belfiore-Florence-1

Hoe vaak hebben we niet door Florence gewandeld, ons vergapend aan de enorme palazzi die zo groot zijn dat ze vaak het zonlicht uit de smalle straten van het centrum weren… Ontelbare keren hebben we ons afgevraagd wat er achter die enorme toegangsdeuren schuilgaat, of er in de cortile (binnenplaats) was wappert of dat er wellicht een prachtige fontein klatert. Stiekem droomden we ervan om even terug in de tijd te kunnen reizen, om te zien hoe het leven er in zo’n palazzo aan toe ging, bijvoorbeeld in de tijd van Michelangelo en de De’ Medici.

In februari werd deze droom voor even werkelijkheid, toen we van Federico Bonechi de uitnodiging kregen om ter gelegenheid van het vijfjarig bestaan van Ciao tutti te komen slapen in ‘zijn’ Palazzo Belfiore. Voor even was dit prachtige veertiende-eeuwse palazzo in Oltrarno, ons favoriete deel van Florence, ons thuis.

Palazzo-Belfiore-Florence Palazzo-Belfiore-Florence

Palazzo Belfiore is in 2013 door Federico en zijn zus Francesca omgetoverd tot zeven verschillende appartementen, die je stuk voor stuk even mee terug nemen in de tijd, naar het Florence van Caterina de’ Medici en Lorenzo il Magnifico, van Michelangelo en Botticelli.

De zeven appartementen zijn vernoemd naar evenzoveel leden van de De’ Medici-familie. Wij hadden het genoegen om in bed te mogen kruipen bij Leo X, een De’ Medici-telg die van 1513 tot zijn dood in 1521 op de pauselijke troon zetelde. Naast een ruime, elegante slaapkamer – met originele zestiende-eeuwse tegels op de vloer – biedt dit appartement een eigen keuken, met een achttiende-eeuwse haard om (met modern gemak) in te koken en een extra slaapkamer (met een tweede badkamer).

Palazzo-Belfiore-Florence-2 (3)

In de kamer van Leo X wachtten een fruitschaal, heerlijke chocolaatjes en een fles bubbels op ons, als warm welkom voor onze blogverjaardag. We brachten meteen een toost uit op ons jubileum, maar vooral ook op dit schitterende verblijf dat onze droom om even terug in de tijd te reizen zo goed als waar maakt (weliswaar met wifi, want daar kunnen we niet zonder…).

Palazzo-Belfiore-Florence-collage

Voor een nóg indrukwekkendere reis in de tijd slaap je overigens in appartement Clarice of appartement Bianca Cappello. Deze twee appartementen zijn beschilderd met prachtige, originele fresco’s uit de veertiende eeuw. Het fresco in appartement Clarice komt precies overeen met het fresco uit het Palazzo Davanzati, een voormalige palazzo van een vooraanstaande Florentijnse familie dat nu is ingericht als museum. Als je goed kijkt, kun je ook bij Palazzo Belfiore papegaaien ontdekken…

Palazzo-Belfiore-4 Palazzo-Belfiore-5

Federico laat ons vol trots alle appartementen zien. Het appartement op de begane grond draagt de naam van Francesco de’ Medici en is helemaal aangepast aan alle eisen en wensen van minder validen. Hier brengen we nóg een toost uit op dit heerlijke palazzo in Florence, dat voor even ons thuis is.

Palazzo-Belfiore-3 Palazzo-Belfiore-3a Palazzo-Belfiore-3b

Dan is het tijd om de buurt te verkennen. Palazzo Belfiore ligt niet ver van de Ponte Vecchio, midden in het kloppende creatieve hart van de wijk Santo Spirito. In de Via dei Velluti vind je naast de portone, deur, van Palazzo Belfiore ook tal van deuren die toegang geven tot ateliers van bijzondere ambachtslieden. We laten jullie vanmiddag kennismaken met een aantal artigiani.

Even verderop wacht het altijd gezellige Piazza Santo Spirito, waar ’s ochtends een markt te vinden is en waar het ’s avonds bruist van het leven, dankzij de vele gezellige cafeetjes en restaurantjes die zich om Brunelleschi’s Santo Spirito hebben geschaard. Wij genieten dit keer bij Trattoria La Casalinga van een heerlijke pasta, waarna we terugkeren naar ons pauselijke bed in Palazzo Belfiore. Als we de sleutel in het slot steken, overvalt ons een gevoel van geluk – hoe heerlijk is het om je eigen sleutel tot de renaissance te hebben?!

Trattoria-La-Casalinga-FlorencePalazzo-Belfiore-Florence-2

Ook logeren bij Palazzo Belfiore?
De zeven appartementen van Palazzo Belfiore zijn allemaal anders en bieden dan ook allemaal een andere hoeveelheid slaapplaatsen. Sommige zijn zo groot dat je er ook makkelijk met een groep vrienden of een grote familie kunt logeren. Op de website vind je alle details over de inrichting en de prijzen in zowel hoog- als laagseizoen.

Palazzo-Belfiore-Sophie-Saskia-Federico

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *