Home » Reizen door Italië » Florence » Een nieuw jaar in Florence
Ga op pad met de Ciao tutti City Walks!

Een nieuw jaar in Florence

Nee hoor, wees gerust, we lopen niet achter – in Florence begint vandaag écht het nieuwe jaar! De gemeente heeft naast het officiële Nieuwjaar, op 1 januari, namelijk nog een Nieuwjaar in het leven geroepen, en wel op 25 maart, precies negen maanden voor de geboorte van Jezus.

Florence-stoet-lelie

In de middeleeuwen was het in Florence heel gewoon om op 25 maart het nieuwe jaar in te luiden. Ook op veel andere plaatsen werd 25 maart door de katholieke kerk nog groots gevierd. In 1582 werd echter de Gregoriaanse kalender ingesteld, waarmee het begin van het jaar naar januari verschoof. Toch bleef men in Florence ook op 25 maart Nieuwjaar vieren, tot men in 1749 besloot om het bij één Nieuwjaarsviering per jaar te houden, op 1 januari.

De traditie van 25 maart kreeg enige jaren geleden in Florence echter nieuw leven ingeblazen. Er wordt weer volop feest gevierd vandaag, met onder andere de corteo storico, een prachtige historische stoet die naar de Santissima Annunziata trekt.

Santissima-Annunziata

Deze kerk, aan de noordzijde van het Piazza della Santissima Annunziata, dankt haar naam namelijk aan een Annunciatie, de aankondiging van Jezus’ geboorte. Het doek is van een onbekende kunstenaar, maar dat maakt het zeker niet minder indrukwekkend. Vooral ook omdat volgens de legende het gezicht van Maria is geschilderd door een engel, die het penseel ter hand zou hebben genomen toen de schilder tijdens het werk in slaap was gesukkeld.

De Annunciatie wordt veel bezocht, vooral door vrouwen die graag zwanger willen worden. Vandaag, op 25 maart, worden er witte lelies bij het schilderij neergezet.

Wie vandaag in Florence is, moet zeker even gaan kijken naar de stoet, en meewandelen naar de Santissima Annunziata, om nog een keer het begin van het nieuwe jaar vieren!

2x per week Italiaanse inspiratie

Meld je aan voor de Ciao tutti nieuwsbrief - en ontvang de digitale editie van onze City Walk Klassiek Rome als cadeautje:

Steun Ciao tutti & Italië!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *