Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

De Corridoio Vasariano – de meest geheime kilometer van Florence

Na met enige regelmaat voor een dichte deur te hebben gestaan, slechts door een paar centimeter hout gescheiden van een van de grootste geheimen van Florence, mochten Saskia en Sophie begin februari, op de eerste dag van de tijdelijke opening van de Corridoio Vasariano, eindelijk weer in de voetsporen van De’ Medici treden.

Corridoio-Vasariano-Florence (1)Corridoio-Vasariano-Florence (2)

Het was even zoeken naar de ingang in de Uffizi, maar uiteindelijk vonden we onze gids vlak bij de vrij onopvallende entree van de Corridoio. Hij vertelde kort over de geschiedenis van de geheime gang – en de grootschalige restauratiewerkzaamheden na het ontploffen van een autobom in 1993.

Helaas heeft de restauratie de sfeer van de gang geen goed gedaan. Het voelt op sommige plekken zelfs bijna of we door een ziekenhuisgang wandelen in plaats van door een museum. Wat zou het op zo’n moment fijn zijn om even terug in de tijd te kunnen reizen, en de geheime gang te ervaren zoals De’ Medici-familie lang geleden.

Ondanks de witte plafonds en de te felle verlichting is elke stap genieten. Niet zozeer dankzij de zelfportretten van beroemde kunstenaars die in de gang te zien zijn (al zijn sommige schilderijen meer dan de moeite waard), maar vooral door de bijzondere sfeer die een blik door de talloze raampjes steeds weer oproept. Kijk maar mee!

Corridoio-Vasariano-Florence (3) Corridoio-Vasariano-Florence (4) Corridoio-Vasariano-Florence (5) Corridoio-Vasariano-Florence (7) Corridoio-Vasariano-Florence (8) Corridoio-Vasariano-Florence (9) Corridoio-Vasariano-Florence (10) Corridoio-Vasariano-Florence (11) Corridoio-Vasariano-Florence (12)

Ogen van Florence
Zeker op de plek waar de gang precies over de Ponte Vecchio loopt, is het uitzicht steeds weer verrassend – we ontdekken bijzondere details en kunnen onbespied op de passenten van de ponte neerkijken.

We begrijpen meer dan ooit waarom de ramen van de Corridoio de ‘ogen van Florence’ worden genoemd. Hier kun je de mensen die de oversteek maken goed in de gaten houden, zonder je zelf zichtbaar te maken.

Helaas kunnen we niet al te lang spieden. De gids voert ons mee langs alle zelfportretten van beroemde schilders als Rembrandt, Chagall en Titiaan, naar de smalste plek van de Corridioio, rondom de Torre Manelli, die geen millimeter opschoof voor dit idee van Cosimo de’ Medici en waar Vasari dus omheen moest bouwen. Een kleine impressie:

Corridoio-Vasariano-Florence (2) Corridoio-Vasariano-Florence (6) Corridoio-Vasariano-Florence (13) Corridoio-Vasariano-Florence (14) Corridoio-Vasariano-Florence (15) Corridoio-Vasariano-Florence (16) Corridoio-Vasariano-Florence (17) Corridoio-Vasariano-Florence (18)

Na een laatste collectie recente zelfportretten staan we even later buiten, naast Buontalenti’s grot in de Bobolituinen. Ongezien aan de overkant van de Arno, een bijzondere ervaring rijker. Da non perdere!

Bezoek de meest geheime kilometer van Florence
De Vasarigang is sinds november 2016 gesloten voor een grootschalige restauratie. In februari 2019 is bekend gemaakt dat de Corridoio Vasariano in 2021 weer zijn deuren zal openen voor het publiek. Zónder zelfportretten, want die zullen dan elders te zien zijn.

Je kunt er dan van dinsdag tot en met zondag terecht, tijdens de openingstijden van de Galleria degli Uffizi. De prijs zal variëren van € 20,- in het laagseizoen tot  € 45,- in het hoogseizoen.

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

2 reacties

  1. Heerlijk zo’n voorproefje! Ik verheug me al op ons eigen bezoek. Nog bedankt voor de hulp!

  2. Leuk om ook jouw belevenissen te lezen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *