Inspiratie voor een Italiaanse kerst - cadeaus, delicatessen & wijn

Da Vinci’s drie koningen in detail (in de Galleria degli Uffizi in Florence)

De drie wijzen brachten goud, wierook en mirre naar de pasgeboren Jezus. Honderden jaren later bezorgden ze vooral veel inspiratie. Vorig jaar zagen we Da Vinci’s Aanbidding der Wijzen in de Galleria degli Uffizi en Ghirlandaio’s ietwat bloederige kerststal met koningen in het Ospedale degli Innocenti, beide in Florence.

Dit jaar gaan we op zoek naar nog meer koningen in Florence, maar eerst gaan we wat dieper in op Da Vinci’s onvoltooide werk. In oktober van dit jaar werd Da Vinci’s doek namelijk vanuit de Galleria degli Uffizi naar het atelier van de Opificio delle Pietre Dure gebracht, waar het voorzichtig werd schoongemaakt en onderzocht. Juist omdat dit werk nog niet af is, kan het namelijk heel veel vertellen over hoe Da Vinci te werk ging.

De onderzoekers zeggen vooralsnog niet veel meer dan dat ze blij waren met deze kans en de resultaten van hun onderzoeken goed zullen analyseren. Wel delen ze al een stukje van het schilderij met ons, met een foto van zowel voor als na de grote schoonmaak en een uv-foto. Dat nodigt er in elk geval toe uit om het werk gauw weer eens in het echt te gaan bekijken.

Ook een tweede detail is al door het Opificio delle Pietre Dure naar buiten gebracht:

Geniet van onze puzzelboekjes!

Een reactie

  1. Omdat je ook geïnteresseerd bent in Oosterse religies als bron voor het christendom is het wellicht leuk om te weten dat de Perzen ook Magiërs, een soort priesters van het Zoroastrisme kenden. De drie wijzen uit het oosten komen daarmee ook in een ander (niet zo Italiaans) daglicht te staan. Toch? Leuk hè!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *