Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

De meesterwerken van Lorenzo Lotto in Recanati

Hoewel Lorenzo Lotto (1480-1556/57) werd geboren in Venetië, heeft de schilder altijd een sterke band gehad met Le Marche. Hij woonde er enige tijd en liet er schitterende werken achter, zoals zijn beroemde polittico, veelluik, in Recanati (1508).

In totaal maakte hij ongeveer dertig verschillende werken voor kerken en kloosters in de regio. Daarvan zijn er nog altijd vierentwintig te zien, in Ancona, Recanati, Jesi, Monte San Giusto, Urbino, Ancona, Cingoli, Mogliano en Loreto.

Wij nemen je mee naar Villa Colloredo Mels in Recanati, het thuis van het Museo Civico, met een indrukwekkende schilderijenverzameling. Er hangen werken uit de middeleeuwen van onder anderen Ludovico da Siena, Pietro di Domenico da Montepulciano en Olivuccio di Ciccarellon.

Het renaissance-gedeelte bevat werken van Vincenzo Pagani, Felice Damiani da Gubbio én de belangrijkste werken van Lorenzo Lotto.

zelfportret van Lorenzo Lotto
Museo Thyssen-Bornemisza, Madrid

Polittico di Recanati

In 1506 vroegen de paters van de San Domenico-kerk aan Lorenzo Lotto of hij voor hen een groot veelluik wilde schilderen, een polittico in het Italiaans. Lotto werkte er twee jaar aan, in 1508 zette hij de laatste penseelstreek.

Het werk betekende de doorbraak voor Lotto. Het is geschilderd met opvallend heldere pigmenten en verbluffende finesse. Lotto gebruikte water tussen twee glasplaatjes als vergrootglas zodat hij zeer gedetailleerd kon schilderen. Een aantal details:

Hij kreeg er destijds een recordbedrag van zevenhonderd florijnen voor. Ter vergelijking: de wereldberoemde Rafaël moest voor hetzelfde bedrag anderhalf jaar voor de paus in Rome werken…

Annunciazione

In 1530 begint Lotto voor het Oratorio della Confraternita di Santa Maria dei Mercanti aan een adembenemend mooie Annunciazione. De ogen van Lotto’s Maria zijn zo levendig, zo ontroerend, dat ze je blijven aankijken, hoe je ook voor het doek staat. Net als de Mona Lisa van Da Vinci, blijft ze dat doen vanuit welke hoek je haar ook bekijkt…

Nog meer Lotto’s in Recanati

In 1512 maakte Lotto ook de werken Trasfigurazione di Cristo, voor de Santa Maria di Castelnuovo, en San Giacomo Maggiore. Dat deed hij vanuit Rome, waar hij onder leiding van Rafaël werkte aan de Vaticaanse stanze, kamers.

Korte tijd later realiseerde Lotto het enige fresco dat van zijn hand in Le Marche te zien is, een portret van San Vincenzo Ferrer, dat nog altijd in de San Domenico hangt. De andere twee werken zijn te zien in het museum van Villa Colloredo Mels.

Je vindt Villa Colloredo Mels aan de Via Gregorio XII in Recanati. Het Museo Civico is van juli tot en met september dagelijks geopend van 10.00 tot 19.00 uur. Van oktober tot en met juni kun je er van dinsdag tot en met zondag terecht van 10.00 tot 13.00 uur en van 15.00 tot 18.00 uur.

Een kaartje kost € 10,- en biedt ook toegang tot het Museo dell’Emigrazione Marchigiana (dat eveneens in Villa Colloredo Mels is gevestigd), tot de Torre del Borgo (MUREC) en het Museo Beniamino Gigli.

Nog meer tips voor Le Marche

Ga je op vakantie naar Le Marche? Check dan onze dubbeldikke digitale reisgids voor deze veelzijdige regio, met bijna 700 pagina’s aan verhalen, tips, foto’s en informatie:

Bestel deze Special

We verzamelden al onze favoriete plekken: sfeervolle dorpjes, steden vol ‘geheime’ hoekjes, robuuste kastelen, schitterende stranden, fijne restaurants, enthousiaste wijnboeren, bijzondere villa’s en interessante musea, voor een onvergetelijke vakantie!

De Ciao tutti Special is een digitale uitgave. Na bestelling ontvang je zowel op de website als in je e-mail een link om de Ciao tutti Special te downloaden in pdf-formaat. Je kunt ‘m vervolgens opslaan en op meerdere apparaten (je pc, laptop, tablet en smartphone) van alle moois in je nieuwe Special genieten.

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *