Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Een geheime Michelangelo op Piazza della Signoria in Florence

Op het Piazza della Signoria is nog een werk van Michelangelo’s hand te bewonderen – zo wil het verhaal althans. Schuin achter zijn David, op de hoek van het Palazzo Vecchio die grenst aan de Via della Ninna en Piazzale degli Uffizi, zie je als je goed kijkt een in steen gekrast profiel van een man.

Michelangelo-Palazzo-Vecchio-Florence

Volgens de overlevering zou niemand minder dan Michelangelo dit portret hebben getekend. Het hoe en waarom – daar zijn de Florentijnen het niet over eens. Volgens sommigen zou hij het portret met zijn armen op zijn rug in de steen hebben gekerfd, toen iemand zijn kundigheid in twijfel trok. Michelangelo leek zo te willen bewijzen dat hij zelfs zonder te kijken tot grootse prestaties in staat was.

Anderen beweren echter dat het portret is van een van de Florentijnen die Michelangelo nog geld schuldig was. Toen Michelangelo op een van zijn wandelingen door de stad op het Piazza della Signoria terechtkwam, zag hij dat deze man in de schandpaal in de Loggia dei Lanzi stond.

Hij liep direct op een van de soldaten af en vroeg hoe lang deze man aan de spot van de Florentijnen zou worden onderworpen. Het antwoord van de soldaat stelde Michelangelo zeer teleur. Hij zou hoofdschuddend hebben uitgeroepen: ‘Wat! Maar zo kort! De inwoners van Florence zouden hem en zijn misdaden veel langer voor ogen moeten kunnen hebben!’

Michelangelo besloot daarop het heft maar in eigen hand te nemen en kerfde het gezicht van de schuldenaar in de steen van het Palazzo Vecchio, opdat de Florentijnen zijn gezicht nooit meer zouden vergeten…

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *