Ga op pad met de Ciao tutti City Walks!

Eerste indruk, eerste liefde

Terwijl wij ons laten betoveren door de pracht van de villa en de tuin van Gabriele D’Annunzio, mijmert de Limburgse Ciao tutti-fan Wilma de Marée-Walraven in een gedicht over net zo’n schitterende plek even verderop, het Lago d’Orta.

Aftellen

Wilma: ‘Mijn aller-, allereerste reis buiten onze grenzen,die toen nog echt bestonden, werd bepaald door het letterlijk prikken van een pen op de kaart. Met de ogen dicht, héél spannend!

Mijn vader had een stuk kaart gevouwen, zodat we niet ergens in Wit-Rusland zouden belanden. Dat was toch echt iets te ver weg voor een eerste autovakantie. Het werd een kleine blauwe vlek ergens in het noorden van Italië: het Ortameer.

We leerden er een familie kennen,waar we nog jaren naar terug zouden keren. Op een strook langs het water, een camping kon je het eigenlijk niet noemen, maar ach… Waar spring je zo vanuit je tent met de koplampen van de auto op het water gericht, twee meter verder het water in?

Eten deden we samen, granita-ijs schrappen totdat je krom van de buikpijn lag. Mijn eerste dagboek van de stapels die nog zouden komen, had daar zijn grondslag. Mijn eerste liefdesbrief werd daar geschreven… Ik groeide op met water, water, water, kampvuur, gitaarmuziek en… met hem, Mauro Pelle, en heel veel simpele vreugde waar de jeugd nu geen genoegen mee meer zou nemen.

liefdesbrief-Italie

Daarna zag ik de wereld, maar wat voor moois er ook op mijn pad kwam, het was ‘niets’ vergeleken met die eerste indruk. Tien jaar oud was ik, toen ik het Lago d’Orta voor de eerste keer zag , en 21 jaar toen ik er voor lange tijd afscheid van nam. Afgelopen zomer was het of de tijd even stil stond. Na dertig jaar zag ik mijn eerste grote liefde terug… Orta én hem.

Al heb ik door een brand al mijn foto’s verloren, sommige dingen zullen voorgoed op mijn netvlies gebrand blijven staan. Een van die dingen is dit bijzondere plekje in Italië, het land waar ik mijn hart aan heb verpand. Langzamerhand moet ook mijn huidige man toegeven dat als je er eenmaal bent geweest…’

Ik-Hart

Speciaal voor deze grote liefde schreef Wilma in haar net verschenen dichtbundel Ik Hart het volgende gedicht:

Aftellen

Elk jaar ga ik er op vakantie,
Naar het land waar mijn hart ligt.
En ik geef je de garantie,
Als je erheen gaat, dat je ook zwicht.

Als ik daar ben, ben ik op mijn best,
En kan niets me tegenhouden.
De lucht die mijn longen ververst,
Is werkelijk al net zo om van te houden.

Het gevoel in mijn lijf als ik daar ben,
Dat gevoel zullen weinige maar begrijpen.
Dat land maakt me wie ik ben,
Zou ik kunnen blijven zou ik die kans grijpen.

Dat land is gewoon waar ik hoor,
Gevoelsmatig geheel herstellen.
Dat land brengt me op het goede spoor,
Daarom begin ik nu al met AFTELLEN!!

Dat gevoel kennen we maar al te goed, dus we tellen hard met Wilma mee. Nog hoeveel nachtjes slapen??

2x per week Italiaanse inspiratie

Meld je aan voor de Ciao tutti nieuwsbrief - en ontvang de digitale editie van onze City Walk Klassiek Rome als cadeautje:

Ontdek de mooiste vakantieadressen in Italië

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *