Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Van Piemonte tot aan de Zwitserse grens: twee uur panorama in slow motion met de Ferrovia Vigezzina Centovalli

Treinreizen hebben altijd iets magisch. Het uitzicht trekt vanzelf aan je voorbij terwijl je lekker achterover leunt en alle tijd hebt om al dat moois te bewonderen. Een van de mooiste reizen per spoor maak je over de Ferrovia Vigezzina Centovalli.

Deze spoorlijn werd geopend in 1923 en strekt zich uit over tweeënvijftig kilometer (waarvan tweeëndertig op Italiaans grondgebied en twintig op Zwitserse bodem). De trein kedengkedengt over maar liefst drieëntachtig bruggen en door eenendertig tunnels.

treno-centovalli-vigezzina-piemonte-3

Dit architectonische meesterwerk – het is best wel een opgave om een spoorlijn door de Alpen aan te leggen – verbindt Domodossola met de Zwitserse stad Locarno en het Lago Maggiore, met onderweg bergen, valleien, bossen en bergdorpjes die aan je raam voorbijkomen.

treno-centovalli-vigezzina-piemonte-2treno-centovalli-vigezzina-piemonte-1

Van schoorsteenvegers tot smakelijke delicatessen

Met de ‘no limits’-kaartjes kun je onbeperkt in- en uitstappen op het traject in de Val Vigezzo. Zo maak je er een persoonlijke ontdekkingsreis van. Stap bijvoorbeeld uit in Santa Maria Maggiore, waar je het Museo dello Spazzacamino (‘Museum van de Schoorsteenveger’) en de laatste Scuola di Belle Arti van de Alpen.

museum-schoorsteenvegers-italie

Slenter door de kleine maar fijne dorpjes die zijn opgetrokken uit de speciale lokale steensoort, bezoek het indrukwekkende Santuario di Re en het sfeervolle historisch centrum van Malesco.

santuario-di-re-santa-maria-maggiore

Maar de Val Vigezzo trakteert je niet alleen op weidse vergezichten. Het blauw/witte treintje van een van de mooiste spoorlijnen ter wereld voert je ook naar de grotten en naar rustieke restaurantjes waar je geniet van lokale producten en traditionele gerechten: gerookte vleeswaren, roggebrood, verse kazen, honing, risotto, polenta met stoofvlees, paddenstoelen, kastanjes, bijzondere biertjes, wijnen en grappa.

Je kunt gerust je fiets meenemen in de treinen die door de vallei sporen, zodat je vanaf elk station een van de mooie mountainbikeroutes kunt volgen. Er zijn ook fijne trekking- en wandelroutes, voor zowel geoefende als beginnende wandelaars, die deels door het Parco Nazionale della Val Grande voeren.

valle-vigezzo-wandelen

Avontuurlijke trektochten & een heilige berg

De Centovalli maken bovendien deel uit van het Parco Nazionale del Locarnese, met wandel- en fietspaden die in totaal ongeveer 160 kilometer beslaan. Ook zijn er speciale routes voor klimmers en kun je je uitleven op een heus canyoning-parcours. Voor de echte durfals: je kunt hier ook een sprong in het diepe maken. Het Trekking Team zorgt voor een onvergetelijke bungeejump-ervaring – met een flinke dosis adrenaline én een uniek uitzicht op de vallei.

Een tip voor liefhebbers van kerken en kunst: de Sacro Monte della Madonna del Sasso in Orselina, een van de Sacri Monti (‘Heilige Bergen’) die op de Werelderfgoedlijst van Unesco staan. Het heiligdom staat op een steile rots en is alleen met een kabelbaan te bereiken, hetgeen een bezoek nog bijzonderder maakt. Letterlijk en figuurlijk een hoogtepunt!

sacro-monte-madonna-del-sasso-orselina-1 sacro-monte-madonna-del-sasso-orselina-2

Boottocht vanuit Locarno

Als je de Zwitserse grens eenmaal gepasseerd bent, kun je vanuit het levendige Locarno de Lago Maggiore Express nemen, een boot die je in drie uur tijd al het moois van het meer laat zien: de schitterende Borromeïsche Eilanden, de castelli van Cannero, de Isole di Brissago, Stresa en Ascona, met tal van fotogenieke vergezichten.

locarno-lago-maggiore

Sfeervolle kerstmarkten

Een laatste tip: als je het Lago Maggiore in december bezoekt, mag de sfeervolle Mercatini di Natale di Santa Maria Maggiore niet missen. Ook de kerstman komt graag even tot rust in dit feeërieke stukje Italië voordat hij aan zijn drukke decemberbezoekjes begint…

kerstmarkten-midden-zuid-Italie (6)kerstmarkten-midden-zuid-Italie (8)

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

2 reacties

  1. Wow, dit is toch echt een droomreis als je van treinreizen houdt! Zo mooi. Ik hou ‘m zeker in gedachten. Wat grappig, dat museum van de schoorsteenvegers. Als kind las ik het boek “levende bezems” van Liza Tetzner, wat me toen al insireerde om ooit naar Locarno af te reizen, waar het boek zich afspeelde… is het museum er door het boek, of andersom vraag ik me nu af… eens uitzoeken!

  2. Dat is een prachtig boek inderdaad! Beide (zowel boek als museum) zijn er vanwege de grote groep schoorsteenvegers die hier woonde (en van hieruit naar onder meer Milaan en andere plekken in Europa trok).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *