Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Verken het Lago Maggiore per fiets – op de pedalen langs tuinen en eilanden

Voor de Italianen is het soms nog even wennen, maar in het noorden van Italië, waar de bergen met hun voeten in de blauwe meren baden, is het heerlijk fietsen. We namen jullie al mee op pad langs de oostzijde van het meer en naar het pittoreske Angera, maar we zijn nog niet uitgetrapt.

lago-maggiore-stresa-uitzicht

Tussen Verbania Fondotoce en Baveno loopt namelijk ook een prachtig fietspad, dat je onder meer door het pittoreske Feriolo leidt, een dorpje van vissers en beeldhouwers dat wordt omgeven door zeldzaam mooie natuur.

Onderweg trap je van het ene adembenemende uitzicht naar het andere: van de hoge, vaak besneeuwde toppen van de Alpen tot het schitterende Lago Maggiore, met de drie parels van eilanden (Isola Bella, Isola Madre en Isola dei Pescatori) die als het ware door het meer omarmd worden.

lago-maggiore-stresa-uitzicht-2

Een boottocht over het Lago Maggiore

Je kunt doortrappen tot aan Stresa, langs kleurrijke hotels uit de belle époque, waar je je even een filmster uit vervlogen tijden waant.

Aan het Piazza Marconi verruil je je fiets voor een van de boten die je meenemen op een verkenningstocht op het meer. Het is echt de moeite waard om aan boord van een van de battelli te gaan, om de schitterende Borromeïsche eilanden van dichtbij te bewonderen.

stresa-lago-maggiore-boot

Je vaart langs zeventiende-eeuwse palazzi (die soms ook een museum zijn zodat je alle pracht en praal met eigen ogen kunt bewonderen) en barokke tuinen die je met hun geuren en kleuren zullen overdonderen.

Je ontwaart dorpjes waar de tijd lijkt te hebben stilgestaan en karakteristieke mercatini, die de schrijver Ernest Hemingway al wisten te betoveren, zoals hij in zijn A Farewell to Arms (waarin Isola dei Pescatori een rol speelt) beschrijft. Ook Gustave Flaubert was onder de indruk van al dat moois; hij beschreef het Isola Madre bijvoorbeeld als ‘een aards paradijs’.

Isola-Bella-Lago-MaggioreIsola-Bella-Lago-Maggiore (1c)Isola-Bella-Lago-Maggiore (3)Isola-pescatori-Lago-Maggiore

Bloemen en planten in alle kleuren van de regenboog

Laat he betoveren door de bloeiende planten en struiken in alle kleuren van de regenboog. Dankzij het milde klimaat biedt het Lago Maggiore de perfecte omgeving voor kleurrijke planten; van camelia’s, rododendrons en azalea’s tot mimosa’s, hortensia’s, magnolia’s en citroenboompjes.

Om optimaal te kunnen genieten van al dat bloeiende natuurschoon zijn er vier routes uitgezet, die je van mei tot september kunt volgen. Deze zogenaamde Strade dei Fiori (‘Bloemenwegen’) bestaan uit de Via delle Camelie, de Via delle Azalee, de Via dei Rododendri e de Via dei Parchi.

stresa-lago-maggiore-bloemen

Waterpret in Baveno

Voor een heerlijk dagje waterpret met water en zon als belangrijkste ingrediënten, ga je naar het nieuwe Aquadventure Park in Baveno. Dit waterpark biedt tal van wateractiviteiten, met zwembaden, waterglijbanen, vrije strandjes en strandtenten waar je bedjes en parasols kunt huren.

Het is de ideale plek voor een dagje uit met kinderen, en ook voor een dagje met wat slechter weer zijn er tal van binnenspeelmogelijkheden, zoals trampolines, klimwanden, wielerbanen, voetbal- en volleybalvelden en animatie.

aquadventure-park-baveno-lago-maggiore-piemonte

Lekkers aan het lago

Als je trek krijgt van al dat moois, vind je overal in de omgeving authentieke restaurantjes waar traditionele gerechten op de kaart staan. Natuurlijk vind je op het menu veel verse vis uit het meer, maar wat hoger in de bergen komen er ook robuustere lekkernijen op tafel, zoals polenta, tapulon (een stoofpotje van ezelvlees en wijn) en kazen als Bettelmatt en Toma del Mottarone.

Ook het proeven waard zijn de mortadella ossolana (met Slow Food-keurmerk), fidighin pat (een bijzondere worst) en de violino di capra uit Val Vigezzo. Erbij drink je een mooi glas Valli d’Ossola DOC (een wijn die wordt gemaakt van de druiven die in eeuwenoude wijngaarden in terrasvorm rijpen). Voor toe zijn er de Margheritine di Stresa, boterzachte koekjes die smelten op je tong.

wijn-lago-maggiore

Zin in een vakantie aan het Lago Maggiore?

Kijk dan voor meer informatie en tips over dit gebied op de websites van het Distretto Turistico dei Laghi, Monti e Valli d’Ossola: Distrettolaghi.it en Piemonteitalia.eu.

dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met

piemonte-lago-maggiore-ciao-tutti

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

3 reacties

  1. Stan Ottevanger

    Hi, hebben jullie ook een routeplanner of iets dergelijk van deze fietsroute? Alvast bedankt

  2. Nee, die was er digitaal maar die is door de VVV van het Lago Maggiore helaas offline gehaald.

  3. Ik ben momenteel aan het Lago Magiore in Baveno . Buiten het kleine stukje autovrij fietspad naar Verbania is geen enkel autovrij fietspad : de toeristische dienst in Stresa heeft dit bevestigd. Fietsen langs het Lado Magiore is levensgevaarlijk : auto’s en vrachtwagen rijden met 80km/u langszij . Ook het eten in Baveno valt tegen : geen enkel restaurant heeft een houtgestookte pizza oven : de meeste pizza’s zijn alle diepvries kwaliteit . Visgerechten zijn bijna niet te vinden . Culinair een dieptepunt !

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *