Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

De mooiste automusea in Italië – van Alfa Romeo tot Fiat, van Ferrari tot Maserati

Italië is het land van mode en design, van pizza en pasta, van cappuccino en gelato, maar ook van bijzondere auto’s. We zijn dol op de authentieke Fiat Cinquecento’s die je overal ziet opduiken, maar houden ook van flitsende Ferrari’s en meesterlijke Maserati’s.

In Italië vind je deze auto’s niet alleen op straat of op het circuit, maar ook in het museum. We tippen de mooiste automusea in heel Italië, voor een onvergetelijk uitstapje voor autoliefhebbers!

Museo Storico Alfa Romeo (bij Milaan)

Net buiten Milaan, aan de Autostrada A8 tussen de dorpen Lainate en Arese, staat het hoofdkwartier van het automerk Alfa Romeo, waar tevens het Museo Storico Alfa Romeo te vinden is.

Ongemerkt zullen vele vakantiegangers die met de auto naar Italië afreizen deze plek letterlijk links laten liggen. De hoogste tijd om voor je volgende vakantie een tussenstop te plannen en het museum te bezoeken. Erwin vertelt je in dit artikel wat je er precies allemaal kunt zien.

Museo dell’Automobile (Turijn)

In het Museo dell’Automobile in Turijn komt de geschiedenis van de auto tot leven tegen de achtergrond van de geschiedenis van Italië.

De hoofdrol is natuurlijk weggelegd voor verschillende modellen Fiat, die allemaal zijn neergezet in een uniek tijdsbeeld, met filmpjes en muziek uit die tijd (je ziet de Dikke en de Dunne, Charlie Chaplin…).

Museo Enzo Ferrari (Modena)

Modena staat bekend als terra di motori, ‘land van motoren’. Een aantal van de grootste automerken hebben hun roots in Modena en omgeving. Allereerst Ferrari, dat hartstochtelijk verbonden is met Modena.

Het Museo Enzo Ferrari is echt een must visit, ook als je niet zo dol op auto’s bent. In het voormalige huis van Enzo Ferrari krijg je een kijkje in het leven en werk van de oprichter van dit beroemde automerk. Ook de werkplaats van Enzo’s vader Alfredo, die smid was, is schitterend gerestaureerd, al komen de meeste bezoekers natuurlijk voor de meest elegante auto’s uit de geschiedenis van Ferrari.

De architectuur van het gebouw dat rondom het huis en de werkplaats is gesitueerd, is ook bijzonder. Het is een bijna futuristisch paviljoen waarvan het dak de vorm heeft van een gele motorkap, als verwijzing naar de Ferrari.

Museo Ferrari (Maranello)

Even buiten Modena, in het plaatsje Maranello, kun je naar het Museo Ferrari, waar je de wereld van Ferrari van nu kunt zien én een blik in de toekomst kunt werpen.

Museo Stanguellini (Modena)

Nog meer auto’s zien tijdens je bezoek aan Modena? Je kunt net buiten het centrum van Modena ook naar het Museo Stanguellini, het oudste automerk uit Modena. Je kunt het museum alleen bezoeken met een begeleide tour, dus vergeet niet tijdig te reserveren.

Umberto Panini Motor Museum (Modena)

Een ander mooi museum vol bijzondere bolides is het Umberto Panini Motor Museum. Umberto Panini (de broer van Giuseppe Panini, van de verzamelalbums) had een enorme passie voor Maserati’s. Op een veiling kocht hij een collectie van de meest exclusieve modellen, die je in dit museum kunt zien.

een Maserati tijdens de Mille Miglia | foto: Massimo Campanari

Museo Tazio Nuvolari (Mantova)

Autocoureur Tazio Nuvolari wordt tot op de dag van vandaag gezien als een van de beste coureurs aller tijden. Ferdinand Porsche omschreef hem als ‘de grootste coureur van het verleden, het heden en de toekomst’.

In het historisch centrum van Mantova vind je op een unieke locatie, in de voormalige Chiesa del Carmelino, het Museo Tazio Nuvolari, dat helemaal gewijd is aan deze legendarische racer. In deze blog lees je er meer over.

Museo Mille Miglia (bij Brescia)

Net buiten de stad Brescia, aan de provinciale weg naar Rezzato, vind je het enige museum over de Mille Miglia: het Museo Mille Miglia.

Het museum is sinds 1997 gevestigd in het voormalige klooster van Sant’Eufemia della Fonte, dat al in 1008 werd gebouwd in opdracht van bisschop Landolfo van Brescia. In deze blog lees je er meer over.

Museo Nicolis (Villafranca di Verona)

Museo Nicolis is de jongensdroom van ondernemer Luciano Nicolis uit Verona. Al van jongs af aan verzamelde Nicolis technische en mechanische objecten. Een droom die hij graag wilde blijven koesteren en aan de toekomstige generaties wilde tonen in zijn museo-non-museo, een museum dat geen museum is.

Na zijn overlijden hebben zijn zoon en dochter zijn passie voor auto’s, techniek en mechanica levend gehouden door dit unieke museum te openen. Op zesduizend vierkante meter prijkt de schitterende privécollectie, die bestaat uit honderden kostbare en exclusieve voorwerpen, waarbij vooral de kleurrijke reeks auto’s op de belangstelling van de bezoekers mag rekenen. In deze blog lees je er meer over en tippen we ook een museum vol fietsen in Peschiera del Garda.

Nog meer mooie musea voor autoliefhebbers

Museo Fratelli Cozzi (niet ver van Milaan)

Collezione Pininfarina (niet ver van Turijn)

Museo di Auto e Moto d’epoca Nostalgia Club (in Breno)

Museo Multimediale della 500 Dante Giacosa (in Garlenda)

Museo Ferruccio Lamborghini (niet ver van Bologna)

Museo dell’Automobile (niet ver van Modena)

Collezione Righini (in het Castello Malvasia di Panzano in Castelfranco Emilia)

Museo Bonfanti-Vimar (niet ver van Bassano del Grappa)

Museo Storico della Motorizzazione Militare (Rome)

Museo delle auto della Polizia di Stato (in Rome)

Ook de moeite van een bezoek waard

Museo Piaggio – met veel Vespa’s en Apes (in Pontedera)

Centro Storico Fiat (in Turijn)

Lingotto – het voormalige testcircuit van Fiat (in Turijn)

de showroom van de Pagani-fabriek (tussen Modena en Bologna)

Kun je geen genoeg krijgen van auto’s? Op de website van de Automotoclub Storico Italiano vind je nog veel meer kleinere musea en privécollecties, die je per regio kunt opzoeken.

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Een reactie

  1. Een mooi overzicht! Wat zeker niet mag ontbreken (en niet te verwarren met het museum van Tonino Lamborghini) , is het Lamborghini museum aan het fabriek zelf. Het biedt een volledig overzicht van alle modellen van 1963 tot nu en je kan er bovendien een rondleiding boeken in het fabriek zelf. Hierbij de link: https://www.lamborghini.com/en-en/museum .

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *