Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Museo Nicolis & Museo della Bicicletta – oldtimers en oude fietsen rondom het Gardameer

Als liefhebber van mooie oude auto’s en fietsen kun je aan het Gardameer je hart ophalen, met twee prachtige musea vol oldtimers en oude fietsen.

Museo-Nicolis (1) Museo-Nicolis-Villafranca-di-Verona (9)

Museo Nicolis – oldtimers, schrijfmachines, vliegtuigen & fototoestellen

Museo Nicolis in Villafranca di Verona (dicht bij Verona) is de jongensdroom van ondernemer Luciano Nicolis uit Verona. Al van jongs af aan verzamelde Nicolis technische en mechanische objecten. Een droom die hij graag wilde blijven koesteren en aan de toekomstige generaties wilde tonen in zijn museo-non-museo, een museum dat geen museum is.

Na zijn overlijden hebben zijn zoon en dochter zijn passie voor auto’s, techniek en mechanica levend gehouden door dit unieke museum te openen. Op zesduizend vierkante meter prijkt de schitterende privécollectie, die bestaat uit honderden kostbare en exclusieve voorwerpen, waarbij vooral de kleurrijke reeks auto’s op de belangstelling van de bezoekers mag rekenen.

Museo-Nicolis (3) Museo-Nicolis (5)

In totaal staan er meer dan honderd oldtimers tentoongesteld. De Italiaanse automerken zijn uiteraard alom tegenwoordig. Zo zijn er een paar mooie modellen van Fiat, van de Fiat 505 uit 1925, een luxe limousine die de autofabriek uit Turijn in de begintijd produceerde, tot de Topolino (‘het muisje’) en de Fiat 500 Spider Sport.

Museo-Nicolis-Villafranca-di-Verona (1) Museo-Nicolis-Villafranca-di-Verona (2) Museo-Nicolis-Villafranca-di-Verona (4) Museo-Nicolis-Villafranca-di-Verona (7) Museo-Nicolis-Villafranca-di-Verona (6)

Naast Fiats staan er Alfa Romeo’s en Lancia’s te pronken. Er zijn bijzondere museumstukken bij, zoals de Lancia Astura, die eind jaren dertig meereed in de Mille Miglia. Na een grote restauratie legde de Astura het parcours in 2012 nog een keer af. Volgens Nicolis’ dochter was dit de lievelingsauto uit haar vaders collectie.

Museo-Nicolis-Villafranca-di-Verona (8)Museo-Nicolis-Villafranca-di-Verona (5) Museo-Nicolis-Villafranca-di-Verona (10)

Sommige auto’s herbergen kleine verrassingen. Zo heeft de Isotta Fraschini Tipo 8 een klein kastje waar de meereizende dames hun make-up in konden bewaren, zodat ze onderweg hun neus konden poederen.

De Tipo C van Bianchi (eerst een concurrent van Fiat, maar later opgenomen in dit bekende autobedrijf) is nog luxer, met een ingebouwde warmwaterkruik. Zo kreeg je op reis geen koude voeten! En met de schattige Mival Mivalino 175 (1956) of de Isetta, in exclusieve cabrio-uitvoering, willen we nog wel eens een reisje door Italië maken!

Museo-Nicolis-Villafranca-di-Verona (25) Museo-Nicolis-Villafranca-di-Verona (26)

Auto’s van buiten Italië zijn er ook: T-Fords, een Baker, een Mercedes Benz, een Peugeot, een Ford Thunderbird, een Cadillac Eldorado…. Nicolis hield bij het verzamelen geen rekening met landsgrenzen.

Naast de collectie oldtimers is er nog veel meer te zien in het museo-non-museo. Allereerst staan er zo’n honderd oude motorfietsen en honderdtwintig fietsen.

Museo-Nicolis-Villafranca-di-Verona (12) Museo-Nicolis-Villafranca-di-Verona (13) Museo-Nicolis-Villafranca-di-Verona (16) Museo-Nicolis-Villafranca-di-Verona (17) Museo-Nicolis-Villafranca-di-Verona (18) Museo-Nicolis-Villafranca-di-Verona (19) Museo-Nicolis-Villafranca-di-Verona (20) Museo-Nicolis-Villafranca-di-Verona (22) Museo-Nicolis-Villafranca-di-Verona (23)

Verder vergaap je je aan honderdtwintig muziekinstrumenten, honderd schrijfmachines, meer dan vijfhonderd fototoestellen, honderden originele uitvindingen en zelfs kleine vliegtuigen.

Museo-Nicolis (6) Museo-Nicolis (7)

Benieuwd naar al het moois in deze collecties? Je vindt het Museo Nicolis aan de Viale Postumia in Villafranca di Verona. Meer informatie over openingstijden, toegangsprijzen etc. vind je op de website van het Museo Nicolis. Wie zich verder wil verdiepen in de wereld van Luciano Nicolis, kan in het historisch archief en de bibliotheek duiken.

Museo della Bicicletta – een persoonlijke ode aan de fiets

Dit kleine museum in Peschiera del Garda is een ode aan de fiets. Het is een uit de hand gelopen hobby van de broers Alberto en Gianmaria Pachera. Het oude magazijn van hun ouderlijk huis staat vol met honderden oude fietsen.

Museo-Bicicletta-Peschiera-del-Garda-Gardameer

De passie voor fietsen van de broers Pachera resulteerde in een bijzondere privéverzameling van gewone fietsen, koeriersfietsen en wedstrijdfietsen.

Je vindt hier fietsen van het midden van de negentiende eeuw tot het begin van de jaren tachtig: van een Michaud model uit 1860 tot een biclico (vélocipède) uit 1880, van een Metropol met asaandrijving en zonder ketting tot een Adler met een van de eerste versnellingsmechanieken. Uniek zijn de fiets van een medisch officier/scherpschutter uit 1925 en een houten driewieler uit 1924.

Museo-Bicicletta-Peschiera-del-Garda-Gardameer (1) Museo-Bicicletta-Peschiera-del-Garda-Gardameer (2) Museo-Bicicletta-Peschiera-del-Garda-Gardameer (4) Museo-Bicicletta-Peschiera-del-Garda-Gardameer (4a)

Naast fietsen verzamelden de broers ook heel wat kranten, tijdschriften, foto’s, posters en boeken over wielertoerisme en wielerkampioenschappen. Ook vind je in de collectie tal van gadgets, accessoires en beeldjes van de heilige Christoffel, de beschermheilige van reizigers – en van fietsers.

Daarnaast is er nog een ruimte die vol staat met antieke voorwerpen, zoals poederdozen, scheermesjes, kappersscharen, inktpotten, balpennen en zelfs een stokje waar leerlingen vroeger mee werden gestraft.

Het Museo della Bicicletta ligt aan de Vicolo di Via Barbarani, op tweehonderd meter van het ziekenhuis van Peschiera del Garda. Je kunt dit museum alleen bezoeken op afspraak (door van tevoren te bellen naar 0039-0457550201 of 0039-3465185103).

 

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Een reactie

  1. Hartstikke mooie foto’s! Ik ben een fan van oldtimer rijwielen. Met een beetje geluk kan je overal in Europa zo’n oldtimer nog voor relatief weinig geld opkopen en hem laten restaureren. Gerestaureerde oldtimers zijn hun gewicht in goud waard.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *