Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Raften in de Gola del Lao in Calabrië – voor een echte adrenalinekick!

Ben je sportief, houd je van natuur, avontuur, teamwork en ben je niet bang voor een nat pak? Dan is raften in het ongerepte Calabrië echt iets voor jou!

Ciao tutti’s Paul trotseert samen met z’n reisgenoten het wild stromende water in de Gola del Lao in een felgekleurde rubberboot. Op het wit schuimende water giert de adrenaline door hun lijf, terwijl ze de boot op het water proberen te houden.

Bijna elke stroomversnelling is een survivaltocht op zich, maar dankzij de ervaren gidsen lukt het om tussen de kolkende golven en gigantische keien door te slalommen. Kijk je mee?

Paul: ‘Tina van Enotria Travel, die is geboren en getogen in Calabrië, neemt ons mee naar Outdoor Adventure Rivertribe, gevestigd in Laino Borgo. We staan te popelen om in de rubberboot te stappen, maar aangezien veiligheid hoog in het vaandel staat, krijgen we van gids Andreas eerst uitgebreide instructies op het droge.

Als we alle informatie goed hebben opgeslagen, dalen we met busjes af naar het diepste punt van de Gola del Lao, waar we even later oog in oog staan met de hoge rotswanden waartussen de rivier kronkelt en kolkt. Indrukwekkend!

Stuurmannen Andreas en Mephisto geven ons nog wat allerlaatste instructies en dan mogen we even oefenen. Een goede grip van de peddel is essentieel bij het raften. Ook moet je altijd één voet in een voetband van de boot vast zetten, zodat je er niet uitgegooid kan worden.

Als laatste test moeten we allemaal één voor één languit in het water gaan liggen, om een noodsituatie na te bootsen. Het water is behoorlijk koud, maar met onze dichtgeritste wetsuits en de warme nazomertemperaturen is het een welkome verkoeling.

We doen de Rafting Grand Canyon, met enkele zeer uitdagende passages, van San Primo naar Ponte Gioia-Campicello. De route, met een gemiddelde moeilijkheidsgraad, is ruim zeventien kilometer lang en zal drie tot vier uur in beslag nemen.

De Gola del Lao staat bekend om de aanwezige fossielen in de rotsen. Opvallend is het hoge waterpeil na de zomer. Stuurman Mephisto vertelt dat het peil van de Lao het hele jaar door bijna altijd dezelfde hoogte heeft.

We stappen met z’n zessen aan boord, inclusief de stuurman. Na een rustig begin komen we al snel in wild water en moeten we flink aan de bak. Left, right, forward en backward zijn de geïnstrueerde codewoorden van vandaag en afhankelijk van het volume waarmee Mephisto ze schreeuwt, moeten we harder of zachter peddelen.

Met witte knokkels werken we op sommige plaatsen uit alle macht om de boot bestuurbaar te houden. Bij stroomversnellingen, de zogenaamde rapids, zien we alleen maar witte schuimkoppen, maar Mephisto navigeert ons kundig tussen de imposante rotswanden en keien door.

Bij elke rapid, met stoere namen als Water Snake, The Rock, Bad Man Waterfall en Wings Canyon schiet onze boot als een schijf in een sjoelbak vooruit. Gelukkig hebben we de slag al snel te pakken en genieten we volop van elke uitdaging op de route.

De rotswanden rijzen aan weerszijden op tot wel driehonderd meter. Op rustige stukjes hebben we wat meer oog voor de omgeving. De rivier stroomt namelijk dwars door het Parco Nazionale del Pollino, het op één na grootste natuurpark van Europa.

Het park barst bijna uit zijn voegen van wilde rivieren, prachtige watervallen, kleine meertjes, onherbergzame grotten, diepe kloven, bloeiende hellingen en uitgeslepen kloven. Door al het aanwezige water is het park groener dan groen.

Je vindt er bijvoorbeeld Bosnische dennen, een zeldzame boomsoort die op nog maar een paar plekken in Europa voorkomt. Deze pijnboom is tevens het symbool van het park.

Er leven ook talloze diersoorten, die je wellicht op je tocht door het park tegenkomt: steenarenden, oehoes, reeën, otters en zelfs wolven. De ongerepte natuur en de bergachtige landschappen zijn zeer fotogeniek. De hoogste bergtoppen zijn meer dan tweeduizend meter hoog; in de winter worden de toppen dan ook bedekt door sneeuw.

Het ongerepte karakter van het park wordt nog gevoed door het volledig ontbreken van massatoerisme. Bordjes kom je er maar weinig tegen en je hebt er bijna geen bereik met je mobiel.

Terug naar onze boot. Raften is een teamsport en de stuurman is de belangrijkste man aan boord. Als we goed naar Mephisto luisteren, houden we de boot goed onder controle. Zeker wanneer deze na een lastig stukje een dikke meter naar beneden valt.

Regelmatig slaat er wat water in onze boot, maar gelukkig loopt het meeste er vanzelf weer uit. Bij vlagen worden we gesandwicht tussen twee golven, die de randen van onze boot doen omkrullen alsof het een doorweekte pizza is.

Na elke stroomversnelling klinkt er luid gejuich, tussen de golven door vergapen we ons aan de sprookjesachtige omgeving.

Als we bij een flinke waterval komen, klimmen we uit onze rubberbootjes om ons te laten vereeuwigen. Het zonlicht schijnt dwars door het neer klaterende water heen en zorgt voor een betoverend mooi effect.

Eenmaal weer aan boord laveren we in een volledig ongerepte omgeving tussen de hindernissen door. Af en toe lijkt het wel een jungle met dichte begroeiing en omgevallen boomstammen. Mephisto wijst ons met enige regelmaat op fossielen in de rotsen.

Op een rustig gedeelte van de rivier mogen we even zwemmen. De stroming neemt ons vanzelf mee, heerlijk! Op een ondiep stuk gaan we weer aan boord voor de laatste etappe. De tijd vliegt voorbij en de afwisseling tussen rustige stukken en wilde rapids zorgt er voor dat we helemaal op gaan in de tocht.

De laatste rapid, de Sunrise, doemt voor ons op. Dit is met recht de uitsmijter, het is de wildste van allemaal. De golven tillen ons op en we stuiteren als het ware terug op het water. Uiteindelijk ploft de boot met een doffe knal weer op het water. Het opspattende water ontneemt ons even het zicht, maar op goed geluk bereiken we rustiger vaarwater. Che spettacolo!

Ook zin in zo’n bijzonder avontuur in Calabrië? Tina regelt het graag voor je, bijvoorbeeld binnen deze actieve familiereis, waarin je twee dagen gaat raften, ‘s avonds gezellig rond een kampvuur zit en langs de oevers van de Lao overnacht in tenten –  écht een avontuur! De reis omvat ook nog een trektocht, een bezoek aan een waterval en een mountainbiketour.

Uiteraard kun je ook andere combinaties maken als je het mooiste van Calabrië wil ontdekken mét alle tips en kennis van een expert. Je vindt alle mogelijkheden via deze link.

Outdoor Adventure Rivertribe

Outdoor Adventure Rivertribe is dé expert op het gebied van outdoor activiteiten in het Parco Nazionale del Pollino. Onlangs riep National Geographic Traveller deze organisatie zelfs uit tot nummer één outdoor centrum voor duurzame activiteiten in Europa.

De guitige Antonio is de enthousiaste eigenaar. Zijn liefde voor het raften werd als het ware geboren in de Gola del Lao, maar hij reisde de hele wereld over voor de meest uitdagende (rafting)expedities.

Hij bedwong ’s werelds meest woeste rivieren, zoals de Colorado River in de Grand Canyon, maar ook in Argentinië, Peru, Brazilië, Costa Rica, Marokko, Nepal en India. Drie jaar geleden besloot hij om terug te keren naar zijn geboortegrond en richtte hij Outdoor Adventure Rivertribe op.

Antonio is een begrip in de raftingwereld en hij wordt als dé expert gezien in Italië. Zijn gecertificeerde gidsen zijn zeer ervaren, kundig en denken goed met je mee. Bovendien geven ze je een veilig gevoel, hetgeen natuurlijk erg belangrijk is in de boot.

De sportieve mogelijkheden zijn zo goed als onbeperkt. Je kunt er raften, kajakken, wandelen, fietsen, hiken en klimmen, maar ze organiseren ook yogalessen, massages, paragliding en paardrijtochten.

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *