Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Carfizzi – slow stadje met pit

Calabrië verdient meer aandacht, zo vindt Calabria Ispirata. Daar zijn wij het helemaal mee eens, dus we gingen graag met ze op pad om een paar prachtige plekjes in deze nog vrij onbekende regio te ontdekken. Paul reisde naar het diepste zuiden om te ervaren hoe inspirerend Calabrië kan zijn.

Paul: ’Calabria Ispirata is een gezamenlijk project van Destinazione Umana, Home for Creativity en Festival dell’Ospitalità. Al deze partijen delen dezelfde passie voor Calabrië en willen deze passie graag met zo veel mogelijk mensen delen.

Roberta, oprichtster van Home for Creativity, is de stuwende kracht achter Calabria Ispirata. Home for Creativity is een co-living project in het dorpje Montalto Uffugo, in de heuvels van de Crati-vallei. Roberta heeft, samen met haar ouders Roberto en Alba, hun prachtige oude huis met tuin omgetoverd tot een gemeenschappelijke inloopplek.

Hier kan elke reiziger die op zoek is naar verandering of nieuwe projecten of ideeën heeft terecht. Je kunt er in alle rust nadenken, je hoofd leeg maken, mediteren en inspiratie voor nieuwe ideeën op doen. Het is een perfecte gelegenheid om nieuwe gezichten te ontmoeten en om met andere culturen in contact te komen.

Er worden (taal)cursussen, workshops en allerlei (teambuilding)activiteiten georganiseerd om zodoende je diepste wens of ondernemerschap te stimuleren en werkelijkheid te laten worden. Maar er is niet alleen aandacht voor serieuze zaken; er wordt ook gezamenlijk gekookt, muziek gemaakt en films gekeken.

Zo moet er op den duur een nieuwe gemeenschap van gezamenlijke sociale integratie, passie en creatieve projecten ontstaan. Het huis van Roberta en haar familie staat altijd voor iedereen open en was ook voor mij voor heel even een heerlijke uitvalsbasis.

Na de eerste kennismaking met Roberta en haar familie gaan we al gauw op pad. Door het ruige Calabrese landschap van Montalto Uffugo rijden we naar het dorpje Carfizzi. In dit deel van Calabrië wonen nog veel Albanezen, van wie de voorvaderen in de vijftiende eeuw naar het zuiden van de laars zijn geëmigreerd. Ze hebben grotendeels hun eigen taal en cultuur weten te behouden en worden door de lokale bevolking ook wel aangeduid als Arbëreshë.

Carfizzi is het thuis van Luigi (half Albanees, half Calabrees) en Natalia (Russisch). Ze werken veel samen met locals en lokale organisaties, omdat ze ervan overtuigd zijn dat samenwerking een van de belangrijkste pijlers voor toerisme is.

Het echtpaar ontmoette elkaar in Rome, waar Luigi Engelse les gaf en Natalia als consultant vanuit Moskou Russische studenten naartoe stuurde. Na vele omzwervingen door Europa besloten ze dat ze hier in Carfizzi hun missie konden vervullen: het creëren van een hogere levensstandaard voor de lokale bevolking door het opzetten van educatieve en sociale projecten om zo meer toeristen naar het zuiden van Italië te trekken.

Behalve het promoten van Carfizzi en de regio Calabrië geven ze hier ook Engelse les en beheren ze een albergo diffuso waar ook wij een nachtje mogen slapen. In het oude centrum krijgen we een kamer toegewezen in een van de prachtige oude gerestaureerde panden.

Al dwalend door de straatjes tref je hier nog een authentiek en puur Italiaans dorpje aan. De panden, steegjes, straatjes, bruggetjes en trappen vormen al eeuwenlang het decor van vele verhalen. Hier is de snelle wereld waarin we leven ver weg, hier heerst het principe van slow life, siësta’s, laat op de avond eten, links en rechts een praatje maken maar vooral ook het rustig aan doen.

In een van de panden ontwaren we zowaar een geïmproviseerde wijnstokerij, waar we door de drie aanwezigen hartelijk uitgenodigd worden om een glaasje te proeven. Waar zie je dat nog?

Bij een standbeeld op top van de Monte Pizzuta (op 672 meter) vertelt Luigi ons over het bestaan van een kleine Albanese gemeenschap in deze provincie, bestaande uit drie dorpjes: Carfizzi, San Nicola dell’Alto en Pallagorio.

Terwijl onze ogen over het prachtige surrealistische landschap van het Parco della Montagnella en het uitzicht op de kust glijden, leren we van Luigi dat in deze dorpjes nog het oud Albanees in verschillende dialecten wordt gesproken. Een erfenis van het feit dat de Albanezen in de vijftiende eeuw van de Balkan moesten vluchten en zich in Calabrië vestigden.

Na de klim naar de top wacht ons een fietstocht door het Parco della Montagnella, georganiseerd door Nicola van Calabria in Bici. We maken een korte maar bergachtige tocht door het park, een echte kuitenbijter.

Vermoeid maar voldaan ploffen we een uurtje later neer bij het eindpunt, waar Luigi en Natalia een overheerlijke picknick voor ons geregeld hebben. Laat dat maar aan de Italianen over…

In de buitenlucht smullen we van heerlijke lasagne, gefrituurde kroketjes en gegrilde groenten, tot een plotselinge hevige stortbui roet in het eten gooit en we zelfs halsoverkop in auto’s moeten duiken om niet doornat te worden.

Nadat we opgedroogd zijn staat er een rondleiding door Carfizzi op het programma. Luigi zal tijdens de tour op diverse plekken in het dorp voordragen uit werk van een van Zuid-Italiës meest geciteerde schrijvers, Carmine Abate, die in Carfizzi geboren en getogen is.

Abate schrijft gedetailleerd en met liefde over Carfizzi, over zijn doodgewone inwoners en de dagdagelijkse gebeurtenissen. Via zijn verhalen ontdek je de geschiedenis van Carfizzi, de tradities en de cultuur.

Pierluigi Virelli voegt zich bij ons. Deze ‘troubadour’, muzikant en kenner van de traditionele Calabrese muziek gaat ons muzikaal begeleiden op onze tour door het dorp. Een Calabrië zonder traditionele muziek zou ondenkbaar zijn.

Nadat we uitleg hebben gekregen over de traditie van de Calabrese muziek en de bijbehorende instrumenten, gaan we in een stoet langs diverse plekken in het dorp, begeleid door de gitaar van Pierluigi. Dat levert heel veel bekijks op, maar dat kan hier gewoon – de meeste mensen doen zelfs meteen mee!

Opeens horen we accordeonmuziek. Om de hoek ontwaren we een oude man op een balkonnetje die met zoveel overgave speelt dat de tranen in onze ogen springen. Prachtig!

Iets verderop brengen we een bezoek aan het in 2015 geopende Parco Letterario Carmine Abate, een klein literair museum waar we het oeuvre van Abate bewonderen.

Ten slotte verplaatst de optocht zich naar het centrale piazzetta waar de oudjes van Carfizzi zich dagelijks verzamelen. Pierluigi weet niet van ophouden en binnen de kortste keren ontstaat er een spontaan dansfeest, waar menigeen zijn beste beentje voor zet. Wat een heerlijke ervaring, muziek als verbindende factor!

De interactie met de lokale bevolking is geweldig en als Luigi aan de rand van het plein zijn laatste citaat gaat voordragen, lopen de locals in een soort parade achter hem aan. Che spettacolo!

Na wat gekkigheid met onze groep op een Ape, waar we onze groepsfoto maken, is het tijd voor het avondeten. We genieten van de heerlijke gerechten uit de lokale keukens, van de smaakvolle wijnen en van de muzikale omlijsting door Pierluigi, die van geen ophouden weet.

Ook op bezoek in Carfizzi? Het dorpje biedt aantrekkelijke mogelijkheden voor een heerlijke vakantie. Het wordt omgeven door het groene bergachtige Parco Montagnella (met de waterval van Giglietto) en de prachtig blauwe zee met zijn witte stranden ligt slechts op twintig minuten rijden afstand.

Je kunt er paardrijden, maar ook hiking, canyoning en excursies of bezoekjes aan de lokale boeren behoren tot de mogelijkheden. Op het centrale pleintje is het ‘s zomers altijd gezellig. Kinderen voetballen, terwijl de ouderen samenkomen en zich te goed doen aan een glaasje zelfgemaakte vino of een verfrissende gelato.

De mensen in Carfizzi ontvangen je met open armen. Hier staan de deuren altijd voor iedereen open, en zeker die van Luigi en Natalia.

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *