Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Agriturismo Borgo Piazza – zon, zen en zee

Calabrië heeft bijna achthonderd kilometer kust, met een aantal schitterende stranden die alleen al de reis naar het diepe zuiden waard zijn. Vandaag nemen we jullie niet mee naar het strand, maar naar een prachtig pareltje vlak bij de kust, in Catanzaro Lido: Agriturismo Borgo Piazza.

Wat is het heerlijk om de zee al te ruiken als we vanuit het binnenland richting Catanzaro Lido rijden. Het laatste stukje van de route voert door uitgestrekte olijfboomvelden. Zodra we Borgo Piazza ontwaren, voelen we een soort rust over ons heen dalen. Wat een relaxte sfeer heerst hier, ver weg van de drukte, in een tuin die geen einde lijkt te kennen.

Donatella en Elvira Ponterio, de twee dames van Borgo Piazza, verwelkomen ons of we familie zijn die ze al lange tijd niet meer gezien hebben. Wat een hartelijkheid, we worden nog nét niet doodgeknuffeld… We voelen ons meteen helemaal thuis.

Donatella en Elvira runnen sinds twee jaar deze prachtige borgo. Hun vader Peppino kocht dit vierenveertig hectare tellende landgoed in 1999. Op deze unieke plek pal aan zee, aan de Golf van Squillace, op een hoogte van honderd meter, bouwde hij zijn levenswerk letterlijk met eigen handen steen voor steen op.

De oude Grieken hadden al veel eerder de schoonheid en de mogelijkheden van de omgeving ontdekt, want precies op deze plek bouwden zij hun nieuwe thuisland Sqylletion, het huidige Squillace.

Peppino trof indertijd een overwoekerd heuvelachtig terrein aan met een paar grote oude olijfbomen, eiken- en eucalyptusbomen en een ondoordringbaar ruig gebied. Eigenhandig bouwde hij het om tot een prachtige natuurlijke plek waar mensen elkaar kunnen ontmoeten in een natuurlijke, ecologische sfeer. Vandaar ook de naam Borgo Piazza, waarbij de agriturismo graag de sociale functie wil vervullen van een Italiaans dorpsplein.

Dankzij zijn passie en respect voor de omgeving in combinatie met zijn sterke wil was hij in staat om hier een droomplek voor zijn familie te creëren. Totdat het noodlot in april 2015 toesloeg. Door een noodlottig ongeval met een tractor in de wijngaard kwam Peppino helaas om het leven.

Van de ene op de andere dag werden zijn vrouw en dochters gedwongen om het levenswerk van hun vader voort te zetten. Gelukkig leeft zijn erfenis voort in elke steen van Borgo Piazza – én in de harten van zijn vrouw Elda en hun drie dochters (van wie er één in Frankrijk woont).

De sfeervolle casale dateert uit 1850 en is het centrale punt van het hele domein. In dit rustieke landhuis vind je de keuken, een veranda en diverse slaapvertrekken voor de gasten. Daarnaast vind je op het terrein nog enkele appartementen en studio’s, elk met een eigen terras. Rondom alle verblijven waaiert de kleurrijke tuin, waarin ook een heerlijk zwembad is aangelegd.

Elvira werkte tot aan het overlijden van haar vader in de kinderopvang en wilde dat werk graag ook op Borgo Piazza voortzetten. Het is een echte verzamelplek voor de kinderen uit de omgeving geworden, met fantastische mogelijkheden om te spelen, zowel binnen als buiten.

Er is een fijne speeltuin waar de kinderen zich naar hartenlust kunnen uitleven, met zelfs een heuse houten ark. In een oude caravan kunnen de kinderen zich in allerlei denkbeeldige avonturen storten. Elvira: ‘Als er hier bruiloften of andere familiefeesten zijn, nemen we de kinderen mee zodat ze heerlijk kunnen ravotten in de speeltuin. Wij houden dan toezicht, zodat de ouders ongestoord van het feest kunnen genieten’

Peppino bouwde naast de vele gebouwen en een prachtig kerkje ook drie villa’s, een voor elk van zijn drie dochters, wederom met respect voor mens en natuur. In de kelder van Elvira’s villa heeft ze haar eigen natuurlijke mini-laboratorium, waar ze zeepjes, parfum, badolie en meer van dit soort producten maakt. ‘Allemaal honderd procent op natuurlijke basis,’ aldus Elvira.

Dwalend door de villa’s verbazen we ons over de opendeurcultuur. Geen enkele deur is afgesloten en overal hebben we het gevoel dat we thuis zijn. Donatella en Elvira raden ons aan om nog even naar het dakterras van een van de villa’s te klimmen, voor een adembenemend mooi uitzicht op de Golf van Squillace. Hier zouden we met een aperitivo nog uren kunnen genieten…

Elvira vindt haar nieuwe leven prachtig, maar doet het anders en rustiger dan haar vader. Het was voor haar niet eenvoudig om vanuit deze positie te moeten beginnen. ‘Vanaf nul beginnen is moeilijk, maar vanaf één beginnen is minstens zo moeilijk. Het voortzetten van een levenswerk van een dierbare kan een grote barrière zijn, ondanks de passie die we erin leggen.

Het biologisch boeren en het in stand houden van een duurzaam ecosysteem doen we in elk geval met veel passie. We combineren dit met toerisme en sociale projecten,’ aldus Elvira.

Donatella komt ook uit de sociale sector, ze is psychotherapeut in het plaatselijke ziekenhuis. Zij ontfermt zich over het spirituele en mentale aspect van de gasten. Borgo Piazza biedt namelijk ook mindfullnessweken en projecten op eco-psychologisch vlak aan, waarbij je je hoofd lekker leeg kan maken.

In de namiddag maken we met Donatella een stiltewandeling. We lopen over de eindeloze paden, in een langzaam tempo, en we genieten van de rust en de vreedzame omgeving. We laten alle dagelijkse gedachten los en snuiven de geur van wilde honing, rozemarijn, oregano en mirte op. We wandelen langs mandarijn-, sinaasappel- en olijfbomen. Wat een heerlijke geuren!

Uiteindelijk eindigen we onze wandeltocht bij het prachtige kerkje van Peppino met weergaloos uitzicht op de Golf van Squillace. Het is een plaatje dat we zo lang mogelijk vast willen houden.

Eenmaal terug kringelen er andere heerlijke geuren onze neus binnen. Nieuwsgierig als we zijn belanden we in de keuken, waar de soep op het vuur staat en mamma Elda een kersentaart voor het ontbijt van morgen aan het bakken is. De kleine Myriam komt stiekem even van het deeg snoepen.

De achtjarige Myriam en haar moeder Simona vormen een perfect voorbeeld van hoe Peppino zijn concept voor ogen had. Vanuit Cremona kwamen ze afgelopen zomer een kijkje nemen en sindsdien zijn ze gebleven.

Na de scheiding van haar man reisde Simona samen met Myriam een tijdje de wereld rond om de ideale plek te vinden waar ze zich beiden thuis zouden voelen. Borgo Piazza voelde zó vertrouwd, dat ze hier voorlopig blijven.

Alhoewel Simona tot aan haar achtste in de regio Catanzaro opgroeide (ze verhuisde toen met haar ouders naar Cremona) en de omgeving haar niet vreemd was, kende ze deze plek nog niet. Maar ze was meteen onder de indruk en voelde zich er gelijk helemaal thuis. Simona: ’Myriam is gelukkig een heel makkelijke dochter en past zich overal snel aan, maar ik merkte direct aan haar dat ze dit toch wel een héle leuke plek vond.’

Na een heerlijk rustige nacht worden we in de centrale ontbijtruimte verwend met de bakkunsten van Elda. Haar kersentaart smaakt naar een tweede stukje, maar ook de cornetti, de versgebakken citroentaart, het verse fruit, de heerlijk zachte prosciutto en de lokale kazen kunnen we niet weerstaan. De dames van Borgo Piazza nemen duidelijk alle tijd om een lekker, puur en gezond ontbijt te serveren, zodat je er de hele dag tegen kunt, klaar om de omgeving te verkennen.

In de buurt van Borgo Piazza vind je mooie stadjes als Catanzaro (Lido) en Soverato. De vissershaven van Soverato is zeker ’s ochtends lekker levendig. In het gezellige centrum vind je vele lokale winkeltjes en heerlijke adresjes. Antonio D’Ippolito van Venilia Tour kent de mooiste plekjes en kan je er alles (in het Engels) over vertellen.

Ben je een strandliefhebber? Dan raden wij de stranden van Caminia, Copanello, Soverato of Pietragrande aan. Vooral het strand van Caminia is een plaatje. Ingenesteld tussen twee ruige kliffen vind je hier prachtige witte stranden met azuurblauw water.

Wil je ook logeren bij Borgo Piazza? Via deze link vind je alle informatie voor een onvergetelijke vakantie!

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *