Bologna

La Grassa – Bologna voor lekkerbekken

Een van de bijnamen van Bologna is la grassa, de vette. De Bolognese keuken is namelijk de rijkste en vetste van heel Italië. Bolognese koks werken veel en graag met producten als boter, room, vlees en kaas en op het menu van Bolognese restaurants prijken goedgevulde pasta’s, stevige vleeswaren, gerijpte kazen en heerlijke hammen. Liflafjes krijg je in Bologna niet voorgeschoteld: uitgebreid en stevig tafelen is hier aan de orde van de dag. De hoogste tijd dus om van deze città grassa te gaan genieten. Alle specialiteiten van de stad en de streek proeven gaat je tijdens een paar dagen Bologna niet …

Lees meer »

Torre degli Asinelli & Torre Garisenda – de twee scheve torens van Bologna

Pisa staat bekend om zijn torre pendente, scheve toren, maar wist je dat Bologna wel twee scheve torens telt!? Stad vol torens Een van de vier bijnamen van Bologna la turrita, oftewel de getorende. Ooit was Bologna namelijk wat Manhattan nu is: een bruisende verticale metropool. In de middeleeuwen stond de stad vol torens, in alle soorten en maten. In die tijd telde Bologna meer dan tweehonderd torens. Net als in San Gimignano dienden deze torens ter verdediging en bescherming van de inwoners van een stad. Maar een toren was ook en vooral een statussymbool. Hoe machtiger en rijker een familie was, hoe hoger …

Lees meer »

Archiginnasio – boekenparadijs in de oudste universiteit van Bologna

Onlosmakelijk verbonden met Bologna als la dotta, de geleerde, is het Palazzo dell’Archiginnasio, dat verscholen ligt tussen de portici aan de zijkant van de San Petronio. Ooit was dit een faculteit van de eerste universiteit ter wereld, nu huisvest het een bibliotheek en een museum. De eerste centrale zetel van de Universiteit van Bologna Het gebouw zelf dateert uit 1562, toen het werd opgeleverd als de eerste centrale zetel van de Universiteit van Bologna. Tot die tijd waren studenten en professoren voor hun colleges en bijeenkomsten aangewezen op allerlei verschillende plekken in de stad, maar dit palazzo werd al snel de …

Lees meer »

De bijnamen van Bologna: la grassa, la rossa, la dotta & la turrita

In deze blog brengen we een bezoek aan Bologna, een stad die in de loop der tijd maar liefst vier bijnamen heeft weten te verkrijgen. Elk van deze bijnamen karakteriseert deze letterlijk en figuurlijk heerlijke stad in Emilia-Romagna, al is de eerste bijnaam volgens ons de beste… La grassa – de stad van het lekkere eten Bologna wordt ook wel la grassa, de vette genoemd. Dit is misschien wel de meest tot de verbeelding sprekende bijnaam. Bologna staat namelijk bekend als de culinaire hoofdstad van Italië – en ook wel als ‘de buik van Italië’. Die bijnaam dankt de stad …

Lees meer »

Bologna – piazza’s, pasta & portici

Ciao tutti! Omdat Bologna letterlijk en figuurlijk zo’n heerlijke stad is, stippelden we er een unieke route uit die je het beste van de stad laat zien: de mooiste pleinen, de lekkerste adressen voor pasta en andere delicatessen en de langste portici. Ga je met ons mee op een heerlijke ontdekkingstocht in Bologna, stad van ruime pleinen, van verse pasta en van portici, van scheve torens en van studenten? Bologna – de buik van Italië Bologna heeft niet voor niets de bijnaam la grassa, ‘de vette’. Die bijnaam dankt de stad aan de verse pasta, met name de gevulde variant, …

Lees meer »

De mooiste plekjes van Bologna

Na ons bliksembezoek aan Forlì zijn we aangekomen in Bologna, de laatste en tevens grootste stad van het kwartet dat we tijdens onze reis bezoeken (we namen jullie voor Forlì al mee naar Ferrara en Ravenna). Gids Marcello staat bij de lobby van Hotel Internazionale al klaar om ons mee te nemen voor een stadstour, maar deze valt letterlijk in het water. Het koelt die middag opeens enorm af en het begint ook nog eens flink te regenen en te waaien waardoor we buiten dus geen foto’s kunnen maken. Het is zelfs zo koud dat we echt klappertandend van portico …

Lees meer »

Ciao tutti Special #14 – het mooiste en lekkerste van Bologna, Ravenna, Modena, Ferrara en Parma

Emilia-Romagna is misschien wel de lekkerste regio van heel Italië, met tal van specialiteiten. Lasagne, tagliatelle, mortadella, tortelli, Parmaham, Parmezaanse kaas, balsamico… je vindt het hier allemaal! In onze nieuwe Special nemen we je mee op een heerlijke ontdekkingstocht door deze regio. We beginnen in Bologna, stad van verse pasta en van portici, van scheve torens en van studenten, die niet voor niets de bijnamen ‘de vette’ en ‘de buik van Italië’ heeft. Onze gidsen in Bologna zijn Nina Schuttert (27), journaliste, en Andrea Margelli (38), fotograaf. Andrea is geboren en getogen in Bologna en kent er dus als geen …

Lees meer »

Portico di San Luca – 666 bogen brengen je naar het Santuario della Madonna di San Luca in Bologna

Na onze Luilekkertocht door Bologna wilden we weliswaar goed gevulde koffers mee terug naar huis nemen, maar de andere ingeslagen kilo’s mochten wel in Bologna achterblijven. Op onze laatste dag besloten we dan ook een fikse wandeling te maken ter compensatie van dat geslenter en gesmikkel de dag ervoor. Op een mistige zondagochtend togen we naar de Porta Saragozza, een oude stadspoort ten westen van het centrum, waar de langste overdekte zuilengalerij ter wereld begint. Deze galerij leidt naar de kerk Madonna di San Luca, hoog op een heuvel boven de stad. De vier kilometer lange portico telt maar liefst …

Lees meer »

Citytrip Bologna: dwalen door Luilekkerland

Bologna heeft meerdere bijnamen, maar tijdens ons laatste bezoek aan de stad hebben we vooral de bijnaam la grassa, oftewel de vette, eer aangedaan. Bologna staat namelijk bekend als ‘de buik van Italië’, het is dé culinaire hoofdstad van Italië. Een ideale bestemming voor een citytrip dus, of je nu houdt van zoete gebakjes en chocolade of van zelfgemaakte pasta en goedgevulde pastasauzen: in Bologna vind je voor ieder wat lekkers! Samen met vriendin Astrid, die altijd wel in is voor culinaire uitjes, vloog Saskia naar Bologna. Met allebei een bijna lege koffer, zodat we tijdens ons weekendje weg goed …

Lees meer »

La dotta (de geleerde) – een van de bijnamen van Bologna

Bologna wordt niet alleen la grassa en la rossa genoemd, de vette en de rode, maar ook wel la dotta, de geleerde, omdat de stad de oudste universiteit ter wereld herbergt. Al in 425 na Christus werd er in Bologna een opleiding voor rechtenstudenten gesticht, maar de universiteit als officiële instelling dateert uit 1088. Op munten uit die tijd staat te lezen hoe trots de stad op haar universiteit was: de teksten Bononia docet (Bologna onderwijst) en Legem nutrix (de voedster van de wetten) spreken voor zich. Bekende Italianen als Galileo Galilei, Dante Alighieri en Petrarca, maar ook onze ‘eigen’ …

Lees meer »

La rossa (de rode) – een van de bijnamen van Bologna

Bologna dankt de bijnaam la rossa aan de politieke kleur van de stad. In de jaren zeventig van de vorige eeuw was Bologna de enige stad in heel Italië met een communistisch bestuur. Dat leverde – met name buiten de stadsgrenzen – veel commotie op. Uit angst voor het communisme werden er in die tijd in heel Italië aanslagen gepleegd door extreemrechtse groeperingen. De bedoeling van deze aanslagen was tweeledig: hoewel het erop moest lijken dat de terreur uit linkse hoek kwam, zodat de bevolking afstand zou nemen van de communistische idealen en de staat weer zou omarmen, wilden de …

Lees meer »

Tortellini alla bolognese – het recept én de geschiedenis van deze gevulde pasta uit Bologna

‘Tortellini worden sterker met Bologna vereenzelvigd dan met welke andere Italiaanse plaats ook,’ aldus John Dickie in Delizia! – De geschiedenis van de Italianen en hun keuken. ‘Ze werden in de achttiende eeuw zelfs een symbool voor de stad. Tortellini alla bolognese zijn een subtiele, smeuïge delicatesse. Zeer arbeidsintensief recept Wie ze wel eens geproefd heeft als ze op de juiste manier worden opgediend, in kapoenenbouillon, zal het daarmee eens zijn. Maar de bereiding ervan is enorm arbeidsintensief, zelfs in verhouding tot het overheerlijks dat dit oplevert. Men moet het deeg van deze doorschijnende verse pasta op kunstige wijze mengen, laten …

Lees meer »