Home » Nieuws uit Italië » Kandinsky geeft kleur aan Pisa
Ga op pad met de Ciao tutti City Walks!

Kandinsky geeft kleur aan Pisa

Dat juist het Palazzo Blu in Pisa een grote expositie met werk van Kandinsky mag huisvesten, lijkt geen toeval. Kandinsky was als geen ander bezig met kleur. Zo vroeg hij zich bijvoorbeeld ooit af: ‘Waarom zou emancipatie van de kleur niet kunnen samengaan met bevrijding van de vorm?’ Ook vormde hij samen met Paul Klee, Lyonel Feininger en Alexej von Jawlensky ‘Die Blauen Vier’, het blauwe viertal.

Volgens Wikipedia ‘spreekt volgens Kandinsky iedere kleur een eigen taal met een eigen expressie en zit in elke kleur en vorm een ziel. Verschillende kleuren samen zullen een innerlijke beleving bij de beschouwer bewerkstelligen. Ook de verschillende klanken in muziek, die samen een harmonieus geheel vormen, zullen een innerlijke beleving bij de luisteraar opwekken. Deze krachtige uitwerking die kleur en klank hebben op de menselijke psyche, noemt hij ‘innerlijke klank’ of ‘seelische Vibration’.’

Deze vibratie van klank en kleur zul je zeker voelen als je een bezoek brengt aan Wassily Kandinsky. Dalla Russia all’Europa, zoals de tentoonstelling in Pisa voluit heet. Er zijn vijftig werken van de kleurkunstenaar te zien, allemaal gemaakt tussen 1901 en 1921. De werken zijn afkomstig uit grote Russische musea, het Centre Pompidou en talloze privécollecties.

Meneer Kandinsky was een schilder
De tentoonstelling in Pisa krijgt van 23 november 2012 tot 22 januari 2013 ook een Nederlands tintje. De 21 originele tekeningen die de Nederlandse illustrator Daan Remmerts de Vries maakte voor zijn prachtige prentenboek Meneer Kandinsky was een schilder worden er dan tentoongesteld.

Deze prenten vertellen het verhaal van de Russische schilder, maar dan speciaal voor kleuters. Remmerts de Vries won in 2011 een Zilveren Griffel voor dit aantrekkelijke verhaal over de vrijheid van de fantasie. Hij laat in zijn collageachtige prenten zien hoe Kandisky een relatie legde tussen vorm, kleur en klank. In zijn wereld, die kinderen beslist zal aanspreken, mag een paard blauw zijn, klinkt muziek geel en hoeft de vorm van een huis niet overeen te komen met de werkelijkheid

Remmerts de Vries geeft de kunstenaar een muze in de vorm van een blauw paardje, een verwijzing naar de kunstenaarsvereniging Der Blaue Reiter, die in 1911 werd opgericht door Kandinsky en Franz Marc. Het vrolijk huppelende paardje wijst Kandinsky de weg in zijn artistieke zoektocht. Het paard zegt dingen als: ‘Je mag zo’n huis ook best eens rood maken! Of paars, of scheef, of kleiner of groter… Je mag best laten zien wat je bij zo’n huis voelt.’ En zo toont het boek op een speelse en aanstekelijke wijze hoe Kandinsky in zijn werk steeds meer afstand nam van de realistische weergave van de werkelijkheid.

Meneer Kandinsky was een schilder
Daan Remmerts de Vries
ISBN 9789025856243
€ 13,95
uitgeverij Leopold

2x per week Italiaanse inspiratie

Meld je aan voor de Ciao tutti nieuwsbrief - en ontvang de digitale editie van onze City Walk Klassiek Rome als cadeautje:

Ontdek de mooiste vakantieadressen in Italië

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *