Home » Nieuws uit Italië » Honderd jaar buitenlandse pers in Italië
Ga op pad met de Ciao tutti City Walks!

Honderd jaar buitenlandse pers in Italië

In de Ara Pacis, waar we vanochtend eindigden, met de Res Gestae gegraveerd in de zijmuur – graffiti die, in tegenstelling tot de meeste andere vormen, mijn waardering wel kan dragen – is op dit moment de tentoonstelling L’Italia vista dal Mondo. La Stampa Estera compie 100 anni te zien.

Ter gelegenheid van het honderdjarig bestaan van de Associazione Stampa Estera in Italia, de vereniging voor buitenlandse pers in Italië, zijn er in de tentoonstellingsruimte bij het Vredesaltaar vele foto’s en documenten verzameld die deze honderd jaar in beeld brengen.

De Associazione della Stampa Estera in Italia werd opgericht op 17 februari 1912. Veertien correspondenten van buitenlandse kranten waren aanwezig in het Gran Caffè Faraglia in Rome, een café dat nu helaas niet meer bestaat maar dat zich toen op de hoek van Piazza Venezia en de Via Nazionale bevond. Doel van de bijeenkomst was het oprichten van een samenwerkingsverband tussen de buitenlandcorrespondenten die op dat moment in Rome gestationeerd waren.

Sinds die datum zijn er meer dan 5100 journalisten en correspondenten aangesloten geweest bij de vereniging. Er is verslag gedaan van veel groot nieuws, van donkere perioden in de Italiaanse geschiedenis, maar even vaak van bijzondere Italiaanse gewoonten, kleine gebeurtenissen en culturele evenementen. Al deze 5100 mensen hebben de Italiaanse geschiedenis, cultuur en leefstijl buiten de landsgrenzen gebracht, voorzien van de noodzakelijke toelichting en achtergronden.

Het feit dat de oprichting van de Associazione dit jaar precies honderd jaar geleden heeft plaatsgevonden, wilde men niet ongemerkt voorbij laten gaan. Het eeuwfeest wordt daarom gevierd met een toepasselijke tentoonstelling, die terugblikt op de hoogte- en dieptepunten in die honderd jaar geschiedenis. Er zijn veel foto’s en historische documenten te zien, met veel aandacht voor krantenpagina’s van over de hele wereld. Uiteraard zien we veel berichten en foto’’s over politiek en maffia, maar ook belangrijke sportieve prestaties, veel kunst en veel cultuur. De Italiaanse gastronomie, de Italiaanse cinema… de expositie biedt een overzicht van alles wat Italië Italië maakt.

De expositie is nog tot en met 4 oktober te zien. Elke dag om half zes is er een buitenlandcorrespondent aanwezig die vragen beantwoordt en vertelt over zijn vak, over zijn wapenfeiten en verhalen. Wij maken vanmiddag al een digitaal rondje over de expositie:

Archivio Storico dell’Associazione – La prima vestiging van de vereniging, in de Via del Moretto
Archivio Storico dell’Associazione – De eerste perskaart
Archivio Storico dell’Associazione – Op audiëntie bij paus Johannes XXIII
foto: Eric Vandeville – Mario Monti bij de Stampa Estera, een paar uur na de goedkeuring van zijn ‘Salva-Italia’-maatregelenpakket
Paris Match, Francia, 2005 – De dood van Johannes Paulus II
foto: Agnieszka Zakrzewicz – Pier Luigi Bersani bij de Stampa Estera
foto: Victor Sokolovicz – Roberto Benigni bij de Stampa Estera
foto: Chris Warde-Jones – In mei 2011 wordt de buitenlandse pers ontvangen op het Quirinaal
foto: Chris Warde-Jones – de ‘schelp’ in de conferentiezaal van de Stampa Estera

2x per week Italiaanse inspiratie

Meld je aan voor de Ciao tutti nieuwsbrief - en ontvang de digitale editie van onze City Walk Klassiek Rome als cadeautje:

Ontdek de mooiste vakantieadressen in Italië

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *