Home » Nieuws uit Italië » De geur van sinaasappel
Ga op pad met de Ciao tutti City Walks!

De geur van sinaasappel

Nu ik twee dagen lang sinaasappels heb betast, geschild, geraspt, geperst en geproefd, kan ik bijna niet meer zonder de geur van deze heerlijke vrucht, die je vol, sappig en zomers omhult en een enorme levenslust geeft. De geur van Siciliaanse sinaasappels die ’s ochtends vroeg de kamer binnenwaait of die je tijdens het koken zo lekker kan opsnuiven, die zou je eigenlijk in een flesje moeten kunnen doen en als souvenir mee moeten kunnen nemen voor druilerige dagen. Even het dopje eraf en je bent weer terug op Sicilië…

Gelukkig was ik niet de eerste die bedacht dat zo’n flesje vol sinaasappels een goede remedie zou zijn tegen heimwee naar het zuiden van Italië. Enzo Galardi, de kleinzoon van Guido Galardi, heeft de geur van het Siciliaanse citrusfruit weten te vangen in zijn flesjes Agrumi Amari di Sicilia.

De geur roept direct herinneringen op aan een frisse, heldere zomerdag. Dankzij de concentratie van citrusfruit in de topnoot van het parfum wordt de geur niet zwaar, maar zwiert het parfum luchtig om je heen. Het hart ontvouwt een keur aan zomerse bloemen, maar de citrusvruchten – en de frisheid daarvan – blijven de boventoon voeren.

Enzo Galardi heeft met deze geur een nieuwe betekenis gegeven aan de geur van citrusfruit. Hij heeft veel verstand van geuren, hetgeen niet verwonderlijk is met een grootvader die als sinds 1920 parfums maakt.

In dat jaar richt Guido Galardi in Florence BOIS1920 op, waarbij BOIS staat voor BOttega Italiana Spigo. In het eerste jaar begint Guido voorzichtig met experimenteren. Voor zijn eerste geur verzamelt hij de lavendel die groeit in de velden op de heuvels rondom Florence, en sindsdien wordt elke geur gekenmerkt door een eigen, natuurlijk ingrediënt: naast lavendel gebruikt hij bijvoorbeeld ook amber, patchouly en sandelhout.

Guido geeft zijn gevoel voor geuren en vakmanschap door aan zijn kleinzoon Enzo, die al op jonge leeftijd leert experimenteren met geuren. Als Enzo dertien jaar is, ontmoet hij zelfs al regelmatig talrijke grote geurexperts. Hij treedt dan ook zodra school het toelaat in de voetsporen van zijn opa. In 2005 creëert hij, ter ere van zijn grootvader Guido, de collectie BOIS 1920. Hij vertaalt de originele formules die Guido in 1920 gebruikte naar onze tijd. Net als zijn opa gebruikt hij voor de samenstelling uitsluitend de fijnste en puurste grondstoffen.

De collectie van BOIS1920 bestaat nu uit 13 verfijnde en unieke parfums, allemaal even intrigerend en – ook niet onbelangrijk – in een oogstrelende verpakking. De collectie bestaat uit de lijnen Tradizionali (traditioneel), Classici (klassiek), Orientali (oosters) en I Preziosi (De kostbaren). Alleen de namen van de verschillende geuren brengen je al in vervoering. Wat denk je, naast Agrumi Amari di Sicilia (bittere citrusvruchten van Sicilië), bijvoorbeeld van Come la Luna (zoals de maan) of Vento di Fiori (wind van de bloemen)… Alleen om de naam al zou je je de hele dag met zo’n geur willen omringen!

De I Preziosi-parfums zijn bovendien verpakt in een met de hand vergulde glazen flacon voorzien van een dop van verguld edelhout. De bijzondere vorm en het licht dat vrij spel krijgt in het glas, dat is vervaardigd door een meester-glasblazer, maken van elk flesje parfum een exclusief juweel. Het glas reflecteert en speelt met het licht dat de geur omhelst. De dop harmonieert moeiteloos met de flacon. Hij is gemaakt van edelhout en  het logo van BOIS 1920 is er met de hand ingegraveerd.

De ambitie van Enzo Galardi om door te kunnen dringen in de mysterieuze wereld van de vrouwelijke ijdelheid, kreeg recent vorm in de lijn Le Voluttuose, de wellustigen. Met deze drie parfums toont Galardi zich in staat alle vrouwen te verleiden, hoe verschillend ook.

De drie parfums in deze reeks hebben ook weer prachtige namen gekregen: La Vaniglia, Kimono Rose en Notturno Fiorentino dragen bij aan de mysterieuze en sensueel verleidelijke parfums, evenals de bijzondere geurencombinaties die Galardi bedacht. Ook deze exclusieve parfums zijn voorzien van prachtige verpakkingen. Zo zijn de doos en de dop voorzien van 24-karaats bladgoud en worden de handgemaakte flacons in de kleur roze afgewerkt.

De parfums van BOIS 1920 zijn in Nederland exclusief verkrijgbaar bij Aafke’s . Het hele assortiment vind je op www.aafkes.nl/bois1920.

Wil je de verschillende geuren van BOIS 1920 eerst uitproberen om te ervaren welke geur het beste bij je past, bestel dan een van de samplesetjes. Naast de verschillende samplesets van BOIS 1920, kun je bij Aafke’s nu het voorjaar zo is losgebarsten ook een sampleset voorjaarsgeuren bestellen. Deze set bestaat uit 6 samples van de volgende geuren:

– BOIS 1920 Agrumi Amari di Sicilia (voor heren en dames)
– BOIS 1920 Notturno Fiorentino (voor dames)
– Piazzetta di Portofino Eau de Toilette (voor heren)
– Piazzetta di Portofino Eau de Parfum (voor dames)
– Sigilli Ea (voor heren en dames)
– Sigilli Volumna (voor dames)

Ik ben helemaal verslaafd aan de Agrumi Amari di Sicilia en hoop de hele zomer lang te ruiken als een Siciliaanse sinaasappelboomgaard – zelfs midden in het drukke Rome of Florence, bestemmingen die ik de komende maanden zal bezoeken. Morgen reis ik echter eerst naar Calabrië, aan de hand van Martin Simeks nieuwe boek, Bloedsinaasappels. Ben benieuwd of die net zo lekker ruiken als de Siciliaanse sinaasappels!

2x per week Italiaanse inspiratie

Meld je aan voor de Ciao tutti nieuwsbrief - en ontvang de digitale editie van onze City Walk Klassiek Rome als cadeautje:

Ontdek de mooiste vakantieadressen in Italië

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *