Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Toch van Romeinse afkomst!

Onderweg naar de perspresentatie van de tentoonstelling ‘De Etrusken – Una storia particolare’ treinen we door het Limburgse land. Onze Limburgse roots beginnen een beetje te kriebelen zodra de eerste groene heuvels in zicht zijn. Nog niet zo erg als bij de eerste aanblik van de Italiaanse Alpen, maar toch!

Terwijl we onze verwachtingen van de tentoonstelling uitspreken, mengt een medereiziger zich in het gesprek. Hij heeft een gouden tip, zo zegt hij. Hij kent namelijk een website die veel leuke informatie bevat over de Romeinen in Zuid-Limburg, Via Belgica Digitalis geheten. En dan moeten we bij Belgica niet meteen denken aan België  nee, de website gaat echt over Limburg. De Via Belgica was namelijk de weg die de Romeinen hadden aangelegd van de Franse kust naar het Duitse Rijnland, dwars door het zuiden van Limburg.

Via Belgica Digitalis 2

De tipgever moet helaas in Sittard al uitstappen, voordat we hem goed en wel hebben kunnen bedanken (bij dezen dus nog bedankt voor deze geweldige tip!). De treinreis, die ons eerst niet snel genoeg kon duren, gaat nu veel te snel voorbij. We zijn namelijk al snel helemaal verdiept in de inderdaad geweldige website. Want wat blijkt: in Meerssen, waar Saskia ter wereld kwam, is de grootste Romeinse villa van Nederland teruggevonden!

Villa Herkenberg

De trein stopte in Maastricht en we moesten onze computerschermen dichtklappen voor een duik in de wereld van de Etrusken. De dag kon echter niet meer stuk; de enorme passie voor Italië voelde ineens toch een beetje anders. De Romeinse afkomst zit Saskia gewoon in het bloed, dat kan niet anders!

Ook nieuwsgierig naar de Via Belgica Digitalis? Neem dan gauw een kijkje op de website, maar wees gewaarschuwd: je kunt uren over deze digitale Romeinse weg dwalen, van het ene verhaal naar het andere, van Maastricht naar Landgraaf en terug, met filmpjes, ontmoeting met Romeinen en nog veel meer. Chapeau voor de makers – en nogmaals dank voor de tipgever!

Via Belgica Digitalis

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *