Home » Italië dichtbij » Achter de schermen van ‘La Traviata’
Ga op pad met de Ciao tutti City Walks!

Achter de schermen van ‘La Traviata’

Vanaf afgelopen donderdag te zien in de Nederlandse bioscopen: Becoming Traviata. Deze film gunt ons een blik achter de schermen van een productie van Verdi’s geliefde opera La Traviata voor het operafestival van Aix-en-Provence.

Becoming-Traviata

Documentairemaker Philippe Béziat volgde twee maanden lang elke fase van het creatieve proces, van de eerste stapjes in een oefenlokaal met alleen een piano, tot aan de generale repetitie op het toneel met het London Symphony Orchestra in de orkestbak. De regie van de uitvoering is in handen van theater- en operaregisseur Jean-François Sivadier. De nadruk in de film ligt op hoe hij samen met sopraan Natalie Dessay van Violetta, de tragische heldin van deze opera, een vrouw van vlees en bloed maakt; Natalie wordt Violetta.

De film houdt de verhaallijn van de opera aan, scène voor scène, bedrijf voor bedrijf. Voor Sivadier staan het plezier van zingen en acteren voorop: hij houdt van een vrolijke sfeer tijdens de repetities. Hij wil de productie niet verstikken in overdadige kostuums en decors, maar kiest voor – letterlijk – een originele aanpak: teruggaan naar de oorsprong van het verhaal van de courtisane die voor het eerst in haar leven echte liefde voelt, maar door de buitenwereld gedwongen wordt die liefde op te geven.

Sivadier toont Natalie hoe ze met gebaren en bewegingen een wereld van gevoelens kan tonen. Tegelijk dringt de kijker op deze manier diep door in de karakters van de hoofdpersonages, waardoor de scènes veel emotioneler overkomen dan bij menige gewone operaregistratie. Verder toont de film wat er bij komt kijken om een dergelijke productie op de bühne te brengen: decor, kostuums, kapsels, repetities van koor en orkest: de vele radertjes in een enorme machine om een artistiek geheel te creëren.

Een klein voorproefje in vijf scènes:

Becoming-Traviata (1)

Becoming-Traviata (2)

Becoming-Traviata (3)

Becoming-Traviata (4)

Becoming-Traviata (5)

2x per week Italiaanse inspiratie

Meld je aan voor de Ciao tutti nieuwsbrief - en ontvang de digitale editie van onze City Walk Klassiek Rome als cadeautje:

Ontdek de mooiste vakantieadressen in Italië

Een reactie

  1. Ik hou helemaal niet zo van opera, maar deze film is echt fantastisch. Zo mooi en ‘naakt’ als het proces wordt getoond. Ook voor niet-opera-liefhebbers: ga deze film zien!
    Fijne dag, groet Karin

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *