Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Måneskin wint namens Italië het Songfestival in Rotterdam

[update 23 mei 2021]

Måneskin wint namens Italië het Songfestival in Rotterdam. Dat betekent dat we ons mogen verheugen op een Italiaans songfestival in 2022!

Mahmood wist twee jaar geleden met megahit Soldi de tweede plaats te behalen op het Songfestival, achter de Nederlandse winnaar, Duncan Laurence. Vorig jaar gooide corona roet in het eten voor Diodato’s Fai rumore, maar dit jaar schreef Italië na dertig jaar weer geschiedenis.

De Romeinse band Måneskin pakte de eerste plek met het nummer Zitti e buoni. We vertellen je graag meer over de achtergrond van zowel de band als het liedje dat ze ten gehore hebben gebracht.

Maneschijn
Måneskin klinkt niet erg Italiaans. Dat klopt: het is Deens voor maneschijn. De bassiste van de Romeinse band, Victoria De Angelis, is namelijk half Deens. In november 2015 richtte zij samen met zanger Damiano David, gitarist Thomas Raggi en drummer Ethan Torchio de band op.

De naam Måneskin namen ze in 2016 in gebruik, toen ze meededen aan Pulse, een bandjeswedstrijd voor middelbare scholieren. Want hoewel de lijst prestaties behoorlijk lang is, zijn de bandleden allemaal nog jong – tussen de twintig en tweeëntwintig.

Nadat Måneskin in 2017 de tweede plek weet te behalen bij X Factor Italia volgt de plaat Chosen, die beloond wordt met platinum. Ook in 2018 is er succes na succes: de single Torna a casa wordt vijf keer platinum, er wordt een documentaire over de band gemaakt, met de titel, This is Måneskin, en de Europese Il ballo della vita-tour is helemaal uitverkocht.

Een verrassende overwinning
Deze maand wacht het Eurovisie Songfestival, nog zo’n succes. Hun deelname hebben ze te danken aan de winst van het immens populaire Festival van Sanremo, het festival della canzone italiana.

Een ietwat verrassende overwinning, zo vonden ze zelf ook. ‘Sinds onze deelname aan X Factor, vier jaar geleden, zijn we enorm gegroeid. Nu kunnen we genieten van een overwinning met het nummer waarvan de kans op winnen het kleinst was…’

De winnaar van het festival wordt gekozen door drie jury’s. De eerste is de zogenaamde Giuria della Sala stampa, goed voor drieëndertig procent van de uitslag, die Måneskin op de tweede plek zette, achter Colapesce en Dimartino.

Bij de Giuaria demoscopica (eveneens goed voor drieëndertig procent) eindigde Måneskin op de zevende plaats. Bij de televote (vierendertig procent), de publieksstemming, eindigde de Romeinse band op de tweede plaats. Dertien procent van de Italianen stemde op Måneskin. Alles bij elkaar opgeteld heeft dit Måneskin de hoogste eindscore opgeleverd.

Francesca Michielin en Fedez, de gedoodverfde winnaars, kregen meer stemmen van het publiek: zestien procent. Veel Italianen waren verrast door deze relatief lage publieksscore. Hoewel sommige mensen het grappend wijten aan het feit dat de stemming na de bedtijd van Fedez-fans was (de rapper heeft veel jonge bewonderaars), lijkt het vooral het zoveelste teken te zijn dat de Italiaanse muziekscène en daarmee ook het Festival van Sanremo toe is aan verandering.

Zitti e buoni
Het nummer waarmee Måneskin gewonnen heeft, heet Zitti e buoni – stil en braaf. Het is een ode aan iedereen die uniek is, die anders is:

Zitti e buoni was het enige rocknummer van Sanremo dit jaar. Hoewel de muziek en de songtekst anders suggereren, zegt Måneskin zelf dat de uitspraak zitti e buoni voor niemand in het bijzonder geldt. ‘We zijn op niemand boos. Het is onze bekendmaking: we hebben hard gewerkt om onze eigen identiteit te hebben. Wat we met het liedje zeggen is: dit zijn wij, dit is ons geluid.’

Die rebellie komt ook terug in de tekst. De tekst Siamo fuori di testa ma diversi da loro (we zijn gek, maar anders dan zij) wordt veelvuldig herhaald. Met de boodschap dat juist het feit dat je uniek bent omdát je anders bent, is het nummer een aanklacht tegen vooroordelen.

Normaal worden de woorden zitti en buoni tegen jonge kinderen gezegd, maar Måneskin lijkt het eerder tegen de oudere generatie te zeggen: wezen jullie maar stil en braaf, en laat ons gewoon onszelf zijn: uniek en anders.

Opgeschoonde tekst
Hoe vernieuwend en punk Måneskin ook is, de strenge Eurovisie regels wijken ook voor deze band niet. Vanwege de regel dat de tekst geen scheldwoorden of andere onacceptabele taal mag bevatten, heeft de band twee zinnen aan moeten passen.

De zin Vi conviene toccarvi i coglioni (je kunt maar beter je ballen aanraken – een verwijzing naar een bijgelovig gebaar) is veranderd in Vi conviene non fare più errori (je kunt maar beter geen fouten meer maken).

De zin Non sa di che cazzo parla is opgeschoond naar Non sa di che cosa parla – een nettere manier om aan te duiden dat men niet weet waarover gesproken wordt.

De stijgende lijn die Måneskin sinds X Factor te pakken heeft, lijkt zich voort te zetten. Måneskin is anders dan de gemiddelde Sanremo-inzending. Ze zijn zoals ze zelf zingen anders en uniek, en precies dat heeft ze de overwinning gebracht. ‘Abbiamo fatto la rivoluzione,’ schreef Måneskin na de overwinning op Instagram. Ook in Rotterdam!

foto: Gabriele Giussani | Eurovision.tv

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *