Download gratis de Ciao tutti app

Musica è – Ramazzotti, Bocelli en meer Italië in de Top 2000

Vanaf 25 december 8 uur is op Radio 2 de Top 2000 te horen. Tot en met één minuut voor middernacht op 31 december geniet je van 2000 platen.

Ook dit jaar vinden we in de Top 2000 weer een aantal Italiaanse klassiekers, die we voor jullie op een rijtje hebben gezet voor lekker veel Italiaanse muziek aan het einde van dit jaar. Ook noemen we een aantal semi-Italiaanse hits uit de lijst, voor een compleet overzicht van elk vleugje Italianità in de Top 2000 van dit jaar.

De hoogst genoteerde Italiaanse plaat in de Top 2000 is Time to Say Goodbye van Andrea Bocelli en Sarah Brightman, op plek 516:

Bocelli komen we ook op de tweede Italiaanse plek, tegen op nummer 776, dit keer in een duet met Giorgia, Vivo per lei:

Net een beetje lager, op nummer 779, treffen we Ennio Morricone aan, met Once upon a time in the West:

Morricone wordt opgevolgd door Eros Ramazzotti met Musica è, op plek 891:

Ramazzotti geeft op zijn beurt het stokje weer over aan Bocelli, die op nummer 912 prijkt met Con te partirò:

De Italiaanse dj Gigi D’Agostino staat op plek 1081 met L’Amour toujours:

Max van Paolo Conte prijkt op plek 1102:

Op nummer 1226 Zucchero met Il Volo:

La Solitudine van Laura Pausini staat op nummer 1490:

Op plek 1933 ten slotte vinden we Eros Ramazzotti & Tina Turner met Cose della vita:

Nog een paar semi-Italiaanse vermeldingen die de moeite van het vermelden waard zijn. Allereerst, op plek 77, Paolo Nutini met Iron Sky. Zoals zijn naam al doet vermoeden, is deze artiest half Italiaans, half Schots. Zijn vader komt uit Barga, een dorpje in het noorden van Toscane dat sterke banden heeft met Schotland.

Dan de liedjes van Marco Borsato. Marco werd geboren in Nederland, maar hij groeide deels op aan het Gardameer, waar vader Roberto een restaurant runde. Borsato spreekt vloeiend Italiaans en zong in eerste instantie ook in zijn vadertaal. Later stapte hij over op Nederlandse nummers, maar daarbij moeten we wel aantekenen dat veel van deze nummers (al dan niet vrij) zijn vertaald uit of gebaseerd op Italiaanse nummers.

Op nummer 420 staat bijvoorbeeld zijn Margherita (uit 1996), dat een cover is van Margherita van Riccardo Cocciante (uit 1976). Ik leef niet meer voor jou (op nummer 999) is eveneens in de originele versie van Cocciante, met de titel Cervo a primavera:

Ook De meeste dromen zijn bedrog, het nummer waarmee hij in Nederland in 1994 doorbrak en dat in de Top 2000 op 1290 staat, is geen originele ingeving van Marco zelf. Het is een cover van Storie di tutti i giorni van Riccardo Fogli, uit 1982. Vrij zijn (op nummer 1922) is een cover van Sempre van Paolo Vallesi:

Veel minder bekend is dat ook Dat komt door jou van Guus Meeuwis (op plek 555) Italiaanse roots heeft. Het origineel is een van onze favorieten: A te van Jovanotti. Niet in de lijst, maar wat ons betreft is dat onterecht, het is een práchtig nummer!

Madonna heeft net als Nutini e Borsato Italiaans bloed, via de familielijn van haar vader, Tony Ciccone. Ze prijkt zeven keer in de Top 2000 dit jaar.

Sting brengt tegenwoordig een groot deel van zijn tijd door in Toscane, waar hij een uitgestrekt landgoed beheert. Hij maakt uitstekende wijn, maar staat ook nog altijd met zes nummers in de Top 2000.

Heerlijk genieten van al die (semi-)Italiaanse klanken, buon divertimento!

Schrijf je (gratis) in voor de Ciao tutti nieuwsbrief

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *