Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Musica è – Ramazzotti, Bocelli en meer Italiaanse artiesten in de Top 2000

Vanaf 25 december om middernacht is op Radio 2 de Top 2000 te horen. Tot net voor de jaarwisseling – dus tot vlak voor middernacht op 31 december – geniet je van precies tweeduizend platen tijdens de zilveren jubileumuitzending. De Top 2000 viert in 2023 namelijk de vijfentwintigste editie!

Tien Italianen in de Top 2000

In 2023 staan er tien Italiaanse hits in de Top 2000; exact dezelfde als vorig jaar, maar dan met andere notering. We hebben ze voor jullie op een rijtje gezet, samen met een aantal semi-Italiaanse hits uit de lijst, voor een compleet overzicht van elk vleugje Italianità in de Top 2000.

De hoogst genoteerde Italiaanse plaat in de Top 2000 is Vivo per lei van Andrea Bocelli en Giorgia, op plek 421:

Andrea Bocelli komen we ook op de tweede Italiaanse plek tegen, op nummer 594. Dit keer in een duet met Sarah Brightman, Time to say goodbye:

Net een beetje lager, op nummer 679, treffen we Ennio Morricone aan, met Once upon a time in the West:

De muziek van Morricone wordt gevolgd door Måneskin met Zitti e buoni, op nummer 779. Dit is het nummer waarmee ze in 2021 in Rotterdam het Songfestival wonnen:

https://www.youtube.com/watch?v=RVH5dn1cxAQ

Andrea Bocelli prijkt met Con te partirò op de 876ste plek van de Top 2000. Dit is de originele Italiaanse versie van Time to say goodbye:

Op nummer 879 staat een van onze favoriete nummers: Musica è van Eros Ramazzotti:

Op plek 950 staat Ramazzotti nog een tweede keer, ditmaal met Tina Turner in het duet Cose della vita:

Ramazzotti geeft het stokje over aan de Italiaanse dj Gigi D’Agostino, die op plek 1004 staat met L’Amour toujours:

Op nummer 1074 zingt Zucchero Il Volo:

Lasolitudine van Laura Pausini staat op nummer 1394:

Max van Paolo Conte prijkt op plek 1486 en is daarmee de hekkensluiter van de Italianen in de Top 2000 van dit jaar:

Italiaanse vermeldingen in de Top 2000

Tot slot nog een paar semi-Italiaanse nummers die de moeite van het vermelden waard zijn. Allereerst, op plek 64, Paolo Nutini met Iron Sky. Deze Schotse artiest heeft Italiaanse roots. Zijn vader komt uit Barga, een dorpje in het noorden van Toscane dat sterke banden heeft met Schotland.

Dan de liedjes van Marco Borsato. Marco werd geboren in Nederland, maar groeide deels op aan het Gardameer, waar vader Roberto een restaurant runde. Borsato spreekt vloeiend Italiaans en zong in eerste instantie ook in zijn vadertaal. Later stapte hij over op Nederlandse nummers, maar veel van deze nummers zijn echter (al dan niet vrij) vertaald uit of gebaseerd op Italiaanse nummers.

Op nummer 993 staat bijvoorbeeld Margherita (uit 1996), dat een cover is van Margherita van Riccardo Cocciante (uit 1976). Ik leef niet meer voor jou (op nummer 1477) is gebaseerd op Cocciantes Cervo a primavera:

Veel minder bekend is dat ook Dat komt door jou van Guus Meeuwis (op plek 704) een Italiaanse oorsprong heeft. Het origineel is een van onze favorieten: A te van Jovanotti. Niet in de lijst, maar wat ons betreft is dat onterecht, het is een práchtig nummer!

Nog een Nederlands-Italiaans tintje aan de Top 2000 geeft de band The Nits, met hun Nescio (dit jaar op positie 1472), met een Italiaans refrein:

Net als Paolo Nutini en Marco Borsato heeft ook Madonna Italiaans bloed, via de familielijn van haar vader, Tony Ciccone. Ze prijkt vijf keer in de Top 2000 dit jaar, met als hoogste notering Like a prayer op plek 842.

Sting brengt tegenwoordig een groot deel van zijn tijd door in Toscane, waar hij een uitgestrekt landgoed beheert. Hij maakt uitstekende wijn, maar staat ook nog altijd met acht nummers in de Top 2000. Het nummer Fields of Gold staat het hoogst, op positie 121.

Tot slot: op nummer 1333 is er nog een Italiaans tintje dankzij Scenes from an italian restaurant van Billy Joel:

Heerlijk genieten van al die (semi-)Italiaanse klanken, buon divertimento!

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *