Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Beleef Italië met Italmania – prachtige locaties voor een heerlijke (rond)reis mét bijzondere ervaringen

Afgelopen week opende een gloednieuwe reisorganisatie de virtuele deuren: Italmania. Met Italmania helpt Alinda van Teeckelenburgh – zelf dól op Italië – je graag op weg met bijzondere (rond)reizen waar beleving van la bella Italia centraal staat, of je nu zelf een reis wil samenstellen of wil kiezen uit de door Alinda reeds samengestelde reizen.

Of je nu op zoek bent naar een kleurrijk huisje op Burano, naar een wijnlandgoed in Piemonte of naar een masseria in Puglia – Italmania regelt dat je er zorgeloos vakantie kunt vieren.

Italmania – beleef Italië!

Italmania staat bol van de bijzondere locaties, allemaal kleinschalig zodat je er geniet van een échte Italiaanse beleving. Een aantal van de accommodaties zul je wellicht herkennen, want we hebben onze favorieten natuurlijk aan Alinda doorgegeven. Genieten van de Italiaanse sfeer staat voorop – en dan met name weg van de massa en tussen de Italianen.

Alinda: ‘Tussen de accommodaties die je in ons aanbod vindt, zitten echte pareltjes. Van mijn favoriete familiehotel aan de kust van Le Marche tot een exclusieve grotwoning in het bijzondere Matera, van een design-B&B in de bergen tot het hotel in de Castelli Romani waar ik zelf elk jaar even naar terug moet vanwege het warme welkom van de kranige negentigjarige eigenaresse.

Alle accommodaties hebben gemeen dat ze uitstekend zijn in hun klasse, of het nu gaat om een bed & breakfast of een masseria. Meestal worden ze gerund door een Italiaanse familie, waardoor je al snel hun passie voor de plek en de omgeving deelt.’

Hotel Numa in Le Marche

Klik je eigen koffer vol

Het leuke is dat je bij Italmania niet alleen een kant-en-klare reis kunt boeken, waarbij Alinda met zorg verschillende accommodaties heeft samengevoegd, maar dat je ook heel eenvoudig zelf een reis kunt samenstellen. Je hebt dan wel de garanties van een pakketreis, maar dan met geheel vrije keuze in accommodaties.

Het werkt ook heel eenvoudig: je klikt de accommodaties die je wil bezoeken in je eigen koffertje (het ‘winkelmandje’) bij elkaar. Per accommodatie kies je voor een verblijf van drie, vier of zeven nachten. Zo is er genoeg afwisseling mogelijk, zonder dat je steeds je koffer moet pakken. Ook heb je dan genoeg tijd om volop te genieten van een plek en de omgeving te verkennen.

Geniet van extra activiteiten

Alinda: ‘Bij de meeste accommodaties kun je ook extra activiteiten boeken. Zo kun je in het najaar truffels gaan zoeken of maak je een stadswandeling onder begeleiding van een local. Wil je pizza’s leren bakken in Napels of lokale producten van de streek of accommodatie proeven? Ook dat kan!

Ik vraag altijd aan de eigenaar van de accommodatie of hij suggesties heeft voor activiteiten en belevenissen die jouw reis nóg specialer maken. Je vindt deze activiteiten bij het overzicht van de betreffende accommodatie, zodat je ze toe kunt voegen tijdens het boeken van je reis.

Sowieso zijn er vaak allerlei extra’s bij de prijs inbegrepen, of je nu een kant-en-klare rondreis boekt of zelf je reis samenstelt. Dat varieert van een lekkere lokale fles wijn op de kamer, een diner op locatie of in de buurt, fietshuur of een wijn- of olieproeverij.

Sommige locaties zijn zelfs zo bijzonder dat we afgesproken hebben dat je, als je dat leuk vindt, een rondleiding krijgt. Een van die bijzondere locaties is Castello Sannazzaro in Piemonte. Hier leidt eigenaar Giuseppe Sannazzaro je persoonlijk rond.

In de dertiende eeuw kreeg een van zijn directe voorvaderen het recht van koning Roodbaard om een kasteel te bouwen. Met je verblijf in een van de gastenkamers ben je niet alleen te gast, maar maak je ook onderdeel uit van de levende geschiedenis van het kasteel én van de familie.’

Castello Sannazzaro

Boek een ontspannende stedentrip

Liever op stedentrip? Ook daarbij helpt Italmania je graag, met vooral veel tips in middelgrote steden met een eigen karakter, die iets minder overlopen door de massa, zoals Bologna, Turijn en Napels. Ze bieden meer dan voldoende moois en lekkers om er even helemaal uit te zijn.

Alinda: ‘Of combineer een paar dagen stad met een mooie accommodatie net erbuiten. Zo kun je vanuit Rome makkelijk naar La Culla del Lago in de Castelli Romani. Dit is echt zo’n idyllische plek waar ik altijd terug blijf komen.

Het met klimop begroeide huis ligt in Castel Gandolfo (waar het zomerverblijf van de paus zich ook bevindt). Het ligt prachtig aan het Lago Albano, met een geweldige tuin en een subliem uitzicht. Met een aperitivo in de hand wacht je op het diner. Je hoort niets dan fluitende vogels.

La Culla del Lago in Castel Gandolfo

Ook de combi Napels-Amalfikust is ideaal. Hotel Villa San Michele in Ravello is een plek waar mijn hart sneller van gaat kloppen. De familie runt het hotelletje op de rots, hangend boven zee, alsof het hun eigen huis is.

De locatie is een droom, het uitzicht onovertroffen en het gastheerschap als een warme deken. Hier logeer je op basis van half pension, want la mamma zwaait de scepter in de keuken. Ze wil iedereen laten meegenieten van haar kookkunsten. Je kunt dan tijdens de lunch of het diner aanschuiven, met als extraatje schitterend uitzicht vanaf het terras.’

Hotel Villa San Michele in Ravello

Themareizen

Op veler verzoek is er ook een speciale pagina met themareizen. Wil je graag een wijnreis maken, een kookcursus volgen of op wandelvakantie? Of wil je je hond graag meenemen op vakantie? Per onderwerp vind je alle accommodaties waar je terecht kan.

Buiten alle pareltjes die je al bij Italmania vindt, heeft Alinda namelijk een groot Italiaans netwerk, waardoor ze (bijna) al je wensen kan inwilligen. Precies dát is namelijk de reden dat ze Italmania is gestart.

Alinda: ‘De reisindustrie is mijn eerste liefde. Nadat ik afstudeerde, werkte ik eerst als hostess op diverse bestemmingen. Daarna werkte ik voor een grote touroperator, maar eerlijk gezegd zat het me bij zo’n groot bedrijf toch dwars dat de afstand tot ‘mijn Italië’ zo groot is.

Te groot ook om reizigers écht contact te laten maken met Italië en de Italianen. Terwijl je van een vakantie die een diepere laag heeft nog zo lang na thuiskomst kunt nagenieten.

Ik heb zelf enorm veel mooie herinneringen aan het reizen in Italië. Natuurlijk door de schoonheid van de natuur, de cultuur en door het heerlijke eten. Maar het belangrijkste zijn voor mij toch de warmte, behulpzaamheid en de vrijgevigheid van de Italianen. Precies die dingen maken je reis onvergetelijk.

Borgo della Spiga

Het is heel bijzonder; ik kan met Italianen lezen en schrijven. Ze waarderen de directheid van een Nederlander, zijn prettig verbaasd dat je je in hun manier van leven, taal en cultuur hebt verdiept en zijn na een eerste contact vaak amici per sempre. Omgekeerd kan ik geen genoeg krijgen van hun gepassioneerdheid, hun trots, de hang naar kwaliteit van leven.

Want waar overkomt je nu het volgende? Ik bestelde een simpele pasta met tomaat als lunch. Op het moment dat het gerecht uit de keuken komt, vraagt een van de andere gasten – blijkbaar een regelmatige bezoeker van het restaurant – die naast mij zit aan de ober hoe ze het in hun hoofd halen om ‘hondenvoer’ te serveren? Pasta met tomatensaus uit blik?

Ik probeer mijn buurman duidelijk te maken dat ik het niet erg vind en haast heb vanwege een afspraak. Hij kijkt me aan en draait zich om naar de ober. Tien minuten later krijg ik opnieuw een bord met verse tomatensaus en basilicum.

De rust lijkt wedergekeerd, zeker wanneer ik zijn advies volg om mijn volgende afspraak te bellen met de tekst ‘Sto arrivando’, ik kom er zo aan. Mijn buurman knikt instemmend. Een snelle en ‘slechte’ lunch zijn twee doodzonden in Italië.

Dit heeft me ertoe gebracht om zelf aan de slag te gaan en mijn droom te verwezenlijken. Met Italmania leg ik me uiteraard toe op mooie accommodaties, maar vooral op het laten beleven van Italië in al haar veelzijdigheid. Zodat ‘mijn’ Italië ook jullie Italië wordt en je je even helemaal kunt onderdompelen in de Italiaanse manier van leven.’

Wij weten zeker dat je bij Italmania in goede handen bent. Geniet van het grasduinen in het uitgebreide aanbod van Italmania, waar regelmatig nieuwe accommodaties en reizen bijkomen.

Kom je er niet uit? Neem dan gerust contact op met Alinda, zodat ze je kan helpen een heerlijke vakantie samen te stellen. Buon viaggio!

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *