Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

La Chimera – nieuwe film van Alice Rohrwacher over tombaroli aan de Toscaanse kust

In de Italiaanse film La Chimera, die vanaf 4 april in de Nederlandse bioscopen te zien is, reis je naar het Toscaanse Riparbella (in de provincie Pisa) van de jaren tachtig.

In dit plaatsje aan de Tyrreense Zee zijn de tombaroli continu op zoek naar Etruskische graven, om de rijkdommen die de doden mee kregen op hun reis naar het hiernamaals te stelen.

Arthur (Josh O’Connor, die je misschien kent van de Netflixserie The Crown) sluit zich bij ze aan en probeert zo de leegte op te vullen die hij voelt sinds hij zijn grote liefde Beniamina verloor. In een avontuurlijke reis tussen de levenden en de doden, tussen bossen en steden, tussen feesten en eenzaamheid, blijkt het lot van alle zoekenden naar la chimera, iets dat ze proberen te bereiken maar nooit kunnen vinden, met elkaar verweven.

Een voorproefje van La Chimera

Onderstaande trailer geeft alvast een voorproefje van La Chimera:

Gefascineerd door de tombaroli

De regie van La Chimera is in handen van Alice Rohrwacher, die eerder onder meer Le Meraviglie maakte, een prachtige film waarin net als bij La Chimera Toscane voor een mooi decor zorgt.

‘Het verhaal van de tombaroli ligt me na aan het hart,’ zo vertelde Alice tijdens de vertoning van de film in Cannes. ‘Het geeft namelijk de perfecte gelegenheid om te laten zien hoe we het verleden verwerken, wat we met het verleden doen en wat onze band is met de zichtbare en onzichtbare dingen die de tand des tijds hebben doorstaan.

Als klein meisje hoorde ik regelmatig vertellen over deze grafrovers, want in de jaren tachtig en negentig was het een zeer gewilde activiteit. Ik voelde zowel afschuw als aantrekkingskracht voor hun werk.’

La Chimera laat ook de keerzijde van de medaille zien, namelijk dat grafrovers als pionnen worden ingezet door illegale handelaren, die op afstand profiteerden van hun riskante zoektochten.

Alice: ‘Volgens journalist Fabio Isman, die met I predatori dell’arte perduta een prachtig boek heeft geschreven over de grafkunst, was het tot zo’n twintig jaren geleden een veel grotere markt dan de drugsmarkt. Tegenwoordig wordt er dankzij veel strengere controles veel minder buit gemaakt.’

Samenspel van zussen Alice en Alba Rohrwacher

Alba Rohrwacher, de iets oudere zus van Alice, vertolkt een van de hoofdrollen in La Chimera, net als eerder ook in Le Meraviglie en in Le Pupille.

De lijst van films waarin Alba een (hoofd)rol speelt, is enorm. Bekend in ons land zijn vooral Mio fratello è figlio unico, Caos calmo, Io sono l’amore, La solitudine dei numeri primi, Perfetti sconosciuti, The Place en Tre Piani.

Je zult in La Chimera ook de beroemde actrice Isabella Rossellini herkennen, die eerder figureerde in onder andere Big Night en La solitudine dei numeri primi.

De locaties uit La Chimera

De opnames voor La Chimera vonden onder meer plaats in Montalcino en omstreken. De film start met een zomerse treinrit. Wellicht herken je de spoorlijn tussen Asciano en Monte Antico, met de stations Monte Amiata Scalo en Torrenieri tijdens de eerste filmscènes?

Ook in Tuscia, in het noorden van de regio Lazio, zijn verschillende scènes opgenomen. Je herkent Tarquinia, met onder meer het Piazza della Tribuna en de Santa Maria in Castello.

Ook Civitavecchia, het industrieterrein van Torre Valdaliga Nord, San Lorenzo Nuovo (aan het Lago di Bolsena) en Blera (in de provincie Viterbo) dienden als filmdecor.

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *