Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Rapito, de nieuwe film van Marco Bellocchio

Vanaf 22 februari 2024 is Rapito te zien in de Nederlandse filmzalen. Deze nieuwe film van Marco Bellocchio, die eerder onder meer Il traditore en Fai bei sogni regisseerde, neemt je mee naar Bologna en Rome. Namens Cherry Pickers mogen we alvast een voorproefje delen van deze film.

Ontvoerd door de paus

Op 24 juni 1858 dringen soldaten van de paus het huis van de familie Mortara binnen, in de joodse wijk van Bologna. Op bevel van de kardinaal moeten ze de kleine Edgardo meenemen.

Als baby schijnt hij in het geheim te zijn gedoopt door het toenmalige kindermeisje, met als gevolg dat hij nu volgens de Roomse wetten een katholieke opvoeding moet krijgen. Edgardo’s ouders blijven in wanhoop achter en doen er alles aan om hun zoon terug te krijgen.

Met brede steun van binnen en buiten de joodse gemeenschap krijgt de strijd van de Mortara’s al snel een politieke lading. Terwijl de kerk en paus Pius IX hun machtspositie zien wankelen met de steeds luidere roep om een verenigd Italië, weigeren ze de jongen op te geven.

Het waargebeurde verhaal van Edgardo Mortara

Met Rapito vertelt Marco Bellocchio het waargebeurde verhaal van Edgardo Mortara, wiens leven onlosmakelijk verbonden is met de Italiaanse eenwording.

Mortara bracht zijn laatste jaren door in België, bij het klooster Bouhay. Na zijn dood in 1940 werd hij begraven in Luik. Bellocchio brengt zijn leven prachtig in beeld en weet je vanaf de eerste minuut mee te zuigen in de gebeurtenissen.

Bekijk alvast de trailer van Rapito:

De locaties uit de film Rapito

Veel locaties uit de film kun je tijdens een reis door de regio Emilia-Romagna bezoeken. Zo startten de opnames van Rapito in de zomer van 2022 op het Piazza Minozzi in Roccabianca, een dorpje in de provincie Parma, waar het huis van de familie Mortara werd nagebouwd.

In de film zie je op de achtergrond de Torre degli Asinelli, de hoogste van de twee scheve torens van Bologna.

Ook de Neptunusfontein komt in beeld, net als de San Petronio aan het Piazza Maggiore en het Palazzo d’Accursio (met het beeld van de paus dat in de film wordt neergehaald).

De scènes in de kerk zijn echter niet opgenomen in de San Domenico, maar in de barokke San Barnaba in Modena. Voor het interieur van de synagoge week men uit naar Sabbioneta.

Rome en Vaticaanstad komen eveneens prachtig in beeld. Je ziet de Engelenburcht en de Tiber, met historische scènes van de kade en de drukte die je overspoelt zodra je voet aan wal zet.

Je herkent natuurlijk ook de Sint-Pieter en het Sint-Pietersplein, maar ook de Scala Santa, de Heilige Trap bij de -Jan van Lateranen. De refter van de San Pietro in Vincoli werd nagebouwd in het Oratorio dei Filippini.

Bekijk Bellocchi’s eerdere films online

Vanaf 22 januari 2024 neemt online filmplatform MUBI een aantal eerdere films van Marco Bellocchio op in het aanbod.

Je geniet online van onder meer Salto nel vuoto (1980), Pagliacci (2016), Per una rosa (2017), de korte film La lotta (2018) en Il traditore (2019).

Allemaal aanraders, maar onze favoriet is toch wel Il traditore, waarin Bellocchio het waargebeurde verhaal achter het Maxi-proces (1986-1992) tegen de maffia in Palermo vertelt.

Met dit proces werd het bestaan van de Cosa Nostra bewezen. Regisseur Marco Bellocchio werd met deze film, die een grote bioscoophit was in Italië, geselecteerd voor de hoofdcompetitie van het Cannes Filmfestival.

Begin jaren tachtig blijkt de vrede binnen de Siciliaanse maffia, de Cosa Nostra, van korte duur. Tommaso Buscetta, een hooggeplaatst lid van de Cosa Nostra duikt onder in Brazilië. Intussen worden zijn vertrouwelingen één voor één vermoord. Wanneer Buscetta opgepakt wordt en uitgeleverd aan Italië, neemt hij een beslissing die de geschiedenis zal veranderen: hij zal als eerste de omertà (zwijgplicht) doorbreken.

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *