Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

C’è ancora domani – Italiaanse kaskraker nu ook bij ons in de bioscoop

Vorig jaar steeg de sterrenstatus van regisseur Paola Cortellesi tot ongekende hoogte. Haar film C’è ancora domani was een grote bioscoophit in Italië.

Het prachtige verhaal over een huisvrouw in het Rome van 1946, die de eerste stappen zet om zich te onttrekken aan de tirannie van haar man, was de best bekeken film in de Italiaanse bioscopen in 2023 en een van de hoogst gewaardeerde films van vorig jaar.

Dat komt niet alleen door de verhaallijn, maar ook door de sfeer van de film, in het naoorlogse Rome dat soms nog zo herkenbaar is, maar tegelijkertijd zo ver van ons af staat.

In dit artikel vertellen we je meer over de film, de locaties waar de film is opgenomen en de muziek die een belangrijke rol speelt in de film, die dankzij Arti Film sinds 21 maart ook in Nederland in de bioscoop te zien is.

Waar gaat de film C’è ancora domani over?

Delia en Ivano wonen met hun kinderen en Ivano’s bejaarde vader in een souterrainwoning aan de binnenplaats van een typisch Romeins condominio, appartementencomplex. Het is 1946 en Rome balanceert tussen de roes over de bevrijding en de krater die de afgelopen oorlogsjaren in veel levens heeft geslagen.

Delia berust in haar traditionele rol van echtgenote en moeder die de eindjes aan elkaar moet knopen. Ivano, de pater familias, laat geen gelegenheid voorbij gaan om dit te vertellen, soms minachtend en soms hardhandig. Hij heeft alleen ontzag voor zijn manipulerende vader, voor wie Delia ook nog zorgt.

Als de lente aanbreekt, verlooft de oudste dochter Marcella zich met een jongen uit de middenklasse. Delia ziet dit als Marcella’s kans om hetzelfde lot te ontlopen. Maar alles verandert wanneer Delia een mysterieuze brief ontvangt die haar moed aanwakkert om te streven naar een beter leven – en niet alleen voor zichzelf…

Bekijk alvast de trailer van C’è ancora domani:

De eerste speelfilm van Paola Cortellesi

C’è ancora domani is de eerste speelfilm geregisseerd door Paola Cortellesi, een van de veelzijdigste artiesten in de Italiaanse filmwereld. Haar regiedebuut is een origineel en pakkend drama, met in de hoofdrollen Paola Cortellesi zelf, als Delia, en Valerio Mastandrea (bekend uit Perfetti sconosciuti), als Ivano.

Paola Cortellesi liet zich voor C’è ancora domani inspireren door de verhalen van Romeinse grootmoeders en overgrootmoeders. Haar verhaal is dat van het Rome vóór Fellini’s La dolce vita, als het leven voor veel Romeinen nog niet zo dolce is.

De Romeinse wijk Testaccio als filmdecor

Veel opnames van C’è ancora domani vonden plaats in de Romeinse wijk Testaccio. Zo ligt het appartementencomplex waarin Delia en Ivano een souterrainwoning hebben aan de Via Bodoni. Het huis zelf werd door Paola Comencini opgetrokken in de filmstudio’s van Cinecittà.

Natuurlijk mag de markt waar Testaccio ook nu nog bekend om is, niet ontbreken. Romekenners herkennen vast ook de Lungotevere Testaccio, de straat waar Delia kennismaakt met de Amerikaanse soldaat William.

Nog meer filmlocaties in Rome

De latteria lijkt echter in de wijk Monti te liggen, naast de trap met bovenaan een van de voor Rome zo kenmerkende nasoni, drinkfonteintjes.

Ook het palazzo waar Delia naartoe gaat om een van de bewoners een injectie te geven, ligt in deze wijk, niet ver van het Colosseum en de Via dei Fori Imperiali. Het gaat om het palazzo aan de Via Cavour 261.

Voor de kerk in de film koos Paola Cortellesi de Santa Caterina dei Funari, in het voormalige getto, die gebouwd zou zijn door Guidetto Guidetti, een leerling van Michelangelo.

De prachtige filmmuziek van C’è ancora domani

Naast het verhaal en de locaties van de film willen we ook even stilstaan bij de muziek, die een belangrijke rol speelt in het verhaal. Via deze link vind je ze allemaal.

Je zingt luidkeels mee met Aprite le finestre van Fiorella Bini en Perdoniamoci van Achille Togliani en humt stilletjes mee met Nessuno van Petra Magoni en Ferruccio Spinetti of met A bocca chiusa van Daniele Silvestri. Ook La sera dei miracoli van Lucio Dalla past prachtig in het verhaal, net als Mi innamoro davvero van Fabio Concato.

De instrumentele muzikale omlijsting van de film, van de hand van Lele Marchitelli, vind je via deze link.

foto’s: stills uit de film C’è ancora domani

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Een reactie

  1. Debby Phielix

    Vond het een zeer indrukwekkende en interessante film.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *