Home » Italiaans eten » Siciliaans street food
Ga op pad met de Ciao tutti City Walks!

Siciliaans street food

De Italiaanse keuken mag dan wereldberoemd zijn om de lekkerste pasta’s en pizza’s met knisperdunne bodems, de Siciliaanse keuken dankt haar faam deels aan cibo di strada, street food.

arancini-Sicilie

Tijdens onze rondreis over het westen van het eiland gaat er geen dag voorbij of we worden verleid door een arancino, gefrituurde risottoballen die hun naam danken aan het feit dat ze ongeveer net zo groot zijn als een sinaasappel. Soms zijn deze arancini gevuld met ragù, soms alleen met mozzarella, soms bevatten ze andere bekende of verrassende combinaties van ingrediënten.

Maar er is meer lekkers. Zo smullen we ook geregeld van panelle, gefrituurde kikkererwtenkoekjes. Wij eten ze zo, uit de hand, maar veel Sicilianen eten deze koekjes op een wit broodje. Dat geldt ook voor milza, milt, iets wat wij toch maar niet hebben geprobeerd, hoe druk het ook was bij de kraam op de Il Capo-markt in Palermo.

street-food-Sicilie (5) street-food-Sicilie (5b) street-food-Sicilie (6)

Dat geldt eveneens voor alle gegrilde worst, vis en andere specialiteiten in de wijk Vucciria. Soms wordt er gewoon op de grond een vuurtje gestookt, waarop allerlei ondefinieerbare stukken vlees en vis worden geroosterd. Elk kraampje en elke (geïmproviseerde) barbecue heeft zijn eigen specialiteit: babaluci (slakjes), quarume (in bouillon gekookte ingewanden van kalfjes), polpi bolliti (gekookte inktvis) en cozze crude (rauwe mosselen).

street-food-Sicilie (4)

Allemaal luid en duidelijk en met veel theater aangeprezen door de eigenaar van de stand alias de kok, zoals hier op de markt in de wijk Il Capo:

street-food-Sicilie (7)

Vast lekker voor de liefhebber, maar geef ons maar de arancini, panelle en de crocché (een soort aardappelkroketjes, maar dan zachter van smaak). De allerlekkerste kroketjes aten we bij I Cuochini (letterlijk: ‘de kleine kokjes’) in Palermo. Dit kleiner dan kleine zaakje zit verstopt in een cortile, binnenplaats, aan de Via Ruggiero Settimo 68 (vlak bij het Teatro Politeama Garibaldi).

street-food-Sicilie (3)

Een gekleurd keramieken bord wijst je het juiste palazzo, en de vriendelijke portier knikt je de juiste kant op. De ruimte binnen wordt bijna helemaal ingenomen door een grote vitrine, vol met lekkers: aardappelkroketjes gemaakt met extra romige melk, arancini met romige vulling, pastatimbaaltjes, courgetteflapjes, hartige taartjes met mozzarella en ansjovis of met spinazie en ricotta… wat een feest! En dat ook nog eens voor 70 cent per lekkernij! Wij hadden voor nog geen 5 euro een superdeluxe lunch Sicilian style. Zorg dat je deze ‘kokjes’ tijdens je bezoek aan Palermo niet mist!

street-food-Sicilie (8) street-food-Sicilie (9) street-food-Sicilie (11) street-food-Sicilie (12)

Eat like a Sicilian!
Wil je al dit Siciliaanse straatlekkers niet missen, maar weet je niet zo goed waar je de allerlekkerste delicatessen van de straat kan plukken? Maak dan een Streat Palermo Tour met Marco Romeo (31), een Palermitaan in hart en nieren met een grote voorliefde voor het lokale lekkers. Hij neemt je mee op pad – met regelmatige tussenstops om te proeven van Palermo.

street-food-Sicilie (1) street-food-Sicilie (2)foto’s: Merle van de Reep

Tijdens de tour krijg je een heus Passaporto del Mangione, een ‘Paspoort voor de Grote Lekkerbek’, waarop je alle culinaire stops kunt laten afstempelen – mits je hebt geproefd natuurlijk. Buonissimo!

2x per week Italiaanse inspiratie

Meld je aan voor de Ciao tutti nieuwsbrief - en ontvang de digitale editie van onze City Walk Klassiek Rome als cadeautje:

Ontdek de mooiste vakantieadressen in Italië

Een reactie

  1. Marco Romeo biedt een unique ervaring in Palermo!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *