De Toscaanse nonna Silvana is een van de geliefdste oma’s van Italië, dankzij haar aanwezigheid op onder andere Instagram en TikTok. Ze bundelde haar favoriete Italiaanse gerechten, keukengeheimen en herinneringen in een heerlijk kookboek.
Aan de hand van Silvana’s recepten maak je onder meer traditioneel Toscaans brood, stevige soepen en pasta’s, pollo al limone, cacciucco, polpette, crespelle, tomatensaus, crostata, cantuccini, sinaasappelcake en rozemarijnbrood.
Als voorproefje delen we het recept voor bignè alla crema di pistacchi, beignets met pistachecrème.
Nonna Silvana: ‘Het is niet bekend wie de uitvinders zijn van beignets: de Fransen of de Italianen. Het soezendeeg waarvan ze zijn gemaakt zou Toscaans zijn, maar het waren de Fransen die ze de vorm van een beignet gaven, met verschillende vullingen.’
Wat heb je nodig?
Ingrediënten (voor twintig beignets): 80 gram boter | 80 gram bloem type 00 (doppio zero) | 20 gram suiker | 1 theelepel zout | 2 eieren | 100 gram pistachenoten | 50 gram poedersuiker | 1 eetlepel zonnebloemolie
Hoe maak je de beignets?
Laat de pistachenoten twee uur weken in een kom met water. Doe daarna voor het deeg 100 milliliter water, de boter, bloem, suiker en het zout in een pan met dikke bodem. Roer en verwarm het geheel tot het begint te koken; zet dan het vuur uit.
Klop de eieren los en giet ze bij de ingrediënten in de pan. Zet dan het vuur weer aan op laag, terwijl je snel blijft roeren tot er een glad en gelijkmatig deeg ontstaat. Zet het vuur uit en laat tien minuten rusten.
Bekleed een bakplaat met bakpapier. Doe het deeg in een spuitzak met een gladde spuitmond van twaalf tot veertien millimeter en spuit porties ter grootte van een walnoot op de bakplaat. Zorg voor genoeg tussenruimte, want het deeg gaat in de oven rijzen.
Bak de beignets tien minuten in een op 200 °C voorverwarmde oven. Verlaag dan de temperatuur naar 160 °C en bak ze nog twintig minuten. Controleer af en toe hoe het gaat, ze moeten goudbruin worden maar zacht blijven.
Zet de oven uit en laat de beignets er nog vijf minuten in staan zodat ze beter drogen. Haal ze er daarna uit om af te koelen.
Hoe maak je de pistachecrème?
Bereid ondertussen de pistachecrème. Giet de pistachenoten, zodra ze voldoende zijn geweekt, af en doe ze in een blender die krachtig genoeg is om ze tot crème te vermalen. Voeg de poedersuiker en zonnebloemolie toe.
Zet de blender op maximale snelheid totdat je ziet dat de pistachenoten veranderen, eerst in een soort meel en naarmate ze hun olie vrijgeven in een crème. Dit kost tijd, dus om oververhitting van de crème te voorkomen, doe je dit in meerdere stappen.
Schep de crème in een spuitzak met spuitmond en vul de beignets. Bestrooi ze tot slot, als je wil, met grove suiker.
Alle recepten van nonna Silvana vind je in
Recepten van de meest geliefde oma van Italië | Silvana Bini | vertaald door Henrieke Herber & Hilda Schraa (oorspronkelijke titel: Le ricette di una vita) | ISBN 9789048322206 | € 22,50 | uitgeverij Veltman | bestel Recepten van de meest geliefde oma van Italië bij je lokale boekhandel of via deze link bij bol.com
Meer recepten met pistache
Dol op pistache? Maak dan ook onderstaande recepten:
*pistachetaart met sinaasappel en kardemom
*meringue met kersen en pistachenootjes