Zoet, zuur, bitter en meeslepend – er zijn maar weinig smaken zo veelzijdig en zo breed inzetbaar als de smaak van citrusvruchten, van bloedsinaasappel tot grapefruit, van mandarijn tot limoen en van pompelmoes tot citroen.
Al dit lekkers speelt de hoofdrol in de ruim honderdvijftig recepten die te vinden zijn in het kookboek Citrus, van Catherine Phipps – een verrassende en fascinerende ode aan de schitterende citrusvrucht. Van verse salades tot taarten, van cocktails tot vlees- en visschotels, van snoepjes tot hartige hapjes, van ingemaakte citroenen tot citroenlimonade en marmelades.
Wat denk je bijvoorbeeld van gefrituurde citrusplakjes, citroenpizzette, salade van burrata en bloedsinaasappel of gebraden kip met bergamot? Van linguine met citroen en asperges, citrusrisotto, gebakken tomaatjes met citroentijm of bloedsinaasappel-rabarbertaart met meringue?
Wij delen als voorproefje het recept voor de sinaasappel-vijgensalade met oranjebloesemricotta en pistachepraline.
Hiervoor heb je nodig (voor vier tot zes personen): 8-12 vijgen, gehalveerd | 3 eetlepels vloeibare honing | ¼ theelepel kaneel | ¼ theelepel versgemalen zwarte peper | 2 onbespoten sinaasappels, in partjes, membraan verwijderd (maar schil en membraan wel bewaren) | ½ theelepel oranjebloesemwater | 200 gram ricotta | verse muntblaadjes, om te garneren | voor de praline: 75 gram suiker, 25 ml water, 25 gram grof gehakte gepelde pistachenoten en ½ theelepel zeezout
foto’s: Mowie Kay | Citrus
Catherine Phipps: ‘Meestal worden vijgen ingesneden, zodat de vijghelften aan elkaar blijven zitten – maar ik snijd ze helemaal doormidden, omdat je ze dan handiger kunt eten. Je kunt de hoeveelheid praline verdubbelen als je wil, omdat het heerlijk snoepgoed is. Of laat het achterwege en rooster gewoon wat pistachenootjes.’
Maak eerst de praline. Bekleed een bakplaat met bakpapier. Breng de suiker en het water in en pannetje op laag vuur aan de kook en roer voorzichtig tot de suiker is opgelost. Draai dan het vuur hoger en laat de siroop koken tot deze licht goudbruin is – kijk uit, voor je het weet verbrandt de siroop, dus houd goed in de gaten.
Haal meteen van het vuur en roer de pistachenoten en het zeezout erdoor. Keer de pan om boven de bakplaat en verspreid de siroop erover. Laat afkoelen tot de praline hard en krokant is. Hak fijn in de keukenmachine.
Verwarm de oven voor tot 180 °C. Leg de vijgen met het snijvlak naar boven in een ovenschaal. Besprenkel met twee eetlepels van de honing en bestrooi met de kaneel en zwarte peper. Bak ongeveer twintig minuten in de oven.
Haal de vijgen eruit en laat ze even afkoelen. Verdeel ze met de sinaasappelpartjes over borden of een platte schaal.
Prak de rest van de honing en het oranjebloesemwater door de ricotta. Knijp de bewaarde sinaasappelschil en het membraan erboven uit en roer het sap erdoor. Schep de ricotta naast het fruit op de borden of de schaal en bestrooi met de verkruimelde praline en de muntblaadjes.
Alle verleidelijk lekkere citrusrecepten vind je in
Citrus | Catherine Phipps | fotografie: Mowie Kay | ISBN 9789461431691 | € 14,95 | Good Cook | bestel Citrus via deze link bij bol.com