Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Pistachemousse naar recept van paus Franciscus

Altijd al benieuwd geweest naar wat de paus graag eet? In het boek Eten met Franciscus vertelt Roberto Alborghetti over paus Franciscus’ lievelingsgerechten en herinneringen aan eten.

Want hoewel Jorge Bergoglio na zijn studie Voedingsmiddelentechnologie een ander pad is ingeslagen, is eten voor hem nog steeds dé manier om relaties te bouwen, om herinneringen en cultuur over te dragen en om bewust met de schepping om te gaan.

Eten met Franciscus is dan ook meer dan een verzameling van de favoriete recepten én specialiteiten van paus Franciscus, het is ook het verhaal van zijn leven, zijn memoires en visie. Spiritualiteit, vriendschap en gastronomie komen samen in dit persoonlijke kook- en kijkboek.

foto: Giulio Napolitano

Zoals de koekjes van oma

Zoals de koekjes van oma, dat was de titel van de tekst die paus Franciscus op 14 oktober 2016 tijdens de ochtendmis in Casa Santa Marta voordroeg aan een groep gelovigen die zich liet meevoeren door de stem van deze Argentijnse paus toen hij herinneringen aan zijn familie ophaalde.

Bedaard en vaak improviserend gaf Jorge Mario Bergoglio commentaar op enkele verzen van het Evangelie volgens Lucas waarin het belang van zuurdesem bij de bereiding van gerechten wordt beschreven (Lucas 12, 1-7).

Overdrachtelijk gezien verwees hij daarmee naar de noodzaak om alle daden in ons leven van waarde en ‘substantie’ te voorzien en om hypocrisie en de kwalijke uitwassen ervan te vermijden. Geheel in zijn eigen stijl vertelde paus Franciscus een persoonlijk verhaal over wat zijn grootmoeder Rosa allemaal deed toen hij nog een kind was. Ze heeft een belangrijk aandeel gehad in zijn ontwikkeling als mens en in zijn spirituele vorming.

Hij zei letterlijk: ‘Ik weet nog toen, hoe wij kind waren, oma koekjes voor ons bakte voor carnaval. Die maakte ze van heel fijn deeg dat ze vervolgens in olie bakte. Het deeg zette uit en tegen de tijd dat wij de koekjes konden eten, waren ze gevuld met lucht.’

Deze koekjes worden in het dialect van Piemonte bugie oftewel leugens genoemd, vertelde hij. Grootmoeder Rosa kwam oorspronkelijk uit de Alta Langa (het zuidelijke deel van de Langhe) en bakte vast en zeker de ‘klassieke leugens van Asti’, die heel licht en luchtig zijn.’

In het boek Eten met Franciscus neemt paus Franciscus je mee naar de geboortegrond van zijn oma. Het recept van de koekjes deelt hij helaas niet, maar naast familieverhalen en –foto’s trakteert hij wél op het recept voor hazelnoottaart en op romige risotto naar Piemontees recept. Ook de recepten voor bagna cauda en saffraanrisotto ontbreken niet.

Natuurlijk zijn er ook Argentijnse recepten én is er een mooi aandeel Romeins lekkers, met bijvoorbeeld carciofi alla giudia (artisjokken op joodse wijze). Grote gemene deler is daarbij vooral de eenvoud van de recepten.

Pistachemousse

Dat geldt ook voor dit verrukkelijke toetje: romige pistachemousse. Hiervoor heb je nodig: 3 biologische eieren | 80 gram suiker | 150 gram plantaardige room | 80 gram fijngemalen pistachenootjes, plus extra ter garnering

Klop de eieren au bain-marie stijf. Breng hiervoor een beetje water in een ruime pan aan de kook en zet hier een metalen kom bovenop (in de Italiaanse keuken wordt deze kom ook wel een bastardella genoemd, een ‘bastaardje’). Breek hier de eieren in en klop ze met de suiker stijf tot het een mengsel een temperatuur van 45-50 °C heeft. Blijf kloppen tot je een schuimig geheel krijgt.

Klop in een andere kom de room op en voeg die, samen met de pistachenootjes, voorzichtig toe aan de geklopte eieren. Roer alles goed door elkaar en giet het mengsel in eenpersoonsschaaltjes.

Laat de mousse minstens één uur, maar liever nog twee uur, in de koelkast afkoelen. Garneer voor het opdienen met wat gemalen pistachenootjes.

Lees alle recepten en verhalen in

Eten met Franciscus | Roberto Alborghetti | vertaald door Jeanette Willighagen | ISBN 9789021568690 | Kosmos Uitgevers | bestel Eten met Franciscus via deze link bij bol.com

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *