Ontdek Italië op een Vespa!

Meringue met kersen en pistachenootjes

Ideaal om inspiratie op te doen voor gezellige etentjes met familie en vrienden: het kookboek Variatie op de plank. In het vierkante boek vind je originele ideeën voor sfeervolle planken met bijbehorende recepten – van zomers tot winters, van oosters tot mediterraan en van ontbijt tot dessert. Natuurlijk kun je ook zelf mixen en matchen.

De vele tips zorgen voor net dat extra effect, zowel qua recepten als qua opmaak van de planken. Zo wordt elk etentje gegarandeerd een feestje!

Ook fijn: je kunt de hapjes samen klaarmaken, zelf de hele dag de keuken induiken óf alle gasten een deel van de kleurrijke plank laten meenemen. De recepten zijn duidelijk beschreven en eenvoudig, dus iedereen kan ermee aan de slag. De verrassing zit hem vaak in de presentatie of in de combinatie van ingrediënten.

Natuurlijk kun je elk recept ook los maken. Zo hebben wij de olijven met sinaasappel/tijmmarinade en de dadelspiesjes met pancetta en rozemarijn al vaak gemaakt voor bij een aperitivo. Ook verrasten we eters met een bietensoepje in een kopje, net als een cappuccino, met een mini-croissantje met vijgen voor erbij.

Als grande finale is er een dolcissimo Italiaanse dessertplank, met abrikozensorbet met amaretto, tiramisù in een glaasje en slow cappuccino met geroosterde hazelnoten en koffielikeur. Het meest succesvolle toetje komt van de mediterrane plank: de meringuetaart met kersen en pistachenootjes, waarvan we het recept met jullie mogen delen. Echt een eyecatcher!

Ingrediënten: 1 citroen | 6 eieren | 300 gram poedersuiker | 1 eetlepel maïzena | 200 gram witte chocolade | 250 ml slagroom | 250 ml mascarpone | 1 vanillestokje | 2 eetlepels honing | 100 gram amarenakersen op siroop (de lekkerste zijn die van Fabbri) | 50 gram pistachenootjes | vers fruit (blauwe bessen, aardbeien of frambozen) en blaadjes verse munt om te garneren

Verwarm de oven voor op 125 °C. Spoel een grote kom af met koud water. Snijd de citroen doormidden en wrijf de kom hiermee in. Spoel de kom nogmaals af met water en droog hem met een brandschone theedoek.

Splits de eieren en doe de eiwitten in de vetvrije kom. Klop ze 2 minuten met een mixer tot ze stijf en schuimig zijn. Voeg beetje bij beetje de poedersuiker en de maïzena toe en blijf kloppen. Als je de kom ondersteboven houdt en de eiwitten blijven hangen, dan zijn ze stijf genoeg.

Bekleed een bakvorm van 22 cm doorsnede met bakpapier. Schep het eiwitschuim in de vorm en bak het in ongeveer 1 uur goudbruin in de oven. Laat de meringue 3 uur in de oven afkoelen met de deur dicht.

Smelt de witte chocolade au bain-marie. Klop de slagroom stijf met de mascarpone. Snijd het vanillestokje open en schraap het merg eruit. Schep de witte chocolade, het vanillemerg, de honing en 2 eetlepels amarenasiroop door de slagroom. Roer alles goed door.

Hak de pistachenootjes fijn. Leg de meringue op een schaal, schep de room erop en garneer hem met amarenakersen, de siroop, de pistachenoten, het vers fruit en blaadjes verse munt.

Alle planken en recepten vind je in

Variatie op de plank | Floor van Dinteren | ISBN 9789463332804 | € 14,99 | Image Books | bestel Variatie op de plank via deze link bij bol.com

2x per week Italiaanse inspiratie

Meld je aan voor de Ciao tutti nieuwsbrief - en ontvang de digitale editie van onze City Walk Klassiek Rome als cadeautje:

Ontdek onze City Walks

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *