Bestel Saskia's roman Het perfecte recept

Bak deze heerlijke pistache-sinaasappelcake uit het kookboek Bill’s Italian Basics

‘Ik voel me altijd heel erg thuis in Italië. De zon, het licht, de warmte, de olijfbomen en de reusachtige wijde hemel doen me aan Australië denken. Al denk ik eigenlijk dat het vooral de ontspannen manier van leven is, zelfs in de drukste steden, die ervoor zorgt dat we allemaal graag ‘een beetje Italiaans’ willen zijn,’ schrijft de Australische tv-kok Bill Granger.

Net als wij is Bill Granger helemaal thuis in Italië, en al helemaal in de Italiaanse keuken. Zijn onlangs in een Nederlandse uitgave verschenen kookboek Bill’s Italian Basics barst dan ook van de passie voor la bella Italia – en daar houden wij van!

Bills-basics-1

Het prachtig vormgegeven Bill’s Italian Basics bevat honderd recepten ‘voor iedere dag’: recepten voor doordeweeks, voor wanneer je het lekker rustig aan kunt doen, voor als er een feestje is… Een voorproefje:

IMG_0040IMG_0041Bills-basics-2

Wij probeerden een eenvoudig maar heerlijk klinkend recept: pistache-sinaasappelcake.

Pistache-cake-3

Wat heb je nodig?

Om de cake (voor ongeveer acht personen) te maken, heb je nodig: 220 gram zachte boter | 220 gram fijne kristalsuiker | 3 eieren, losgeklopt | geraspte schil en sap van 1 sinaasappel | 200 gram bloem | 125 gram pistachenootjes (gedopt gewicht), ragfijn gemalen | 2 theelepels bakpoeder | 2 eetlepels honing

Bereidingswijze

Verhit de oven tot 180 °C. Vet een cakevorm met een inhoud van 1 liter dun in met boter en bekleed hem met bakpapier. Klop in een kom de boter en de suiker met een mixer tot een dikke, bleke massa. Voeg steeds kloppend een flinke scheut geklopt ei toe tot al het ei is opgenomen. Roer sinaasappelsap en -rasp door de boter-eimassa.

Roer de bloem met het pistachemeel en het bakpoeder door elkaar en spatel het door de boter-eimassa. Giet het beslag in de voorbereide vorm en bak de cake veertig tot vijftig minuten in de oven; een in het midden erin gestoken spies moet er droog uitkomen. Dek de cake als hij te snel kleurt losjes af met aluminiumfolie.

Haal de cake uit de oven. Verwarm de honing in een steelpan tot hij vloeibaar is en strijk hem op de bovenkant van de cake. Laat hem op een rooster koud worden voor je hem uit de vorm stort.

Pistache-cake-1Pistache-cake-2

Alle andere, eenvoudige en overheerlijke Italiaanse recepten vind je in:

Bill’s Italian Basics. 100 recepten voor iedere dag | Bill Granger | fotografie Mikkel Vang | ISBN 9789059565401 | Fontaine Uitgevers | bestel Bill’s Italian Basics via deze link bij bol.com

Ontdek de leukste routes in Italiaanse steden!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *