Vroegboekkorting bij hu openair villages & campings

Schuif aan bij onze favoriete osteria’s, trattoria’s en restaurants in Siena

Siena is de stad van panforte, van cavallucci, cantuccini, ricciarelli en andere zoete lekkernijen, zoals je in deze blog kunt lezen. Maar ook naast deze dolci valt er veel te proeven in de straatjes rondom het Piazza del Campo!

Tijdens een lunch of diner komen er vaak pici op tafel – dikke, met de hand gerolde lange pasta – met een saus van tomaat en knoflook of kaas en peper.

Ook andere Toscaanse klassiekers ontbreken niet op het menu van de meeste osteria’s, al schuiven we ook graag aan bij onder meer Salefino Vino & Cucina en Quarto, die zorgen voor een innovatievere menukaart.

Strijk neer bij onze favoriete adresjes in Siena en geniet van de veelzijdige smaak van deze prachtige stad!

Salefino Vino & Cucina

Dit is echt Saskia’s favoriete restaurant in Siena. De jonge eigenaren van Salefino Vino & Cucina (Piazza del Sale / Via degli Umiliati 1) koken volgens Toscaanse traditie, maar dan wel met een moderne, wereldse en vaak eigenzinnige touch.

Denk aan Toscaanse klassiekers met een Aziatisch tintje of met Toscaanse ingrediënten die nét even anders bereid worden dan de traditie voorschrijft, zoals fegato (kippenlever) als soufflé met een saus van vin santo en briochebrood.

Het steeds wisselende menu staat op een krijtbord op de muur, net als de wijnen (per glas en per fles) én een mooie selectie ambachtelijk gebrouwen bier.

Samen met vrienden uit Siena en van ver daarbuiten genoot Saskia hier al van pici (dikke met de hand gerolde lange pasta die typisch is voor Siena en omgeving) met animelle (kalfszwezerik), cacio (schapenkaas) en zwarte peper of met aardappel, inktvis en citroen, van ravioli gevuld met pecorino en baccelli (peultjes) geserveerd in een saus van boter en salie en van sgombro (makreel) met fagioli coco nano (witte boontjes) en bloemkool.

Als voorgerecht kiest ze altijd de eerder genoemde soufflé van kippenlevertjes met briochebrood, maar ook de klassieker van brood met ansjovis en boter is hier een aanrader, ook vanwege de presentatie.

Maar wat je hier ook kiest, echt álles is verrassend lekker! Een greep uit de gerechten die we hier de afgelopen jaren proefden:

Aan de overkant is er ook een fijne wijnbar, Bottiglieria Salefino, voor een goed glas wijn met wat kleine hapjes. Ideaal als je ‘s middags uitgebreid hebt geluncht of voorafgaand aan je diner bij Salefino. Salute!

Quarto Bistrot

Quarto Bistrot (Vicolo Campaccio 2) is een klein maar fijn restaurant dat verstopt zit in de straatjes van Siena. Niet ver van de San Domenico en het Santuario di Santa Caterina, maar je moet weten waar je moet zijn om te genieten van gerechten die je elders in de stad niet op het menu zult vinden.

De chef-kok, die onder meer in Groningen en Japan werkte, heeft namelijk een uniek menu samengesteld, met ingrediënten en combinaties van ingrediënten die inspiratie van ver buiten de grenzen van Siena verklappen.

Al meteen bij binnenkomst voel je de bijzondere sfeer, met dank aan de kleine ruimte (er staan maar vier tafels) en de Scandinavisch aandoende inrichting. Er wacht een warm welkom van de chef zelf, die je desgewenst uitleg geeft bij het menu.

De kaart is (bijna) elke dag anders, met als grote gemene delers verse seizoensgroenten uit eigen tuin, zoveel mogelijk ingrediënten van hoge kwaliteit uit Siena en omgeving, een mooie mix van vlees en vis maar ook fijne vegetarische opties.

Echt een aanrader als je een speciale avond uit in Siena zoekt, zonder Toscaanse klassiekers en ambiance, maar met gerechten met een internationale touch, een intieme sfeer en een enthousiaste, getalenteerde kok!

Osteria Da Trombicche

Op een steenworp van het Piazza del Campo staan de tafeltjes op het kleine terras van Osteria Da Trombicche (Via delle Terme 66) al op je te wachten. Het is een osteria die geliefd is onder de lokale bevolking en waar eigenaren Lapo, Michele en Rodolfo je met een grote glimlach ontvangen.

Deze drie vrienden uit Siena kennen elkaar al van jongs af aan en besloten een aantal jaar geleden samen een nieuw avontuur aan te gaan en een oude taverne over te nemen.

Ze waren het er al snel over eens: de zaak werd geen klassieke taverne met gebruikelijke gerechten die overal al geserveerd worden. Hun concept neigt meer naar een restaurant, met verfijndere opties op het menu. Ze zijn nog steeds verbonden met de gastronomische cultuur van Siena, maar herzien en breiden de typische gerechten wat uit. Bovendien vinden ze de interactie met de gasten belangrijk; ze komen regelmatig een praatje maken en hun medewerkers zijn erg vriendelijk.

De deuren van Da Trombicche zijn geopend voor een lekkere lunch of een uitstekend diner. Verwacht geen uitgebreid menu, maar een aantal opties die goed passen bij het seizoen. Een aanrader zijn de taglieri met vleeswaren en kazen, maar ook de zelfgemaakte pasta’s zijn het proberen waard.

Het leuke is dat de keuken van de taverne open is, dus je kunt de koks op hun vingers kijken om te zien hoe ze de hoogwaardige ingrediënten omtoveren tot heerlijke gerechten. Er worden ook goede wijnen geschonken, van een glas huiswijn tot een vin santo met cantucci toe.

Ristorante San Desiderio

Bij Ristorante San Desiderio (Via delle Campane 2) eet je op een wel heel bijzondere plek: in een oude, ontheiligde kerk. En dan ook nog eens een van de weinige overgebleven romaanse kerken van Siena. De combinatie van deze speciale ambiance, de vriendelijke medewerkers en het lekkere eten maken San Desiderio tot een fijne plek voor een lunch of diner in het hart van het historisch centrum.

De eerste schriftelijke aanduiding van het gebouw dateert van 1012, maar volgens legendes werd het al veel eerder gebouwd. Door de eeuwen heeft het verschillende functies gehad, waaronder een rekruteringscentrum voor soldaten, faculteit voor geneeskunde en filosofie, seminarie, kerk, pakhuis en tegenwoordig dus een restaurant.

Binnen herinneren de hoge plafonds, oude kerkzuilen en klokken nog steeds aan de rijke geschiedenis van het pand. Zo’n omgeving nodigt uit voor een ontspannen, ongehaast etentje. In de zomermaanden kun je ook neerstrijken op het pleintje voor het restaurant, waar je tussen de omliggende nauwe straatjes door de gevel van de Duomo spot.

Ondertussen bereiden de chefs gerechten uit de traditionele Toscaanse keuken, met een vis- en vleesmenu. Daarnaast vinden ze het leuk om hun gasten te verrassen met variaties op de aloude klassiekers. Op basis van de seizoensproductie veranderen deze voorstellen door het jaar heen geregeld.

Je proeft bijvoorbeeld huisgemaakte verse pasta, gevolgd door Toscaanse vleesgerechten zoals fiorentina, filetto, tagliata of cinta senese of een bord vol verse vis, zoals kabeljauw of garnalen. Sluit af met de zoete smaken van de huisgemaakte desserts. Voor lekkernijen als chocolademousse of een ijsje is er altijd nog wel een plekje over, toch?

Osteria Babazuf

Bij Osteria Babazuf (Via Pantaneto 85) schuif je aan om te proeven van de traditionele Toscaanse keuken. Ze serveren diverse pasta’s, vis- en vleesgerechten in combinatie met goede wijnen.

De keuken wordt geleid door chef Giovanni Zanatto. Hij vertelt verhalen met zijn gerechten, geeft betekenis met de combinatie van de diverse smaken. Hij groeide op op het Venetiaanse platteland, waar hij al veel mee kreeg van de culinaire rituelen.

Op de hotelschool wist hij zich verder te ontwikkelen. Leren en ontdekken blijft hij doen, want hij is ervan overtuigd dat je als chef altijd dynamisch moet zijn. Bij Osteria Babazuf bereidt hij vooral traditionele gerechten, soms met een moderne twist. De ingrediënten verzamelen ze lokaal en regionaal, daarbij lettend op de invloed van het seizoen.

Begin je etentje bijvoorbeeld met Toscaanse vleeswaren of een trio van pecorino. Als voorgerecht heb je de keuze uit diverse pasta’s of pappa al pomodoro. Daarna komen de vleesgerechten zoals courgettebloemen gevuld met vlees of gestoofde kalfswang met tuinbonenpuree.

Ook staat er een aantal visgerechten op het menu, bijvoorbeeld krokante octopus met salsa verde en gemarineerde rode kool of gebakken kabeljauw met cherrytomaatjes en kikkererwten. Voor erbij kun je nog geroosterde aardappeltjes, gebakken groenten, aardpeer of kikkererwten in olijfolie bestellen. Desserts mogen niet ontbreken, met onder meer de bekende cantuccini en vin santo.

La Sosta di Violante

Ook aan de Via Pantaneto, maar dan op nummer 115, ligt Osteria La Sosta di Violante, een van onze favoriete osteria’s in Siena. We hebben inmiddels bijna alles wat op de kaart staat geproefd en alles is even verrukkelijk.

Neem vooraf in elk geval de gefrituurde mozzarellabolletjes en laat je daarna verleiden door een van de klassieke pasta’s of de risotto, die hier altijd anders maar altijd even lekker is. Voor vleesliefhebbers staan er ook heerlijke secondi op de kaart, met voor vegetariërs een klein maar fijn aanbod aan groentegerechten.

Voor een dolce houden we hier altijd nog een plekje over, want die zijn stuk voor stuk het proeven waard!

Fischi per Fiaschi

Als je wil genieten van typische gerechten uit de keuken van Siena, dan kun je Fischi per Fiaschi (Via San Marco 43) niet overslaan. Hier schuif je aan tussen de Italianen, aan een van de weinige tafeltjes in het restaurant of op het terras. De gerechten gaan, zoals je van een vinaio mag verwachten, vergezeld van uitstekende wijn. Het vriendelijke personeel zorgt dat je tijdens je lunch of diner niets tekort komt.

Binnen liggen de vleeswaren en kazen al te wachten in de vitrine. Het is zeker een aanrader om te beginnen met een van de planken vol met deze lekkernijen. Ze zijn om je vingers bij af te likken zo lekker. Bovendien zijn ze van aardig groot formaat, dus je mag er rustig de tijd voor nemen.

De keuken laat je daarna kennismaken met wat Siena allemaal te bieden heeft. Gerechten die ze serveren zijn bijvoorbeeld zuppa di legumi (peulvruchtensoep), crostoni, gnocchi alla crema di zucca, prosciutto croccante e nocciole (gnocchi met pompoensaus, knapperig gebakken ham en hazelnoten), rigatoni broccoli e briciole all’acciuga (rigatoni met broccoli met stukjes ansjovis), filetto di maiale rigatino e prugne (varkensfilet en pruimen), pappa al pomodoro (tomatenpap), panzanella (tomatensalade) of pollo alla contadina (boerenkip).

foto’s: Fischi per Fiaschi

Osteria del Gatto

Verderop aan de Via San Marco, op nummer 8, staat bij Osteria del Gatto stevige kost op het menu, met echte Senese specialiteiten als crostini al fegato (met kippenlevertjespaté) en allerlei salumi.

Wij kozen van het handgeschreven menu de pici all’aglione (met véél knoflook), de salsicce al Chianti (worstjes in een jus van Chianti) en fagioli al fiasco (botermalse witte boontjes), maar wat er precies op tafel komt, wisselt bijna dagelijks.

Osteria Il Grattacielo

Ondanks de naam van Osteria Il Grattacielo (‘de wolkenkrabber’) is deze klassieke, sfeervolle osteria aan de Via dei Termini 44 (nét onder de onderdoorgang van de Via dei Pontani) maar een piepklein zaakje, maar wel met hemelbestormend lekkers.

Je kunt er terecht voor een typisch Toscaanse lunch met bijvoorbeeld panzanella, insalata di farro, ceci, gegrilde groenten, mozzarella, frittata, haring, ansjovis ingelegd in pesto, salami, ham, meloen en andere antipasti, gevolgd door een traditionele pasta.

Fiaschetteria Il Pulcino

Bij dit ‘kleine kuikentje’ aan de Via dei Termini 91 kun je elke middag terecht voor een aantal wisselende lunchgerechten, tegen een zeer betaalbare prijs.

De pici, de traditionele dikke spaghetti uit Siena, staat altijd op het menu. ’s Zomers met bijvoorbeeld alleen een lichte tomatensaus of groente, maar probeer bij iets koeler weer ook de versie met cinghiale, wild zwijn.

Het is hier vanaf een uur of een altijd druk met locals, dus zorg dat je tijdig aanschuift, want na de Italiaanse lunchdrukte zijn veel gerechten vaak op en is de keuze beperkt.

Gastronomia Morbidi

Bij Gastronomia Morbidi (Via Banchi di Sopra 75) kun je bijna de hele dag door terecht. ‘s Ochtends drink je er een cappuccino of caffè, al dan niet vergezeld van een cornetto of een stuk taart.

Daarna komen veel Senesi binnen om een van de uitstekende specialiteiten van de dag af te halen voor thuis – van lasagne tot pasta, van verschillende vleesgerechten tot warme en koude groente.

Ter plekke schuif je aan voor een uitstekend lunchbuffet, terwijl de bancone – de grote toonbank – aan het einde van de middag wordt omgetoverd tot een groot aperitivo-buffet. Bestel een drankje en geniet van alle lekkers uit de keuken van Gastronomia Morbidi!

Ristorante Campo Cedro

Bij Ristorante Campo Cedro (Via Pian d’Ovile 54) komen traditie en innovatie samen. Niet alleen in de gerechten, ook in de inrichting van het restaurant. Neem plaats in de knusse, gerenoveerde eetkamer of op het terras en laat je verrassen door culinaire creaties met een oosters tintje.

Chef Kohsuke Sugihar is geboren in Japan, waar hij afstudeerde aan de Cooking Academy in Tokio. In 2000 kwam hij naar Italië om meer ervaring op te doen. Dat beviel zo goed dat hij jarenlang op Italiaanse bodem bleef om te werken in verschillende restaurants.

In 2018 opende Kohsuke zijn eigen restaurant. Campo Cedro is een droom die uitkomt. In zijn keuken pakt hij de vrijheid die hij wil. Met hoogwaardige ingrediënten bedenkt hij vernieuwende combinaties die het proeven meer dan waard zijn.

Laat je je graag verrassen? De chef kan ook een menù degustazione van vier of zeven gangen voor je bereiden, die naar wens geserveerd worden met een bijpassend wijnarrangement.

Nog meer smakelijke adresjes in Siena

Nog meer adressen in Siena – ook voor de lekkerste koffie, broodjes, hamburgers, pizza’s, cocktails en ijsjes – vind je in de gratis te downloaden Ciao tutti app. Geniet van de smaak van Siena!

Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *