Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Napolitaanse taralli en Amàrico Spritz voor een heerlijke aperitivo

Bij thuiskomst uit Italië werden we verrast met een doosje vol met ingrediënten voor een perfecte Napolitaanse aperitivo: taralli in vier verschillende smaken en een fles Amàrico, een alcoholvrije aperitivo. Ideaal om je een avond in Napels te wanen!

Taralli – hartige Napolitaanse snacks

Wellicht heb je in Puglia al wel eens taralli gegeten, ringvormige snacks met bijvoorbeeld venkelzaad of zwarte peper. In Napels serveren ze bij een glas wijn ook vaak taralli, maar deze exemplaren zijn veel groter en grover dan hun Pugliese naamgenoot en hebben meer weg van gevlochten deegkransjes.

De taralli zouden voor het eerst zijn gebakken in de achttiende eeuw, waarschijnlijk om met restjes deeg een nieuwe lekkernij te bakken. Maar Napels zou Napels niet zijn, als er niet een smeuïger verhaal te vertellen was.

Tarallo als het symbool van eeuwige trouw

Volgens de overlevering kreeg een achttiende-eeuwse collega het idee voor de eerste tarallo toen hij een verliefd koppeltje innig verstrengeld op de rotsen aan zee zag zitten.

Eenmaal weer in zijn bakkerij vervlocht hij twee deegslierten en maakte er een cirkel van, het symbool van eeuwige trouw. Na wat warmte van de oven was de eerste tarallo een feit – en die bleek dusdanig lekker dat er sindsdien meer bakkers zijn gevallen voor de kunst van het vlechten.

Pas later werden er amandelen of andere ingrediënten aan het deeg toegevoegd. Tegenwoordig kun je een heel arsenaal aan taralli proeven, met smaken als zongedroogde tomaat, olijf en basilicum.

Verse taralli per post

Tarallo.nl bakt de Napolitaanse taralli samen met Bakkerij KoekKoek in Nijmegen, zodat je ook in Nederland kunt genieten van deze Napolitaanse lekkernij.

Uiteraard gebruiken ze een authentiek Napolitaans recept, voor elk van de vier verschillende smaken: tradizionale (met zout en een lekker vleugje zwarte peper), pomodori (met tomaat), basilico (met basilicum) en genovese (met ui).

Ze verkopen doosjes met acht, zestien of vierentwintig taralli. Zo bestel je in de webshop van Tarallo een klein doosje voor een romantische aperitivo voor twee of de grootste versie voor een aperitivo met familie of vrienden.

Je kunt de taralli na levering een tot twee weken bewaren, maar bij ons was het doosje na twee aperitivo-momenten op wat kruimels na leeg. De taralli happen namelijk lekker weg en we wilden de verschillende smaken natuurlijk ook meteen vergelijken.

De conclusie: ze zijn allemaal even lekker en toveren meteen de Napolitaanse zon op tafel. Zéker als je er een Amàrico Spritz bij schenkt!

Amàrico Spritz – alcoholvrije aperitivo

Bij de taralli kregen we ook een prachtige fles Amàrico, een alcoholvrije aperitivo. Het is niet zo gemakkelijk om een lekker, niet te zoet alcoholvrij drankje te vinden, maar de Amàrico valt meteen in de smaak.

Dankzij de aroma’s van aardse kruiden en hints van gedroogd fruit en gekonfijte sinaasappelschil, gaan zoete en bittere tonen hand in hand. Perfect voor bij een klein hapje voor je aan tafel gaat!

Alternatief voor de beroemde vermout

Amàrico komt niet uit Napels, maar uit het noorden van Italië. Emanuele Genovese verruilt in 2009 zijn thuisstad Milaan voor Londen, waar hij acht jaar lang in restaurants, luxe hotels en beroemde cocktailbars werkt.

Al snel ziet Emanuele dat er steeds meer vraag naar non-alcoholische drankjes is. Een alternatief voor de alcoholische vermout, zeker in het noorden van Italië populair als aperitivo, ontbrak echter.

Eenmaal terug in Italië, in Verona dit keer, besloot Emanuele om zelf aan de slag te gaan. De Amàrico is het resultaat van zijn speurtocht naar ingrediënten die de smaak van vermout het best benaderen.

Amàrico Spritz

Je kunt Amàrico puur drinken of on the rocks, maar het lekkerst is de Amàrico Spritz. Je maakt het eenvoudig en snel door 50 milliliter Amàrico Originale te mengen met 125 milliliter tonic, wat ijsblokjes en een schijfje citroen. Salute!

Meer recepten met Amàrico – zowel met als zonder alcohol – vind je via deze link. Je kunt een fles Amàrico (500 milliliter) online bestellen via deze link of bij een van de verkooppunten die op deze pagina worden vermeld. Vergeet niet om er ook een doosje taralli bij te bestellen voor een heerlijk Italiaans hapje bij je aperitivo!

Op zoek naar nog meer lekkers

Als je dol bent op de Italiaanse aperitivo, houd de website van Tarallo dan in de gaten. Hun culinaire ontdekkingstocht door Italië gaat namelijk ook dit jaar weer verder, waarbij ze nog meer bijzondere Italiaanse hapjes en drankjes in Nederland willen introduceren. Non vediamo l’ora, we kunnen niet wachten!

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

5 reacties

 1. Rita Delafontaine

  Leuke en zeer interessante site om te ontvangen en te lezen

 2. Grazie Rita!

 3. Hugo van Lelyveld

  Geweldig inspirerende site,
  Graag ontvang ik de treinreis adviezen voor Italië, welke ik zal betalen zodra mij de prijs bekend is.

 4. Grazie Hugo! De tips voor het reizen met trein zijn gewoon op de site te raadplegen, zie https://ciaotutti.nl/reizen-door-italie/praktische-tips-voor-het-reizen-met-de-trein/

 5. Jacqueline Anholts

  Wij willen met vriendinnen naar de Amalfi kust en Napels. Leuk dus om een beetje de sfeer te lezen en te proeven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *