Ga op pad met onze City Walks!

De enige echte Florentijnse biefstuk

Het bekendste gerecht uit de keuken van Florence is de bistecca alla fiorentina, biefstuk waar je u tegen zegt! Het is met afstand de enige echte biefstuk die je in Florence en omgeving kunt bestellen. Schrik dan ook niet van de portie: een bistecca kan namelijk gemakkelijk meer dan 600 gram wegen! Je bestelt (en betaalt) dan ook meestal per 100 gram.

bistecca-fiorentina

De bistecca alla fiorentina wordt gemaakt van Chianina-runderen, parelwitte rasrunderen die beroemd zijn om de rijke, volle smaak en het vetarme, hormoonvrije vlees. De strenge, traditionele fokmethode en de zorg en de toewijding van de boeren die de Chianina-runderen houden, zorgen voor kwalitatief zeer goed vlees – dat daarmee tot het duurste en meest exclusieve van Italië behoort.

Vier keer bistecca in en om Florence
Voor wie een bistecca wil eten in of net buiten Florence, tippen we vier goede adressen:

All’Antico Ristoro di Cambi, Florence
Dit restaurant, dat in de wijk San Frediano ligt, aan de overkant van de Arno, is volgens veel Florentijnen het beste adres voor het proeven van bistecca alla fiorentina – die hier onovertroffen is.
Via San Onofrio 1r, Florence

Trattoria Mario, Florence
De rij Florentijnen en toeristen die hier elke middag voor de deur staat (Mario doet namelijk alleen maar aan pranzo, lunch) zegt genoeg. En hoewel niet iedereen voor de bistecca alla fiorentina komt, gaan er in een week toch heel wat kilo’s Chianina-vlees doorheen!
Via Rosina 2r, Florence

La Casa del Prosciutto, Fiesole
Hoewel de naam van deze trattoria hoog boven Florence wellicht anders doet vermoeden, is de bistecca alla fiorentina hier een van de beste uit de wijde omgeving. Tel hier de geweldige ontvangst bij op – plus de tafeltjes op de veranda buiten als de zon schijnt – en je biefstuk kan niet dik genoeg zijn.
Via Bosconi 58, Fiesole

Antica Macelleria Cecchini, Panzano
Bij slager Dario Cecchini worden de hele dag door de dikste biefstukken aan het mes geregen, om verkocht te worden of om ter plekke bereid en verorberd te worden. Volgens Dario zelf eet je hier de lekkerste bistecca van heel Toscane – zijn slagerij is in elk geval het meest bijzondere toneel en hij de meest aanwezige spreekstalmeester in het biefstukcircus.
Via XX Luglio 11, Panzano in Chianti 

2x per week Italiaanse inspiratie

Meld je aan voor de Ciao tutti nieuwsbrief - en ontvang de digitale editie van onze City Walk Klassiek Rome als cadeautje:

Ontdek onze droomplekken in Italië!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *