Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Sprezzatura – een papieren delicatessenzaak voor fijnproevers

Sprezzatura, een van die schitterende Italiaanse woorden die helaas bijna onvertaalbaar zijn. Het werd volgens de Vlaamse schrijfster Carine Cuypers voor het eerst gebruikt in 1528, door de humanist Baldassare Castiglione in zijn boek Il Libro del Cortegiano (‘Het Boek van de Hoveling’):

‘Als algemene regel geldt voor de hoveling dat hij in de eerste plaats de zeer steile en gevaarlijke klip van de gekunsteldheid moet omzeilen en in alles een zekere achteloosheid, of om een nieuw woord te gebruiken, een zekere sprezzatura aan de dag moet leggen, waarmee hij verbergt hoe knap hij is en de indruk wekt dat niets wat hij doet of zegt hem moeite kost.’

De term duidt op een verfijnde levenskunst volgens de juiste mix van natuurlijkheid, flegma en nonchalance. Leven op een natuurlijke, ongedwongen wijze, dat is sprezzatura iets waar Italianen meesters in zijn. Deze kunst heeft Carine Cuypers goed van hen afgekeken, want haar nieuwe boek – Sprezzatura genaamd – ziet eruit als een moeiteloos gecomponeerd schetsboek.

SPREZZATURA_cover1

Als je de schitterend vormgegeven kaft ziet, weet je meteen dat je een kostbaar kleinood in handen hebt. Je bent meteen in een van die papierwinkeltjes in Florence, met de geur van papier in je neus. Carine koos dan ook niet voor gewoon papier, maar voor de prachtige papieren vellen van de Italiaanse papierfabriek Fedrigoni. Voor de cover viel de keuze op Tintoretto Ceylon (in de kleur paprika). Een papiersoort die zijn naam (Tintoretto is een van de grootste Venetiaanse schilders) eer aan doet!

Op de achterkant staat de uitgeverij genoemd, CaraCarina, ‘een papieren delicatessenzaak voor fijnproevers’. Dat is precies de goede omschrijving voor wat je te wachten staat als je het boek openslaat: een keur aan schitterende schetsen en notities met Florence in de hoofdrol:

sprezzatura1

Een feest van herkenning, met natuurlijk Dante, David en de Duomo. Schetsen, oude ansichtkaarten, toegangskaartjes, bonnetjes en aantekeningen in Carines sierlijke handschrift wisselen elkaar af in een unieke reis door de stad.

We genieten van elke pagina en snuiven alle stukjes Florence op alsof we er weer even zijn. Als we Carine met haar nieuwe uitgave complimenteren, vertelt ze: ‘Ze zijn allemaal gemaakt uit pure passie. Nooit met de bedoeling om er een boek van te maken, maar een manier om beter te kijken én als reservoir voor bijzondere indrukken.’ Tot er een idee voor een bijzonder boek ontstond. Maar toen kwam het moeilijkste: de selectie maken uit een paar honderd tekeningen.

sprezzatura2

Carine is hier meer dan goed in geslaagd. Zelfs voor een Florence-kenner als Saskia valt er nog veel te ontdekken, vooral door de fijne combinatie van feestjes voor het oog. De Via del Bacio bijvoorbeeld, nooit gezien in Florence, maar daar gaan we volgende keer zeker naar zoeken!

Sprezzatura-gesigneerd

Kortom, een aanrader voor elke Italofiel. Met de feestdagen in het vooruitzicht een mooi geschenk voor iedereen die Florence een warm hart toedraagt. En vooralsnog in Nederland alleen te bestellen via Carine Cuypers zelf (Belgische boekhandels hebben het waarschijnlijk wel op de plank staan), dus ook nog lekker exclusief!

SPREZZATURA_cover1

Sprezzatura | Carine Cuypers | ISBN 9789491483028 | € 24,95

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

2 reacties

  1. Ciao Saskia,
    Ik zou graag het boek Sprezzatura bestellen, maar als ik op de link naar de website caracrina klik, krijg ik een lege roze pagina te zien, meer niet…

  2. Ciao Claudia,
    als het goed is kun je op http://www.caracarina.be/ naast een roze pagina een dame te zien met rechts daarvan drie buttons, waaronder publicaties. Mocht dat niet lukken (hier doet ie het gewoon), laat het weten, dan stuur ik je Carines mailadres!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *