Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Ontdek het oosten van de regio Lombardije

In de buurt van de Autostrada della Serenissima, bij toeristen beter bekend als de A4, ligt een aantal van de mooiste steden van Italië, van Milaan tot Venetië. Evert de Rooij, auteur van een mooie reeks reisgidsen, laat in zijn nieuwste boek over het oosten van Lombardije een paar van die parels de revue passeren: Bergamo, Brescia, Cremona en Mantua.

Lombardije is de op drie na grootste regio van Italië. In het noorden grenst de regio aan de Alpen, in het zuiden aan de rivier de Po. Omdat Lombardije tegen het centrum van Europa aanschurkt, kent het gebied een turbulente geschiedenis, die je terug kunt zien in zowel de landschappen als de steden.

Lombardije is de economische motor van Italië, maar tegelijkertijd ook een regio vol bijzondere cultuur en natuur. Omdat het te uitgestrekt en te veelzijdig is om in één boek samen te vatten, heeft Evert de Rooij Lombardije in twee stukken ‘geknipt’: oost en west.

In dit eerste deel komt het oosten van Lombardije aan bod, met in de hoofdrollen Mantua, Brescia, Cremona (met het kleinere zusje Crema) en Bergamo. Compacte en gezellige steden, die met hun door portici omgrensde pleinen meteen de sfeer van de renaissance oproepen.

In het zuidoosten ligt Mantua, of Mantova zoals de Italianen zelf zeggen, met het Palazzo Ducale en het Palazzo Tè, het lustoord van de hertogen van Mantua. Een half uur van het Gardameer ligt Brescia, met mooi bewaard gebleven overblijfselen uit de Romeinse tijd en hoogtepunt van renaissancistische bouwkunst, zoals de Venetiaanse Loggia.

Ten zuiden van Brescia schittert Cremona, de geboortestad van de vioolbouwer Antonio Stradivari, met vlakbij het romantische stadje Crema. In Bergamo kun je in de hooggelegen Città Alta verdwalen in donkere steegjes, maar kom je altijd weer uit op de majestueuze Piazza Vecchia, met de Santa Maria Maggiore en het Palazzo della Ragione, het oudste stadhuis van Noord-Italië.

Het zijn stuk voor stuk heerlijke steden voor een weekendje weg of voor een dagtrip tijdens je vakantie aan het Lago d’Iseo of het Gardameer.

Bergamo
Bergamo bestaat uit een hoog en een lager gelegen deel. Het hoge gedeelte, de Città Alta, werd in de zestiende eeuw door de Venetianen ommuurd. Bij het Piazza Vecchia en het aangrenzende Piazza Duomo vind je bezienswaardigheden als de Santa Maria Maggiore, de Cappella Colleoni, de Duomo en het Palazzo della Ragione.

Het laaggelegen deel, de Città Bassa, is iets minder interessant maar toch zijn Piazza Matteotti, Piazza Vittorio Veneto en Viale Vittorio Emanuele III, vanwaar je een schitterend uitzicht hebt op de bovenstad, een bezoekje waard. Bovendien ligt aan het Piazza Carrara het mooiste museum van de stad, de Accademia Carrara.

Brescia
Brescia is een gezellige stad, waar je gerust een paar dagen stuk kunt slaan. Vlak bij het Piazza della Loggia vind je het Museo Santa Giulia. Dit voormalige Benedictijner klooster staat met de San Salvatore en de archeologische vindplaats van het Capitolium op het Piazza del Foro op de Werelderfgoedlijst van Unesco.

Het complex werd gebouwd op de ruïnes van het Romeinse Brixia en het museum toont op een oppervlakte van liefs veertienduizend vierkante meter de geschiedenis en de kunst van Brescia, van de prehistorie tot vandaag.

Vlak bij het museum vind je het oergezellige Piazzetta Tito Speri, dat met zijn terrassen uitnodigt tot een moment van dolce far niente. Voor een ijsje ga je naar de Gelateria van Martha Bedont.

Cremona
Cremona is de meest muzikale stad van Lombardije. Het is wereldberoemd vanwege zijn fameuze vioolbouwers Amati, Stradivari en Guarneri. Stradivari woonde en werkte tot 1680 in een eenvoudig huis in de Corso Garibaldi 57. Ervoor staat een beeld van de vioolbouwer op een bankje, die peinzend naar een van zijn net gefabriceerde violen kijkt.

Uiteraard is Cremona, waar nog altijd zo’n honderd ateliers gevestigd zijn, trots op zijn vioolbouwers. Op het Piazza Marconi bevindt zich het Museo del Violino, dat je niet mag missen. Omdat ook componist Claudio Monteverdi hier in 1567 werd geboren, is er een bruisend muziekleven, vol festivals en concerten. Buiten deze optredens ademt de stad een weldadig rustige sfeer, met het Piazza del Comune als gezellig epicentrum.

Mantua
De Italiaanse renaissance dankt veel aan enkele machtige en steenrijke families, die als sponsors van de kunst een onuitwisbare erfenis hebben achtergelaten. De hertogelijke Gonzaga’s hadden hun machtsbasis in Mantua, een prachtige historische stad ten zuiden van het Gardameer.

Het Piazza Sordello was het politieke, religieuze en culturele epicentrum van de stad. De Duomo, het Castello en het Palazzo Ducale getuigen daar nog altijd van. Het mooist is de Camera degli Sposi, de buitenste torenkamer met uitzicht op het Lago di Mezzo. Deze kamer werd tussen 1465 en 1474 door de beroemde Mantegna beschilderd met een reeks illusionistische fresco’s, de eerste trompe-l’oeils van de renaissance. Adembenemend mooi!

Het platteland van Lombardije
In het boek staan ook enkele rondritten in het achterland van de vier steden. Een daarvan voert langs Crespi d’Adda, ten zuiden van Bergamo, dat tijdens de industriële revolutie een economische groeimotor in het nieuwe koninkrijk Italië was.

Er stond een geavanceerde katoenfabriek, in 1878 gebouwd door Cristoforo Crespi, een sociaal geëngageerde ondernemer, die er een heel dorp met state of the art arbeiderswoningen bij liet bouwen.

Het complex prijkt sinds 1995 op de Werelderfgoedlijst van Unesco. Het dorp heeft een rationeel grondplan en de fabrieksgebouwen zijn in Liberty stijl gebouwd.

foto’s: Evert de Rooij

Er vlakbij bevindt zich het Minitalia Leolandia Park – een combinatie van Madurodam, kinderboerderij en attractiepark – met populaire trekkers als Peppa Pig en Thomas de Trein.

Lombardije Oost | Evert de Rooij | ISBN 9789492920669 | € 22,50 | Uitgeverij Edicola | bestel Lombardije Oost via deze link bij bol.com

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *