Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Camera degli Sposi – Mantegna’s engeltjes in het Palazzo Ducale in Mantova

Een van de meest romantische plekken in Italië is te vinden in Mantova, in het schitterende Palazzo Ducale, dat met al zijn aangeschakelde gebouwen, binnenplaatsen, tuinen, kapellen en zelfs een kerk meer weg heeft van een kleine stad dan van een paleis. Veel ruimten zijn overdadig versierd, maar geen enkele kamer kan zich meten met de Camera degli Sposi, de Kamer van het Bruidspaar.

De kamer heette overigens eerst Camera Picta (Beschilderde Kamer), wat een logische naam is als je de rijkdom aan fresco’s in deze kamer ziet. Ze zijn stuk voor stuk gemaakt door Andrea Mantegna, die er maar liefst elf jaar (van 1465 tot 1474) aan werkte.

Mantegna heeft hier een waar monnikenwerk geleverd. Want hoewel het lijkt alsof er veel van marmer is, is het meeste allemaal geschilderd. Ook de marmeren zuilen, de gordijnen, de balustrade en de oculus. Een enorme klus, want Mantegna was een ware perfectionist – alles moest kloppen, tot in het kleinste detail. Dat wij nog steeds op het verkeerde been worden gezet, zou hem vast een groot plezier doen! Een klein kijkje in deze schitterende kamer:

Camera degli Sposi 1

Camera degli Sposi 2

Camera degli Sposi 3

Camera degli Sposi 4

Camera degli Sposi 5

Camera degli Sposi 6

Een van de mooiste scènes is het plafond met de oculus, die een stukje van Mantegna’s geschilderde hemel onthult en die wordt bevolkt door een aantal putti en engeltjes, een pauw en een paar nieuwsgierige kijkers. Het is een van de eerste keren dat er in de renaissance een trompe-l’oeil werd geschilderd – met groot succes, gezien het feit dat wij er nog altijd sprakeloos van worden.

Camera degli Sposi - plafond

Camera degli Sposi - oculus

Camera degli Sposi - oculus detail

De fresco’s vertellen schitterende verhalen en er zijn tal van bijzondere, leuke, unieke details te zien. Eentje willen we nog graag met jullie delen, en wel de weergave van Rome die op de achtergrond van L’incontro (de ontmoeting) te zien is. Of weergave van Rome, het is meer een ideale weergave van de Eeuwige Stad, als symbool voor de sterke band tussen Mantova en Rome. We zien onder andere het Colosseum, de Piramide van Cestius en een enorm standbeeld van Hercules.

Camera degli Sposi - Rome

Zelf een kijkje nemen? Op de website van het Palazzo Ducale in Mantova vind je alle informatie over openingstijden, toegangskaartjes en meer.

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *