Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Het zuiden van Le Marche: een goed bewaard geheim

Le-Marche-Fermo-uitzicht-Cattedrale

Begin 2014 verscheen onder de titel Le Marche, ongekend mooi bij Uitgeverij Edicola een boek van Evert de Rooij over de twee noordelijke provincies van Le Marche. Onlangs kwam het tweede deel uit, waarin de drie zuidelijke provincies Macerata, Fermo en Ascoli Piceno onder de loep worden genomen. Beide boeken zijn een eerbetoon aan Le Marche, een van de mooiste en tegelijk ook een van de minst bekende regio’s van Italië.

Het-zuiden-van-Le-Marche-Evert-de-Rooij

Het nieuwe boek heet Het zuiden van Le Marche, een goed bewaard geheim. In dit tweede deel komen onder meer de stranden van Porto Recanati tot San Benedetto del Tronto aan bod, maar ook de kerken en pleinen van Ascoli Piceno, Ripatransone, Macerata, Offida en Fermo, de pittoreske straatjes van Treia, Caldarola en San Ginesio, en last but not least de bergen van de Monti Sibillini. Inderdaad, Le Marche is een goed bewaard geheim dat nu maar eens ontsluierd moet worden. Hier volgen alvast vijf tips:

1. Caldarola & Simone de Magistris
Caldarola dankt zijn weelde aan Giovanni Evangelista Pallotta, wiens wieg hier in 1548 stond. Nadat hij door Paus Sixtus V tot kardinaal was benoemd, schonk hij het stadje zijn geometrische stadsplan. Aan het Piazza Vittorio Emanuele II vind je de belangrijkste gebouwen, zoals Palazzo Pallotta, het vroegere paleis van de kardinaal, dat nu in gebruik is als gemeentehuis en museum. Hier hangen werken van Simone de Magistris, een andere beroemde zoon van de stad, die samen met zijn vader en zijn twee zonen de Scuola di pittura caldarolese vormde.

Le-Marche-Caldarola-Santuario-Madonna-del-Monte

2. San Ginesio: balkon van de Sibillini
Op een hoogte van 680 meter ligt San Ginesio, dat zijn naam ontleent aan een Romeinse martelaar. De bijnaam van het dorp luidt ‘Balkon van de Sibillini’. Het pronkjuweel van deze antieke borgo is een van origine romaanse kerk met een Duits aandoende laatgotische façade, uniek voor deze streek. In de kerk bevinden zich kapelletjes met schilderingen van Simone de Magistris, Federico Zuccari en Pomarancio. Voor wie van fraai aangeklede middeleeuwse feesten houdt is er medio augustus Mediavalia (dat een week duurt) en op Ferragosto de Palio.

San Ginesio

3. Macerata: levendige stad bij de zee
Macerata is een elegante stad, vol palazzi en barokke kerken, op zo’n twintig kilometer van de zee. In het nabij gelegen Villa Potenza zijn nog ruïnes te vinden van de Romeinse stad Helvia Ricina. De overlevenden bouwden in een mum van tijd een nieuwe woonplaats en waarschijnlijk komt daar de naam vandaan, Macerata, afgeleid van het Latijnse maceriae, metselaars. Omdat het een universiteitsstad is, met het schitterende theater Il Sferisterio, ademt Macerata een levendige sfeer. Op het Piazza della Libertà, het epicentrum van het culturele en politieke leven, vind je de oudste en mooiste gebouwen.

Macerata

4. Abbazia di Chiaravalle di Fiastra
De Abbazia di Chiaravalle di Fiastra ligt in een groene oase waar je heerlijk kunt vertoeven op warme dagen. De abdij werd in 1142 gesticht door cisterciënzer monniken en een abt uit Chiaravalle, vlak bij Milaan. Het was drie eeuwen lang een belangrijk religieus centrum waar op het hoogtepunt meer dan tweehonderd monniken woonden. Nadat het was verwoest door de Signore van Perugia, werd de abdij door Jezuïeten weer opgebouwd. In 1773 kocht een adellijke familie uit Camerino het complex op en bouwde het om tot het Palazzo Giustiniani Bandini. Sinds 1985 wonen en werken er echter weer monniken in de prachtig gerenoveerde abdij.

Le-Marche-Abbazia-di-Fiastra

5. Ripatransone: parel van Ascoli Piceno
Ripatransone is na Ascoli Piceno de belangrijkste stad in de meest zuidelijke provincie van Le Marche. De hoofdstraat loopt over een lengte van een kilometer diagonaal door het centro storico. Deze Corso Vittorio Emanuele II biedt naast een cursus kunstgeschiedenis in de praktijk tal van fraaie vergezichten. Vanaf de Colle San Nicolò zie je aan de ene kant de Adriatische Zee en aan de andere kant de Sibillijnse bergen. Op Piazza Condivi, het hart van de stad, staat de kathedraal. Ertegenover kun je op het terras van Bar Pasticceria Centrale heerlijk op je gemak een stief kwartiertje doorbrengen.

Ripatransone

Het zuiden van Le Marche, een goed bewaard geheim is net als het eerste boek over Le Marche uitbundig geïllustreerd met foto’s van Matthijs de Rooij. Naast de belangrijkste bezienswaardigheden is er ook aandacht voor gastronomische tips en B&B’s die door Nederlanders worden gerund.

Het-zuiden-van-Le-Marche-Evert-de-Rooij

Het zuiden van Le Marche, een goed bewaard geheim | Evert de Rooij | ISBN 9789491172571 | € 19,95 | uitgeverij Edicola | bestel Het zuiden van Le Marche, een goed bewaard geheim via deze link bij bol.com

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *