Home » Boeken: Lezen over Italië » Emigreren & ondernemen – 100x check voor vertrek
Ga op pad met de Ciao tutti City Walks!

Emigreren & ondernemen – 100x check voor vertrek

Net als ik dromen jullie vast wel eens van een eigen bedrijf in Italië, zeker als je ’s zomers langs idyllische boerderijtjes rijdt en de lekkerste spaghetti eet, zomaar in een onbekend restaurantje in een dorpje dat uit niet meer dan tien huizen en een kerk bestaat. Maar ja, dan ga je weer terug naar huis en word je voor je het weet weer opgeslokt door je baan en andere dagelijkse besognes. Maar dan lees (of schijf) je zo’n artikel als gisteren, over de Italiaanse taalworkshop van Jacqueline, en dan gaat het toch weer kriebelen… Hoe maak je die droom om naar Italië te verhuizen en daar je eigen boterham te verdienen nu echt waar?

Ineke van Staaveren zette het helder op een rijtje. Ondernemen in het buitenland doe je immers niet zomaar; een andere cultuur, taal en regels maken het niet eenvoudiger. Een goede voorbereiding vergroot de kans op succes. Ineke vertelt waar je allemaal aan moet denken als je gaat emigreren en ondernemen. Ze geeft overzichtelijke checks voor een gedegen voorbereiding op het ondernemerschap in het buitenland.

Uiteraard bevat het boek ook verhalen van mensen die de sprong waagden. Wat kwamen ze tegen? Wat zijn hun ervaringen?

Anneke vertelt over haar ervaringen in Umbrië:

‘In maart 2006 arriveerde Anneke Bruijn met haar kat Baloo in Umbrië, waar ze vol verwachting begon aan haar nieuwe leven. Ruim een jaar eerder stond haar baan als manager databases bij een grote uitgeverij op de tocht: tijd voor Anneke om haar leven eens onder de loep te nemen. Wat zijn mijn wensen, vroeg ze zich af; bij de pakken neerzitten lag niet in haar aard. Haar twee kinderen waren het huis uit, ze was sinds zes jaar alleen, er lag dus een wereld voor haar open.

Na een grondige afweging koos ze voor een leven in Italië, vanwege de rijke historie, het prachtige landschap en de heerlijke keuken. Om in haar onderhoud te voorzien besloot ze een bed and breakfast te beginnen, klein genoeg om het alleen te runnen en groot genoeg om ervan te kunnen leven. Het zorgen voor mensen en het eigen baas zijn vormden voor haar de ideale combinatie. ‘Nee, verliefd ben ik niet geweest op het emigratieplan, daar ben ik te nuchter voor. Je moet stap voor stap je keuzes maken, de zaken goed afwegen en beslissingen nemen,’ legt Anneke zakelijk uit.

Ze is een kordate vrouw met een stevig postuur en ze straalt energie uit. ‘Mijn dochter vond het fantastisch, maar mijn zoon was aanvankelijk ontsteld over mijn emigratieplannen; hij moest even wennen aan het idee,’ vertelt ze. ‘Ik wilde later niet het gevoel hebben dat ik een kans gemist had in mijn leven. En of ik nu alleen in Hoofddorp woon of alleen in Italië maakt mij niet uit.’

Terwijl haar huis te koop stond, volgde Anneke in Toscane een intensieve taalcursus en na zes weken had ze het Italiaans aardig onder de knie. Aansluitend bekeek ze met een makelaar een aantal huizen. Nadat haar huis in Nederland verkocht was, besloot ze de kant-en-klare Bed & Breakfast Villa 4 Stagioni met 6000 m2 grond, even buiten het bergdorp Bettona, te kopen. ‘Een geschikte locatie, hoog in de bergen met een schitterend uitzicht over een vallei met in de verte de stad Perugia. Midden in de natuur met een weidsheid waar je stil van wordt. Het voelde meteen goed.’

De locatie bestond uit een huis met een woongedeelte, twee gastenkamers, een grote keuken en een kleine restaurantruimte. Iets lager op de berg bevonden zich vier houten appartementen in chaletstijl en terrassen met uitzicht op de mooie vallei. Er was een zwembad, met sauna en whirlpool. ‘Als je niets hoeft te verbouwen, kun je meteen omzet gaan maken,’ verklaart Anneke.

[…]

Vanaf het begin kookte ze voor de gasten, meestal om de dag. Tijdens het diner, waarbij iedereen gezellig aan één grote tafel bij elkaar zat, ontstond het idee om kookworkshops te organiseren met de gasten. En beneden bij de appartementen liet Anneke een buitenkeuken bouwen met een grote barbecue, zo konden de gasten ook hun eigen eten bereiden.

‘Elke ochtend verzorg ik het ontbijt voor de gasten, zelf gebakken brood en verse eitjes. Broodbakken doe ik dagelijks,’ zegt Anneke. ‘Ik bedenk verschillende broodsoorten en –vormen. Ik houd ervan om voor gasten te zorgen, dat geeft mij veel voldoening.’ Aan het ontbijt informeert ze de gasten over leuke trips, geeft folders mee en laat hen op de kaart van Umbrië zien waar de interessante winkeltjes en mooie kerkjes zijn.’

Wil je meer lezen over emigreren naar en ondernemen in het buitenland, bestel dan Emigreren & ondernemen – 100 x check voor vertrek (Ineke van Staaveren | ISBN 9789049104467 | € 14,99 | uitgeverij Het Spectrum).

2x per week Italiaanse inspiratie

Meld je aan voor de Ciao tutti nieuwsbrief - en ontvang de digitale editie van onze City Walk Klassiek Rome als cadeautje:

Ontdek de mooiste vakantieadressen in Italië

2 reacties

  1. Superleuk boek!!!! Doet dromen dromen dromen…dank je voor alle informatie

  2. Hoi mensen,
    Wat superleuk dat Anneke in jullie boek staat. Zij is voor mij een enorme inspiratie en hulpbron om mijn plannen naar de Bourgogne te vertrekken gestalte te geven..
    Gaby

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *