Naar hoofdinhoud Naar navigatie

Je zocht naar: "Sicilië"

Friuli-Venezia Giulia

Aquileia – ‘het tweede Rome’ en een van de best bewaarde voorbeelden van een Romeinse stad

Sinds 1998 staat Aquileia als archeologisch gebied op de Werelderfgoedlijst van Unesco. Het is een van de best bewaarde voorbeelden van een Romeinse stad, met schitterende overblijfselen die je ruim tweeduizend jaar terug in de tijd brengen. Aquileia werd niet voor niets ‘het tweede Rome’ genoemd. Niet alleen was het een belangrijke poort naar het oosten, de stad diende ook als militaire vestiging. Onder anderen Marcus Aurelius verbleef er lange tijd, hetgeen zorgde voor een grote welvaart voor Aquileia. Opgravingen hebben blootgelegd hoe rijk deze Romeinse stad was. Wie de resten van het Romeinse forum, een basilica, een mausoleum mozaïekvloeren en funderingen van huizen bewondert, ziet de pracht en praal van de vroegere stad bijna voor zich. Ook het havengebied is grotendeels opgegraven en langs de Via Sacra (Heilige Weg) werden talloze beelden gevonden. De basilica van Aquileia De basiliek is opgericht door aartsbisschop Maxentius in de negende eeuw en werd vlak na het jaar...
Italiaanse taal

Ventotene, l’isola delle Sirene (artikel in het Italiaans)

Dora Gatti, van oorsprong Romeinse maar sinds enige jaren woonachtig in Amsterdam, schrijft regelmatig een blog in het Italiaans. Dit keer neemt ze ons mee naar Ventotene, een eiland voor de kust van Rome, waar ze haar zomervakantie doorbrengt: ‘Ogni anno, da diversi anni ormai, mia figlia ed io passiamo le vacanze sull’isola di Ventotene. È una delle più piccole isole del Mar Tirreno, conosciuta e frequentata soprattutto dagli amanti delle immersioni e da ‘turisti della domenica’. Posta sulla rotta tra Ponza e Ischia, facilmente raggiungibile dalla costa del Lazio, Ventotene è uno scoglio allungato, antico vulcano lungo appena due chilometri, circondato da un mare azzurro intenso. È un’isola vera e solitaria, abitata da poco più da 700 abitanti. Gli inverni sono miti, battuti dal vento e dal silenzio. Le estati assolate, con il mare che domina e determina la vita degli abitanti e dei pochi turisti. La piccola Ventotene ha una lunga storia, fatta di conquiste e di...
Trentino-Alto Adige

Wine Skisafari: een wijnproeverij op tweeduizend meter hoogte in Zuid-Tirol

Van het zonnige Sicilië reizen we komende dagen naar het hoge noorden, waar Ciao tutti’s Elena eind maart nog genoot van winterse taferelen. Hoog in de Dolomieten weten ze hoe je van skiën een culinaire ervaring maakt: leg een mooie route aan, presenteer bij elke skihut een uitgebreide selectie van lokale wijnen en vergeet vooral de hapjes niet. Een paar pistes afdalen, een glas wijn drinken, weer de ski’s op, nog een wijntje… Dat klinkt menig mens als muziek in de oren, toch? De Wine Skisafari (Dé dl Vin in het Ladinisch, de derde taal van Zuid-Tirol) is een unieke manier om het gebied te ontdekken in zowel sportief als culinair opzicht. Om de ervaring compleet te maken, is er onderweg ook nog eens live muziek. Zet dat weekje wintersport in Zuid-Tirol maar alvast in je agenda, want dit moet je een keer meemaken! ‘s Ochtends om tien uur stapt Ciao tutti’s nieuwste medewerkster Elena met haar reisgenoten in de skilift naar Piz La Villa, Corvara. Elena: ‘We vliegen over...
Calabrië

Ontdek Calabrië met Enotria Travel

Het allereerste huis dat Tina Altieri verhuurde was het huis van haar eigen familie in Calabrië. Tina: ‘Ik had ons heerlijke huis aangeboden aan een paar van mijn collega’s. Ze kwamen terug en waren helemaal verliefd geworden op dit onbekende stukje in het zuiden van Italië! Bijna niemand wist toen nog – inmiddels vijftien jaar geleden – waar Calabrië precies lag – en in de toerismewereld was er niemand die Calabrië aanbood. Samen met een Calabrese collega dachten mijn man Lex en ik: waarom starten we geen bedrijf dat reizen naar Calabria aanbiedt? Lex & Tina Uit een van de oude namen van Calabrië kozen we de naam van ons nieuwe bedrijf: Enotria. Het aanbod was nog lang niet zo groot als nu: we hadden drie of vier huizen en een paar agriturismo’s. Mijn moeder deed de schoonmaak, mijn vader (die geen Engels spreekt) ontmoette de klanten bij een lokale bar en bracht ze naar hun vakantiehuis. En: iedere gast werd bij mijn ouders thuis uitgenodigd om te komen eten! Zonder...
Rome

Laat je verleiden door Testaccio – het hart van de Romeinse keuken

De Romeinse wijk Testaccio is een waar paradijs voor foodies. Deze volksbuurt, die door toeristen vaak wordt overgeslagen tijdens een bezoek aan Rome maar die door de Romeinen veel en vaak wordt bezocht, is het kloppend hart van de Romeinse keuken. Dankzij de grote markt, de vele restaurantjes en delicatessenzaken en de lange culinaire geschiedenis is Testaccio the place to be als je écht van Rome wil proeven! Saskia en Willemijn hebben Testaccio tijdens eerdere bezoeken al redelijk goed leren kennen, zeker in culinair opzicht. Ter ere van Ciao tutti’s vijfde verjaardag maakten ook Hans en Sophie, met vriendin Petra en vriend Marco, kennis met het tongstrelende Testaccio. Tijdens een ruim vier uur durende food tour van Eating Italy werden we tijdens negen verschillende stops getrakteerd op twaalf proeverijen. Vandaag nemen we jullie mee naar al deze lekkere adresjes! We ontmoetten onze gids, Sebastiana, op het Piazza Testaccio, die sinds kort wordt bekroond door de Fontana delle...
Italiaanse taal

A Carnevale, ogni scherzo vale (artikel in het Italiaans)

Dora Gatti, van oorsprong Romeinse maar sinds enige jaren woonachtig in Amsterdam, schrijft regelmatig een blog in het Italiaans. Deze keer over het Italiaanse carnaval: Carnevale è il periodo dell’anno che precede la Quaresima, i quaranta giorni prima della Pasqua. È un momento di grandi feste, in cui si sconvolgono le regole sociali e si scambiano i ruoli, nascondendo la vera identità dietro le maschere. Carnevale è anche la festa dei bambini, che indossano i costumi e le maschere, lanciano coriandoli e stelle filanti, corrono per strada e fanno scherzi a tutti, perché è Carnevale – e ‘a Carnevale, ogni scherzo vale!’ Alcune manifestazioni del Carnevale sono legate a tradizioni locali e regionali, ma altre sono conosciute in tutta Italia. Primo fra tutti è il Carnevale di Venezia conosciuto in tutto il mondo, già dal ‘700. Caratteristiche di questa manifestazione sono certamente le magnifiche maschere, totalmente anonime, che nascondono l’identità e annullano le...
Recepten

Zeppole di San Giuseppe – Italiaanse soesjes voor Vaderdag

Op 19 maart wordt in Italië het feest van San Giuseppe (Sint-Jozef) gevierd. Als beschermheilige van families, armen en verwaarloosden is San Giuseppe een van de meest geliefde heiligen in Italië. In de meeste Italiaanse families vind je dan ook minstens één jongen of man die de naam Giuseppe draagt of een variant die daarvan is afgeleid, zoals Peppino, Pino of Beppe. De naamdag van San Giuseppe wordt overal in Italië uitgebreid gevierd. In Bologna zijn de bakkers al voor dag en dauw opgestaan om ravioli di San Giuseppe te maken: zoete, gefrituurde gebakjes die zijn gevuld met jam of met amandelspijs. Op Sicilië worden sfingi di San Giuseppe bereid: schelpen van bladerdeeg met een vulling van ricotta en sinaasappel- of citroenschilletjes. In andere delen van Italië worden vandaag de traditionele zeppole di San Giuseppe (soesjes van Sint-Jozef) verorberd. Vaderdag in Italië Met onderstaand recept kun je al je familieleden op een bijzondere lekkernij trakteren. Houd wel een...
Recepten

Spaghetti alla nerano naar recept van Paola Damiani

In Recepten, verhalen en gedichten in de spiegel van mijn geheugen tekent Paola Damiani de lekkerste recepten op die haar herinneren aan haar thuisland Italië. Culinaire herinneringen Paola: ‘Het terugvinden van tradities gaat vaak ook via eten. Mijn verhaal wordt gekenmerkt door smaken, geuren, dialogen en verhalen die mijn kinderkeuken wist te verzamelen en aan mij door te geven. Het was precies die plek en degenen die er woonden die de inspiratie vormden voor dit boek. De recepten waren een perfecte manier om over mijn land en onze culinaire tradities te vertellen. Wie zoals ik emigreert, voelt zich nog sterker verbonden met zijn roots en herbeleeft via bekende smaken die momenten van verbondenheid met familie en vrienden, die soms ver weg lijken maar uiteindelijk meteen weer tot leven komen als er een specifiek gerecht op tafel komt.’ Voor nonna Iole en nonna Nina Paola draagt het boek op aan haar beide grootmoeders, nonna Iole en nonna Nina. ‘Ik had het geluk om op te...
Piemonte

Een panoramische autoroute door de Monferrato-heuvels

In de zomer van 2014 ging een lang gekoesterde droom van duizenden Piemontesi in vervulling: eindelijk werd het adembenemende heuvellandschap van de Langhe, Roero én de Monferrato – het gebied dat goed is voor een paar van de beste wijnen ter wereld – opgenomen op de werelderfgoedlijst van Unesco. Dat die plek meer dan verdiend is, ontdekten wij tijdens onze blog tour door de Monferrato-heuvels. Onze blog tour voert ons door het hart van het door Unesco als erfgoed aangewezen gebied in de provincie Alessandria, en is goed te volgen wanneer je in Piemonte vakantie bent en een auto tot je beschikking hebt. We maakten een prachtige panoramische route met leuke tussenstops, die van Altavilla Monferrato naar Moleto, Cella Monte en uiteindelijk naar Casale Monferrato gaat. Andiamo! Tussenstop 1: het Museo della Grappa Zorg dat je hebt ontbeten als je een bezoek brengt aan het Museo della Grappa van de familie Mazzetti in Altavilla Monferrato, want alleen van de geur die er in de...
Campanië

Proef van de tradities van de ongerepte Cilento bij L’Orto di Torraca

Hans en Marga Pilon wonen een deel van het jaar in de Cilento, de nog vrij ongerepte streek ten zuiden van de Amalfikust. Op Ciao tutti delen ze regelmatig hun favoriete plekjes in de Cilento. In dit artikel nemen ze je mee naar een prachtige plek onder de olijfbomen, met uitzicht op de Golf van Policastro. Hier, in het uiterste zuiden van de Cilento, op de grens met de regio Basilicata, staat de tafel gedekt voor een heerlijke lunch bij L’Orto di Torraca, een biologisch landbouwbedrijf. Aan tafel bij L’Orto di Torraca Hans en Marga: ‘Rosa staat ons al op te wachten bij de ingang van L’Orto di Torraca en loopt met ons langs de wijngaard en de moestuin naar de olijfboomgaard, waar we mogen aanschuiven voor een traditionele Cilentaanse pranzo, lunch. Niet alleen de plek is bijzonder, dat geldt ook voor de gerechten, die allemaal bereid worden met de oogst uit de biologische tuin, volgens oude familietradities. Rosa en haar zus Italia vertellen ons enthousiast over de...
Rome

Supplizio – supplì, kroketjes en ander Romeins street food

Op onze eerste dag in Rome willen we altijd te veel. Te veel oude bekenden groeten, van het Pantheon tot het Chiostro van Bramante, van Piazza Navona tot Bernini’s olifantje. Op zo’n eerste dag lunchen we dan ook altijd even snel – pas later nemen we de tijd voor een rustiger ritme en een uitgebreide lunch. Gelukkig kan snel lunchen in Rome ook meer dan bijzonder zijn. Zo wandelden we gisteren binnen bij Supplizio, aan de Via dei Banchi Vecchi, tussen het Campo de’ Fiori en de Tiber. Dit adresje, dat in april 2014 de deuren opende, serveert typisch Romeins street food. Hoofdrolspelers op de kaart, die is opgetekend op de grote spiegel aan de muur, zijn de supplì. Als je deze Romeinse specialiteit bestelt, krijg je een heerlijk balletje (of beter gezegd bal) gefrituurde risotto. Bij Supplizio vullen ze de supplì echter niet met zomaar een restje risotto, maar met speciaal bereide risotto volgens uniek recept. In de supplì rosso, de originele variant, gaat risotto met echte...
Recepten

Mangiamo! – laat je verleiden tot een verrukkelijke reis door Italië

In Mangiamo! deelt de van oorsprong Venetiaanse culinair journaliste Sarah Puozzo al haar favoriete plekken in en recepten uit Italië. Daardoor is Mangiamo! zowel een reisgids als een kookboek en een roman, die je meevoert naar de mooiste en lekkerste plekken in de laars. Sarah laat je kennis maken met unieke culinaire en culturele belevingen in Italië, van wijn proeven met de paters van de Karmelietenorde tot het eten van fluweelzachte tortellini. In het boek staan zesenzestig recepten uit verschillende Italiaanse regio’s. Met de bijbehorende playlist, podcast en vlogs komen die allemaal tot leven en kun je een heerlijke reis uitstippelen om zoveel mogelijk zelf te proeven! Op reis in dertien regio’s Sarah neemt je mee naar dertien van de twintig Italiaanse regio’s. De reis start natuurlijk in de regio Veneto, waar haar roots liggen. Ze schotelt je hier onder meer pasta met sardines en Vivaldi’s risi e bisi voor, maar ze deelt ook het recept voor Caffè Pedrocchi’s...