Ontdek onze unieke City Walks in Italiaanse steden

De kroon van Koninklijk Turijn – de residenties van de familie Savoia

De residenties van de Koninklijke familie Savoia (bij ons ook wel bekend onder de Franse naam Savoye) sieren sinds de zeventiende eeuw Turijn en omstreken. Sinds 1997 staan deze Koninklijke verblijven op de Werelderfgoedlijst van Unesco.

Palazzo-Reale-Turijn (1)

Het gaat in totaal om eenentwintig palazzi, castelli en buitenverblijven, die in de zeventiende en achttiende eeuw zijn gebouwd. Een aantal van de Koninklijke onderkomens vind je in het centrum van de stad, maar het grootste deel pronkt in de omgeving van Turijn. De stad wordt als het ware omringd door een groot aantal Koninklijke monumenten, die samen ook wel de corona, kroon, worden genoemd en die hun grandeur ook vandaag de dag nog graag tentoonspreiden.

Maar zoals gezegd vind je een aantal palazzi ook in het centrum van Turijn. Aan het Piazza Castello schittert bijvoorbeeld het Palazzo Reale, dat in 1646 werd gebouwd in opdracht van Christina van Frankrijk. Het paleis moest het oudere bisschoppelijke paleis vervangen. Je ziet nog altijd de originele façade, gemaakt door Carlo Morello, die een van de bekendste bewoners van het palazzo, koning Vittorio Emanuele II, vaak zal hebben aanschouwd.

Palazzo-Reale-Turijn (3)Palazzo-Reale-Turijn (4)

Binnen in het palazzo wordt je blik allereerst getrokken door de monumentale trappartij, maar wat volgt is nog veel mooier: kamers vol met prachtige fresco’s, schitterend porselein uit het Verre Oosten, kleurrijke tapijten en gobelins, goudsmeedwerk, authentieke meubels en sprekende (plafond)schilderingen.

In het Palazzo Reale huist ook de Cappella della Sacra Sindone, die het paleis verbindt met de Duomo van Turijn, waar de Lijkwade van Turijn wordt bewaard, die van 1453 tot na de Tweede Wereldoorlog in het bezit was van de Savoia-familie.

Palazzo-Reale-Turijn (2)

Aan hetzelfde plein vind je het Palazzo Madama, een barok juweeltje dat dankzij de resten van de oude Romeinse stadspoort en de twee in de façade opgenomen torens nog herinnert aan de Romeinse tijd. Het grootste deel van het palazzo is echter pas in de dertiende eeuw gebouwd, in opdracht van de markies van Monferrato.

Palazzo-Madama-Turijn (5) Palazzo-Madama-Turijn (8)

Het werd later, in opdracht van de Savoia-familie, uitgebreid door Ludovico d’Acaia, met een façade van architect Filippo Juvarra en beeldhouwer Giovanni Baratta, die ook de vazen en beelden op de balustrade vervaardigde.

Palazzo-Madama-Turijn (1)

Ooit was het Palazzo Madama overigens verbonden met het Palazzo Reale, maar deze galerij werd tijdens een volksopstand in 1799 verwoest. Binnen laat vooral Juvarra’s statige trappartij je met open mond rondkijken.

Palazzo-Madama-Turijn (2) Palazzo-Madama-Turijn (3) Palazzo-Madama-Turijn (4)Palazzo-Madama-Turijn (10) Palazzo-Madama-Turijn (11)

Het palazzo dankt zijn naam aan geen van deze heren, maar aan de Koninklijke dame Christina, Madama Reale, die er in 1637 haar intrek nam. Later volgde Maria Giovanna Baptista di Savoia haar voorbeeld. Later werd het palazzo onder meer een museum en deed het dienst als senaatsgebouw; tegenwoordig biedt het onderdak aan de collectie middeleeuwse beelden, schilderijen en keramiek van het Museo Civico d’Arte Antica.

Ontdek het prachtige Werelderfgoed in Italië!
Ontdek álle Koninklijke residenties van de Savoia-familie plus 52 andere Italiaanse vermeldingen op de Werelderfgoedlijst in onze kleurrijke Special:

Bestel Ciao tutti Special Werelderfgoed in Italië voor € 5,95

De Ciao tutti Special is een digitale uitgave. Na bestelling krijg je zowel op je scherm als in je e-mail een link om de Ciao tutti Special te downloaden in PDF-formaat. Je kunt ‘m vervolgens opslaan en op meerdere apparaten, je pc, je laptop of tablet, van alle moois in je nieuwe Special genieten.

Schrijf je (gratis) in voor de Ciao tutti nieuwsbrief

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *