Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

De kroon van Koninklijk Turijn – de residenties van de familie Savoia

De residenties van de Koninklijke familie Savoia (bij ons ook wel bekend onder de Franse naam Savoye) sieren sinds de zeventiende eeuw Turijn en omstreken. Sinds 1997 staan deze Koninklijke verblijven op de Werelderfgoedlijst van Unesco.

Palazzo-Reale-Turijn (1)

Het gaat in totaal om eenentwintig palazzi, castelli en buitenverblijven, die in de zeventiende en achttiende eeuw zijn gebouwd. Een aantal van de Koninklijke onderkomens vind je in het centrum van de stad, maar het grootste deel pronkt in de omgeving van Turijn, zoals La Reggia di Venaria.

De stad wordt als het ware omringd door een groot aantal koninklijke monumenten, die samen ook wel de corona, kroon, worden genoemd en die hun grandeur ook vandaag de dag nog graag tentoonspreiden.

Maar zoals gezegd vind je een aantal palazzi ook in het centrum van Turijn. Aan het Piazza Castello schittert bijvoorbeeld het Palazzo Reale, dat in 1646 werd gebouwd in opdracht van Christina van Frankrijk.

Het paleis moest het oudere bisschoppelijke paleis vervangen. Je ziet nog altijd de originele façade, gemaakt door Carlo Morello, die een van de bekendste bewoners van het palazzo, koning Vittorio Emanuele II, vaak zal hebben aanschouwd.

Palazzo-Reale-Turijn (3)Palazzo-Reale-Turijn (4)

Binnen in het palazzo wordt je blik allereerst getrokken door de monumentale trappartij, maar wat volgt is nog veel mooier: kamers vol met prachtige fresco’s, schitterend porselein uit het Verre Oosten, kleurrijke tapijten en gobelins, goudsmeedwerk, authentieke meubels en sprekende (plafond)schilderingen.

In het Palazzo Reale huist ook de Cappella della Sacra Sindone, die het paleis verbindt met de Duomo van Turijn, waar de Lijkwade van Turijn wordt bewaard, die van 1453 tot na de Tweede Wereldoorlog in het bezit was van de Savoia-familie.

Palazzo-Reale-Turijn (2)

Aan hetzelfde plein vind je het Palazzo Madama, een barok juweeltje dat dankzij de resten van de oude Romeinse stadspoort en de twee in de façade opgenomen torens nog herinnert aan de Romeinse tijd. Het grootste deel van het palazzo is echter pas in de dertiende eeuw gebouwd, in opdracht van de markies van Monferrato.

Palazzo-Madama-Turijn (5) Palazzo-Madama-Turijn (8)

Het werd later, in opdracht van de Savoia-familie, uitgebreid door Ludovico d’Acaia, met een façade van architect Filippo Juvarra en beeldhouwer Giovanni Baratta, die ook de vazen en beelden op de balustrade vervaardigde.

Palazzo-Madama-Turijn (1)

Ooit was het Palazzo Madama overigens verbonden met het Palazzo Reale, maar deze galerij werd tijdens een volksopstand in 1799 verwoest. Binnen laat vooral Juvarra’s statige trappartij je met open mond rondkijken.

Palazzo-Madama-Turijn (2) Palazzo-Madama-Turijn (3) Palazzo-Madama-Turijn (4)Palazzo-Madama-Turijn (10) Palazzo-Madama-Turijn (11)

Het palazzo dankt zijn naam aan geen van deze heren, maar aan de Koninklijke dame Christina, Madama Reale, die er in 1637 haar intrek nam. Later volgde Maria Giovanna Baptista di Savoia haar voorbeeld. Later werd het palazzo onder meer een museum en deed het dienst als senaatsgebouw; tegenwoordig biedt het onderdak aan de collectie middeleeuwse beelden, schilderijen en keramiek van het Museo Civico d’Arte Antica.

Digitale reisgidsen voor álle unieke Werelderfgoed-plekken in Italië

Ter ere van Ciao tutti’s Werelderfgoed Weken hebben we drie digitale reisgidsen gemaakt met alle Werelderfgoed-plekken in Italië. Vanwege de omvang (in totaal beslaan de drie Specials ruim 1100 pagina’s) hebben we de Specials onderverdeeld in Noord-Italië, Midden-Italië en Zuid-Italië.

In het noorden geniet je onder meer van de Dolomieten, een unieke spoorweg, Da Vinci’s Laatste Avondmaal, kleurrijke fresco’s in Padova, de dorpjes van de Cinque Terre en het sprookjesachtige Portovenere.

In Midden-Italië prijken onder andere de portici in Bologna, de mozaïeken in Ravenna, het landschap in de Val d’Orcia, de villa’s en de tuinen van de familie De’ Medici, Assisi, Urbino, de keizerlijke tuinen in Tivoli, Siena, San Gimignano en Longobardische pareltjes in Umbrië op de Werelderfgoedlijst.

In het zuiden geniet je tot slot van de schatten in Pompeï, Herculaneum en Oplontis, het gigantische paleis in Caserta, de adembenemend mooie Amalfikust, de ongerepte Cilento, de Sassi in Matera, de trulli in Alberobello, Griekse tempels op Sicilië, letterlijk schitterende mozaïeken, barokke balkonnetjes en de kleurenpracht van de Eolische Eilanden.

Bestel de Special Werelderfgoed in Noord-Italië via deze link of bestel hier het pakket met de drie Werelderfgoed Specials (Noord-, Midden- en Zuid-Italië).

De Ciao tutti Specials zijn digitale uitgaven. Na bestelling ontvang je zowel op de website als in je e-mail een link om de Ciao tutti Special te downloaden in pdf-formaat. Je kunt ‘m vervolgens opslaan en op meerdere apparaten (computer, laptop, smartphone of tablet) van alle moois in je Special genieten.

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *